logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Signaflex XRANGE 2x48 dBi i ZTE MF289F - brak zasięgu i martwy router

lkjujgmccvgn 20 Mar 2024 12:45 2046 2
REKLAMA
  • #1 21011881
    lkjujgmccvgn
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

poszukuję porady w kwestii konfiguracji router/antena. Lokalizacja: nie mogę podawać dokładnej, okolice Hajnówki, szczere pole.
    Mąż na wyjeździe próbował wzmocnić zasięg routera ZTE MF289F (T-Mobile, wiem że to straszne badziewie, ale router został nam po przejściu na światłowód i nie było szkoda go zabierać w teren). Panowie dokupili do niego antenę Signaflex XRange 5G 2 x 48 dB, ponieważ internet działał, ale niesamowicie powoli, w okolicy jest problem z zasięgiem telefonii komórkowej.

Po podłączeniu anteny sygnał się pogorszył, antenę więc zdemontowano. Gównia*y router przestał po tym zabiegu działać, to pewnie opisywana już na forum sytuacja z mechanicznym przełączeniem styków, podejrzewam że nie da się już go uratować bez rozbierania? Teraz szukam sposobu, żeby przywrócić chociaż minimalną łączność ze światem.

Czy do tej anteny mógłby ktoś polecić inny router działający na SIM? Potrzebujemy sprzętu raptem na miesiąc, nie chciałabym więc inwestować w sprzęt z najwyższej półki, byle współpracował z dokupioną anteną. Proszę o pomoc, wszyscy producenci chwalą się MIMOX2, a jak pokazuje praktyka, to nie zawsze jest prawda.
  • REKLAMA
  • #2 21011932
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2514
    lkjujgmccvgn napisał:
    antenę Signaflex XRange 5G 2 x 48 dB,

Trzeba było kupić antenę, a nie wieszak do suszenia gaci, choć chyba nawet do tego się nie nadaje.
    Rozumiem, że mąż się nie zna, ale nie widział że "wzmocnienie" 10 razy przekracza realne parametry innych anten? Przecież tylko oszuści sprzedający największy chłam piszą na latarce 1000000lm i inne podobne bzdury typu "mocna antena / latarka/ itd.

Co do routera - zalogować się i pokazać parametry sygnału. Ustawić ręcznie wybór anten wewnętrznych.
    Bez pomiarów i bliższej lokalizacji reszta to będzie jałowa dyskusja.
    Zrobić też pomiary telefonem na kartach każdego z operatorów infrastrukturalnych. Podać wyniki z NetMonstera i speedtest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21011979
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5799
    Router MF 289F to dobry sprzęt tylko jak pisałem setki razy nie polecany do pracy z anteną zew. bo pracuje na niej tylko w SISO 1x1. Dodatkowo ma delikatne złącza TS9.
    Elektosmieci z Signaflex to tłumiki a nie anteny. Podaj choć przybliżoną lokalizację.Sprzet dobiera się do infrastruktury operatora w tej okolicy. Router z agregacją 2 pasm LTE i skuteczna antena to około 500-600zl.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA