logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prośba o pomoc w dobraniu sprzętu, operatora - miejscowość Szkocja 89-200 , woj. kujawsko-pomorskie

przemassbdg 20 Mar 2024 17:29 873 29
REKLAMA
  • #1 21012252
    przemassbdg
    Poziom 10  

Witam,

Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w doborze sprzętu lub jakiegoś abonamentu ze sprzętem. Od razu zaznaczę, że nie jestem jakoś obeznany w temacie. Do tej pory myślałem o ofercie PLAY z NET BOXEM - CPE MAX 5 + HUAWEI AX3. Niestety alternatywa to internet radiowy o max. prędkości 20-30Mb. Jednak zanim zamówiłem ten internet postanowiłem poszperać w internecie i natrafiłem na podobne tematy na tym forum. W związku z tym zainstalowałem NetMonstera i porobiłem kilka screenów. Dodatkowo screen ze speed test oraz położenie względem BTS.

Pomiary wykonane na zewnątrz budynku. Kupiłem już masz do przykręcenia na dach o wysokości metra więc antena może być +- 7-8 m nad ziemią.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc w tym temacie.

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z wynikami dostępnych pasm i stacji bazowych. Mapa BTS z zaznaczonymi lokalizacjami operatorów komórkowych w okolicy Rynarzewa. Zrzut ekranu ze speed testu pokazujący wyniki: ping 35 ms, download 35,57 Mb/s, upload 15,01 Mb/s. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z danymi o sygnale 4G LTE. Zrzut ekranu aplikacji NetMonster z informacją o sieci LTE operatora Play. Widok satelitarny lokalizacji z zaznaczonym miejscem w czerwonym okręgu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21014797
    mik_u
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witaj,

Widzę, że dotąd nie odezwał się żaden z guru w tym zakresie. Ja tylko mogę powiedzieć, że parametry które zmierzyłeś wskazują na niezłe warunki żeby wyciągnąć z sieci dużo więcej. Po pierwsze robiłeś testy, będąc połączony tylko do pasma B3 (1800MHz). Ten BTS ma także częstotliwości B1 (2100) i B7 (2600), aczkolwiek B7 tylko na 2 sektorach, przynajmniej wg. BTS Search. Nie napisałeś jakim telefonem robiłeś, chyba jakimś starszym bo nie zagregował pasm CA.

Dlaczego tylko Playa bierzesz pod uwagę? Warto zrobić testy dla Orange i T-mobile. Kup najtańsze startery i przetestuj.
  • #3 21014875
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    Zamówiłem z PLAYA NET BOX CPE MAX 5 na próbę. Zobaczę jak to funkcjonuje u mnie. Dodatkowo kupię startery z innych sieci i sprawdzę. Testy były robione Redmi Note 11, a sam speed test Iphone X. Niestety nie znalazłem żadnej apki na Iphone, żeby takie pomiary zrobić jak Net monsterem. W speedtescie max wartość pokazało to ok 40 mb/s czy to w domu czy na zewnątrz. Pomiar robiony Iphonem.
  • Pomocny post
    #4 21014886
    mik_u
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    W sumie dobrze zrobiłeś z tym zestawem Playa na próbę. Masz 21 dni na testowanie. Ja zrobiłem tak samo :-) Tylko inny zestaw testowałem. A ostatecznie kupiłem sobie używanego MicroTika LHG + sima prepaid. Akurat mają promocję 5000GB/rok więc finansowo opłacalne.

Mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, a dostałeś pewnie voucher na usługę instalacji, że nie licz raczej na jakiegoś superfachowca. Natomiast kabel który został przepuszczony przez ścianę celem połączenia IDU/ODU został w tej ścianie (nie oddałem go wraz z zestawem testowym) i to było OK. Nie obciążyli mnie jakąś dodatkową kwotą, choć mogli, bo w umowie był cennik za elementy które nie wrócą (kabel 20 zł).
  • #5 21014895
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Sam sobie podłączę sprzęt i sprawdzę.
    Najistotniejsze dla mnie, jeśli ten sprzęt będzie działał ok (liczę na min 50 mb/s ) jaki sprzęt dobrać później w zamian, ale to jak podłączę sprzęt i zobaczę wyniki zamieszczę tutaj info. Naczytałem się tutaj o MC889 od ZTE, guru polecało, ale chyba średnio na ten moment z dostępnością. Muszę znaleźć optymalne rozwiązanie w mojej lokalizacji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21014924
    przemassbdg
    Poziom 10  

Widziałem, widziałem, natomiast na iPhone tego nie wykonam, muszę znaleźć kogoś z Androidem. Spróbuję dziś wieczorem zrobić pomiary jeszcze raz na innym telefonie.
  • #8 21015228
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Na IoS jest Field Test https://techformator.pl/jak-sprawdzic-sile-sygnalu-na-iphone-field-test-mode-w-ios/, jest trudny w interpretacji, wymaga wiedzy. Pokaż screeny z niego. Do tego speedtest. Rynarzewo na 3 sektorze nie ma LTE2600, testy na telefonie z NetMonster mało czytelne ale w sąsiadach PCI na LTE2600 z 2 sektora w Rynarzewie oraz PCI470 i 309 na naosnej 3350 czyli LTE2600 z jakiś sasiednich BTS-ów Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21015253
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Screeny i pomiary sprzed chwili.

pomiar z zewnątrz.
    Ekran z wynikami testu prędkości internetu pokazujący wartości PING, DOWNLOAD i UPLOAD.

pomiar z domu
    Zrzut ekranu z aplikacji do pomiaru prędkości internetu z wynikiem 12,94 Mb/s pobierania i 10,15 Mb/s wysyłania.

screen z zewnątrz
    Zrzut ekranu informacji o komórce serwującej z aplikacji na smartfonie Redmi Note 11.

screen z domu
    Zrzut ekranu aplikacji pokazujący informacje o sieci komórkowej na urządzeniu.

Jeśli potrzeba więcej danych będę przesyłał.

edit.
    załączam screeny sprzed chwili z net monstera ale to nadal screeny z Redmi Note 11. nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z wynikami pomiarów sygnału sieci LTE. Zrzut ekranu z aplikacji Net Monster pokazujący dane sieci 4G LTE. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający dane o sygnale sieci LTE. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci komórkowej Play 4G LTE 2100 na telefonie Redmi Note 11 Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sieci 4G LTE 2100. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci 4G LTE 2100 z Play, w tym CI, eNb, RSSI i inne.
  • #10 21021504
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

mam na testach sprzęt od PLAY - CPE Max 5 + Huawei AX3.
    CPE ustawiony jest na najbliższy BTS w Rynarzewie.

Wykresy przedstawiające siłę sygnału LTE i 5G oraz wyniki testów jakości sygnału.

a to pomiar z ustawienia anteny.
    SINR dla LTE skacze od 9 do 24 db
    SINR dla 5G raczej w miare stały ale jest w przedziale 16-20 db.

Speed testy:
    max 100 mb/s
    średnio 50-65 mb/s o tej porze dnia z rana.
    wieczorami dramat - 15 mbps.

Da się z tego jeszcze coś wycisnąć? CPE umieszczony nad dachem ok 1m - 6 - 7 od ziemi. W kierunku BTS las.
    Sprzęt od Playa i tak oddam bo płacić 150 zł / msc to przesada. W zamian kupię swój sprzęt.

Na testy kupiłem jeszcze MC889 + Router ZTE T3000. (dzisiaj ma dotrzeć)
    Wczoraj na szybko zrobiłem SPEEDTEST T-Mobile i pokazało chyba najlepszy wynik koło 20:00 - 60-70 mbps (4g bo nie mam tel 5g) gdzie PLAY miał około 30.

Warto w ogóle iść w kierunku MC889? Czy lepiej kupić antenę dualną Cybertecha + jakiś modem 4g, lub modem 5g z wyjściem na antenę zewnętrzną skoro mają uruchomić 5g w połowie roku?

EDIT.
    jeśli chodzi o speedtest LTE T mobile wychodzi najlepiej na ten moment ok. 80-100 mb/s
    Orange 50 mbps
    Play najgorzej.
  • #11 21021564
    matek451
    Poziom 43  
    A z którego BTS-a Play te wyniki, brak testów dla T-mobile. Małe Rudy na BTS-ie NetWorks działa 5G3500 na N78 dla T-mobile. W Play trzeba sprawdzić 5GN78 z Szubina.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21021576
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Antena skierowana na BTS Rynarzewo - gm. Szubin, ul. Cicha - wieża T-Mobile.

Jak mogę na Windows sprawdzić z jakim BTS połączył się CPE? Na telefonie tego nie sprawdzę bo mam iOS więc NetMonster odpada.

Tego CPE spróbować skierować na Szubin? jest jakaś apka która pozwoli mi idealnie skierować antenę na BTS?

Na razie ustawiałem względem mocy sygnału.

Matek a co myślisz o tym zestawie MC889 + Zte t3000? Jeśli rzeczywiście 5g T mobile jest w małych rudach to tam jest około 3,5 km w lini prostej ale znowu jest jakiś las czy to nie ma jakiegoś znaczenia.

odległości do BTS Rynarzewo i Male Rudy. Do Rynarzewa bliżej.

Mapa satelitarna z zaznaczoną trasą między Rynarzewem a Małymi Rudami.

Mapa satelitarna pokazująca odległość między dwoma punktami w Szubinie i Rynarzewie

niestety mam utrudnione zadanie co do testów przez tego Iphonea
  • #13 21021677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21022528
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Zrobiłem testy telefonem z ANDROIDEM dla TMOBILE na zewnątrz. Dzisiaj już tak wspaniale nie jest. pomiary robione o 22:00.

Moim Iphonem wyszło 34 mbps download i 17,4 upload.

podpowiedzcie mi co mam konkretnie zrobić krok po kroku. Bo mam wrażenie, że działam jak we mgle. Jutro zakładam MC889 na dach i będę go kierował w kierunku Rynarzewa/Małe rudy gdzie jest ten 5g. Z tego co słyszałem to chyba nie musi być idealnie zwrócona antena na ten bts tylko musi być mniej wiecej w tym kierunku?

alternatywa dla mnie to radiówka ok 50-60 mbps, ale liczyłem, że z takimi sprzętami jak od Play czy ten MC889 da się wycisnąć dużo więcej.

pozdrawiam

Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu na telefonie z Androidem. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci T-Mobile 4G LTE 2100. Zrzut ekranu z aplikacji mierzącej sygnał LTE 2100 od T-Mobile z wartościami parametru sygnału. Zrzut ekranu aplikacji z danymi sieci T-Mobile 4G LTE 800. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu. Pobieranie: 19,3 Mbps, Wysyłanie: 20,2 Mbps. Zrzut ekranowy aplikacji na Androida pokazującej szczegóły połączenia sieci T-Mobile 4G LTE z częstotliwością 2100 MHz. Zrzut ekranu aplikacji do analizowania sygnału sieci T-Mobile. Ekran telefonu z informacjami o sieci T-Mobile 4G LTE 2100. Zrzut ekranu pokazujący szczegóły połączenia T-Mobile 4G LTE 2100.
  • Pomocny post
    #15 21022584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21022630
    matek451
    Poziom 43  
    Testy tylko połaczenie na LTE2100 przy dostatecznym sygnale więc na cuda nie ma co liczyć, BTS Rynarzewo nie ma tez LTE2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21022833
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Koniec testowania!

Rano zamontowałem MC889 na dachu z kartą T mobile w kierunku BTS z 5G. W aplikacji próbowałem nastawić dobrze antene ale cały czas pokazywało słaby sygnał dla 5G. W końcu go zostawiłem i poszedłem zobaczyć przy routerze jaki jest w ogóle transfer.
    transfer oscyluje ok. 500 mbps. Tego się nie spodziewałem.
    Router T3000 na poddaszu a Wifi na dole w laptopie pokazuje 250 mbps. Teraz rozbuduje sobie sieć w domu i jestem bardzo zadowolony.
    Sprzęt z PLAY oczywiście zwracam.

MC889 kupiłem za 1200 zł przedwczoraj na promocji z routerem T3000. Chyba dobry DEAL.
  • #18 21022891
    matek451
    Poziom 43  
    Tego się spodziewałem, 5G na N78 z Małych Rud to inna jakość, gdzie kupiłeś MC889+T3000 za 1200 zł. Dlaczego T3000 na poddaszu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21022925
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Sprzęt kupiłem w Telefony-gdansk.pl akurat mi pokazało na google ich ofertę. Mieli 7 sztuk jeszcze przedwczoraj. Sprzęt jest z logiem PLUSA więc nie wiem czy fabrycznie nowy, ale ważne, że działa.

Router na poddaszu bo mam tam wyprowadzone skrętki do każdego pokoju w gniazdkach. Tam jest centrum dowodzenia. dokupie dwa routery jeszcze na dół albo switch i na dole też będzie pełna prędkość.

Teraz tylko wybrać ofertę od T mobile bo narazie pre paid za 45 zł, a przekładanie kart niemożliwe bo modem na dachu.

ps. co dokupić do tego T3000 żeby w całym 120 m domu był dobry net? kolejny t3000 albo dwa?
  • Pomocny post
    #20 21023031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #21 21024083
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Mam pytanie.

Czy karta od T mobile z usługą GO! L gdzie jest 5200 GB na rok może ograniczać prędkość 5g? Dodam że w tym miesiącu mam do wykorzystania jeszcze 600 GB. Dziś rano max transfer 90 mbps gdzie wczoraj o tej porze 500. Tak samo wieczorem wczoraj o 23. Z reguły to co sprawdzałem o tej godzinie rano szło z maksymalną prędkością.

Bo ja już nie wiem czy to znowu problem sprzętowo - BTSowy i zasięgowy czy już usługowy z Tmobile.
  • #22 21024107
    matek451
    Poziom 43  
    A z ta karta działa w ogóle 5G? Zobacz czy to nie jest połaczenie na LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21024117
    przemassbdg
    Poziom 10  
    moge to sprawdzić w antenie MC889 logując się do niej czy w jaki sposób?
  • Pomocny post
    #24 21024276
    matek451
    Poziom 43  
    MC889 ma diagnostykę sygnału na LTE/5G, pokazuje też dane z BTS-A, jest możliwość wyboru 5g lub LTE i pasm. Logujeaz się na niego pod 192.168.254.1
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21024306
    przemassbdg
    Poziom 10  
    To ja wszystko wiem. Loguje się do anteny i sprawdzam sygnał.

Generalnie nie dawało mi to spokoju i dzisiaj przestawiłem antenę wyżej. Do tej pory wg aplikacji install Helper jakość sygnału 5G NSA była słaba (ok. -108 - 112 dBm) ale dało mi to wczoraj 500 mbps. Dzisiaj podniosłem antenę o 0,5 m i kierowałem ja wg apki. Na dachu wskazania apki ze sygnał jest dobry (-89- -93 dBm). Dokrecilem ODU i zszedłem do kompa zalogować się do anteny. Zrobiłem restart i znowu sygnal wahał się przy -115 dBm. Transfer znowu około 70 mbps.

Kontaktowałem się z T mobile i po ich stronie wszystko Ok.

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Screeny z teraz.

Zrzut ekranu z informacjami o sygnale komórek 4G i 5G, pokazujący parametry takie jak RSRP, RSRQ, SINR, i RSSI. Wyniki testu prędkości internetu z T-Mobile Polska S.A. w Warszawie.

Niby wszystko ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Ekran wyboru pasma sieci z listą pasm dla LTE i 5G.

Dodano po 12 [minuty]:

Właśnie przełączyło na N78

Zrzut ekranu z informacjami o sygnałach komórek 5G.

i tu już gorzej z sygnałem.
  • Pomocny post
    #26 21024637
    matek451
    Poziom 43  
    To normalne, 5g w NSA więc przy N78 z Małych Rud kotwica na LTE2100 z Rynarzewa, a N1 czyli 5g2100 i kotwica LTE1800 z Rynarzewa. Stad gorszy sygnał na 35000MHz z Małych Rud. Nalezy wykluczyć połaczenie na N1 i odptaszyć to pasmo w 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21024662
    przemassbdg
    Poziom 10  

Czyli co dokładnie mam mieć zaznaczone, a co nie? Rozumiem, że w 4G wszystko zaznaczone, a w 5G?

Sorry, że tak męczę, ale już sam jestem tym zmęczony. Ustawianiem, wchodzeniem na dach, rozmyślaniem.
  • Pomocny post
    #28 21024671
    matek451
    Poziom 43  
    Nie zaznaczaj N1 bo to 5G2100 czyli pseudo 5G , 15MHz pasma na 2100MHz jest dzielone dynamicznie z LTE2100.
    N78 to 5G3500MHz ma szerokość 100MHz, to prawdziwe 5G, ale ogólnie to 5G w NSA więc wymagana jest kotwica na LTE , antena ustawiona na Małe Rudy z N78 połaczy się z tym BTS-em na prawdziwym 5G a jako kotwica MC889 korzysta z LTE2100 w Rynarzewie bo jest blizej, tak to działa. Jak wyłaczysz N1 to nie połączy cię z 5G2100 w Rynarzewie na kotwicy LTE1800 z niego. To taki elementarz NSA, 5G n78 moze działać z dalszego BTS-a a kotwica na LTE moze być z innego. Kręcenie antena nic niedaje, wystarczyło tylko jedno kliknięcie w zakładce Wybór pasma aby wykluczyć N1, pozostałe zostawiasz jak są.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21025370
    przemassbdg
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc w temacie!

Na tą chwilę mam stabilne 260 mbps czego nawet nie oczekiwałem w tym miejscu. Na razie oczywiście jeszcze testuje ale po odhaczeniu kanału nr 1 w antenie przy 5G taka wartość utrzymuje się cały czas.

Pytanie techniczne, bo miałem wskazania nawet i ponad 500 mbps i zastanawia mnie to czy to jeszcze kwestia ustawienia tego MC889 na maszcie czy może też odhaczenie jakieś opcji w antenie?
  • #30 21035393
    przemassbdg
    Poziom 10  
    MC889 + T mobile w mojej lokalizacji. Min 270 Mbps - 530 max.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze sprzętu i operatora internetowego w miejscowości Szkocja. Rozważał ofertę PLAY z NET BOXEM - CPE MAX 5 oraz HUAWEI AX3, ale również internet radiowy. Po przeprowadzeniu testów sygnału i prędkości, zdecydował się na testowanie sprzętu od PLAY. Użytkownicy forum sugerowali przetestowanie innych operatorów, takich jak Orange i T-Mobile, oraz podzielili się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, w tym MC889 i routerem ZTE T3000. Po kilku testach, użytkownik uzyskał prędkości do 500 Mbps przy użyciu MC889 i T-Mobile, co znacznie przewyższało wcześniejsze wyniki. Wskazówki dotyczyły również ustawienia anteny oraz diagnostyki sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA