logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kolorowa drukarka laserowa / LED do domu? NP: Brother HL-L3220CWE

greep 14 Mar 2024 16:25 1224 10
REKLAMA
  • #1 21004051
    greep
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Jaka kolorowa drukarka laserowa / LED do domu? NP: Brother HL-L3220CWE

Glowne wymagania:

- Mozliwosc wstawiania zamiennych kartidzy
    - Osobny kartridz z czarnym proszkiem (mysle ze to starndard, ale wole sie upewnic bo
    - Mozliwosc dosypywania proszku (do zuzytego kartidza) i mozliwosc resetowania licznika / wstawienia zamiennaego chipa
    - Latwosc w dosypywaniu proszku (bez koniecznosci odkrecania 100 srubek)
    - Bede glownie drukowal na czarno
    - Idealnie chcialbym tam miec jeszcze skaner i ksero (tak jak czarnobialej Samsung SCX 3405, ale wydaje mi sie, ze to juz bedzie za duzo jak na domowe urzadzenie

Drukarka: Brother HL-L3220CWE wydaje sie rozsadna, ale jestem ciekaw co Wy mysliscie?

z gory dzieki zasugestie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21004097
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 989
    Szukaj Laserowej a nie ledowej.

Brother HL-L8230CDW
    Zapomnij o dosypywani proszków, bo i listwę ,chipa i bęben trzeba wymieniać przy takich operacjach w toneracha to się nie opłaca.

Lepiej kupić dobrej klasy zamiennik od sprawdzonego dostawcy.
    Ale jeszcze tonerów zamienników do niej nie ma - niedługo wyjdą.

Ale jak w każdej drukarce zużywają się nie tylko tonery:

Pojemnik na zużyty toner org 50000 stron - 93,99
    Pas Transmisyjny org. 50000 stron - 437,99
    Bęben Oryginalny 120000 stron - 509,99
    Tonery Oryginalne Brother (komplet) po 1000 stron/na kolor 803,99. są i na 3000 i na 2300 i na 4000 stron (trochę mało te 1000 stron ale przynajmniej toner się nie będzie zbrylał jak mało drukujesz w kolorze i nie będzie szkoda wyrzucić jak się zbryli.) Niema co kupować tonerów na 3000-9000 stron jak i tak nie wydrukujesz do końca proszku z tonerów.

Więc warto poczekać jak wyjdą zamienniki tych materiałów eksploatacyjnych.

3 lata gwarancja.

A jak zasypiesz drukarkę proszkiem czy słabym zamiennikiem tonera to tracisz z automatu gwarancję ( firma potrafi przeanalizować skład proszku i numery seryjne chipów z tonerów) I potem płacisz dodatkowo za uszkodzenia i czyszczenie drukarki.

Większość osób kupujących kolorową drukarkę laserową myśli że to tylko toner dokupić ( dosypać ) i można drukować do końca świata i jeden dzień dłużej a tak nie jest.

A jak będziesz drukował tylko na czarno to po co ci kolorowa?
    Kup MFC-L2712DN.
  • REKLAMA
  • #3 21004129
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Suma tych zamienników = nowa drukarka z 3 trzy letnią gwarancją :)
  • REKLAMA
  • #5 21939791
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam,

Podepnę się z pytaniem o tą drukarkę, Brother HL-L3220CW (bez literki E bo, E jak piszą ma startowe na 500 stron, a bez E na 1000).

Skończył mi się Xerox 6125N po wydrukowaniu 1270 stron (niebieskie brudne pół centymetrowe pasy co 7,5cm przez całą kartkę) i chciałbym ją wymienić. Xerox w weekend leci na złomowisko.
    Drukarkę Brother HL-L3220CW podpowiedziała mi sztuczna AI ze względu na szerokość mebla gdzie ma się zmieścić (mam 40cm), no i nie chcę 4'ro przebiegowej z kartką co minutę.

Jak jest faktycznie z szybkością druku po WiFi?
    Mam atramentowy Brother DCP-T525W i często drukuje jedną stronę kilkanaście minut. Wczoraj np. etykietki z nazwą przetworu na słoik drukowałem, jakieś 7cm wysokości jeden rząd na kartce A4 szło 15 minut. Chciałbym aby laser Brother'a nie drukował tak długo, bo Xerox nie miał z tym problemu.

Pozdrawiam.
  • #9 21940082
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3000
    Najpierw pomyśl czy ten kolor jest tak bardzo do szczęścia potrzebny. Bo ja miałem i się okazał bez sensu. Nie dość, że drukarka nawet na monochromatycznym wydruku nanosi te swoje mikrokropki to jakość drukowania spada po zastosowaniu zamienników. A oryginalny zestaw czterech tonerów to koszt porównywalny z nową drukarką.

Mam obecnie drukarkę marki Brother monochromatyczny i z możliwością dwustronnego druku - oszczędza papier i zmniejsza liczbę kartek po wydruku. Leci już na drugim oryginalnym tonerze, bo jeden czarny kosztuje o wiele mniej niż komplet czterech.

Taka uwaga, w drukarkach laserowych już od dawna nie ma laserów tylko linijka led.
  • REKLAMA
  • #10 21940383
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    >>21940082
    Tak, chciałbym czasami coś wydrukować lepszej jakości niż na Brother DCP-T525W i nie zrobi z papieru fal jak na Bałtyku podczas sztormów a karki nie trzeba będzie wieszać klamerką do wyschnięcia.
    Kropki robi mój stary Xerox a nawet nie zauważyłem, problemów zresztą z tym nie mam.

Tonery to nie problem. Obecny Xerox wyrzucam po przebiegu 1270 kartek od 2009 roku jak ją kupiłem.

Pytam, bo nie chciał bym tylko kolejnego Brother'a jak mój atramentowy DCP-T525W który jedną kartkę z etykietką na słoik z przetworami drukował 15 minut. Stąd Xerox'a odpalałem i robił to w sekundy.
  • #11 21940538
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3000
    Ja przedstawiłem moją propozycję z punktu widzenia moich potrzeb. Czasami kilkustronicowe dokumenty lepiej mi wydrukować bo tak mi się je łatwiej czyta i poprawia. Kartka i długopis - rulez!

Dla twoich potrzeb faktycznie może być przydatny sprzęt z innymi funkcjami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kolorowej drukarki laserowej/LED do domu z możliwością używania zamiennych tonerów, osobnym czarnym tonerem, dosypywaniem proszku, resetem licznika lub wymianą chipa oraz możliwie prostą obsługą serwisową. Jako sensowną propozycję wskazano Brother HL-L8230CDW, z zastrzeżeniem, że przy dosypywaniu proszku trzeba liczyć się z wymianą chipa, listwy i bębna, więc bardziej opłacalne są dobre zamienniki od sprawdzonego dostawcy. Zwrócono uwagę na koszty materiałów eksploatacyjnych: pojemnik na zużyty toner, pas transmisyjny, bęben i tonery oryginalne. W dalszej części pojawiło się pytanie o Brother HL-L3220CW/HL-L3220CWE, głównie pod kątem szybkości druku po Wi‑Fi, kompaktowych wymiarów oraz porównania z atramentowym Brother DCP-T525W i starszym Xeroxem 6125N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA