Cześć, ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia małego autka RC. Z elektroniki jestem praktycznie cały zielony, przeczytałem tylko parę artykułów o jej podstawach i dalej skrupulatnie zgłębiam ten temat. Idzie do mnie z Chin odbiornik DumboRC wraz z odbiornikiem X6FG.
Odbiornik ma zakres napięć 4.8-10V dlatego dobrałem baterie LiPo 7.4V. Bardzo zależy mi na małej wielkości autka. Czytałem o stabilizatorach napięcia i z tego wynika, że np. podłączenie do odbiornika serwa 3.5-6V lub silniczka 3.7V nie powinno być problemem. Lecz każde autko RC, na które patrzałem, było podłączone w ten sposób: BATERIA -> ESC -> MOTOR i właśnie ESC było podłączone do odbiornika, więc przy użyciu stabilizatora napięcia lub po prostu mniejszej baterii to napięcie będzie za małe dla odbiornika. Mój wniosek taki: muszę podłączyć baterie do odbiornika i z odbiornika sterownik silnika wraz z silnikiem, jak również serwo. W jaki sposób zasilić odbiornik i jak będzie w nim przekazywany prąd? Czy taki stabilizator liniowy mogę bezkarnie swobodnie wlutować między przewody wychodzące z odbiornika a np. silnik czy trzeba użyć jakiejś płytki PCB? Z góry dziękuję za odpowiedź.