logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Migotanie żarówek LED przy użyciu kondensatora 2,2 uF w switchach bez neutrala

ra_dzik 19 Mar 2024 08:57 6669 5
REKLAMA
  • #1 21010164
    ra_dzik
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Czołem koledzy (i koleżanki oczywiście)!

ja, podejrzewam, że również większość z Was ma instalację oświetlenia bez neutralnego kabla. W takim przypadku przy tych wszystkich "inteligentnych" włącznikach są stosowane kondensatory.

U mnie w zestawie były takie jak na foto:
    Kondensator X2 2,2 uF 275VAC z czarnymi kablami na ciemnym tle.

Tutaj akurat 2,2 uF. Ale nie wiem czy to jest kwestia pojemności, czy jakości tych kondensatorów, a może małej mocy żarówek led, ale niestety widać, że delikatnie migają po włączeniu.

Macie na to jakiś pomysł? Jakieś porady?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź od doświadczonych kolegów (lub koleżanek oczywiście :-))
  • REKLAMA
  • #2 21010185
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    ra_dzik napisał:
    Macie na to jakiś pomysł? Jakieś porady?
    Połącz takie dwa równolegle, lub użyj większego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21010255
    ra_dzik
    Poziom 6  
    Ocena: 7

To @freebsd piszę, żeby równolegle, czyli zwiększyć pojemność, a @klamocik pisze, żeby dać mniejszy 1uF, no to już zakręciłem się. To powinny być mniejsze czy większe?

I czy mogę zamiast polipropylenowych zastosować inny rodzaj, żeby gabaryty tych kondensatorów były mniejsze?
  • REKLAMA
  • #5 21010416
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Mniejszych wymiarowo to nie znajdziesz, a czy pojemność większa czy mniejsza to będziesz ty sędzią. Ale by się upewnić to jedną ledową zamień na zwykłą żarową i wykluczysz małą moc.
REKLAMA