logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy

mjytfc 05 Lut 2022 09:52 438 2
REKLAMA
  • #1 19865331
    mjytfc
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu i operatora dla lokalizacji 53.05527306525736, 17.930328605614424
    Obecnie mam zestaw z PLAY (ZTE WF830) i jest totalna lipa z internetem mimo, że nadajnik w PLAY jest jakieś 800m w linii prostej ode mnie.
    Nadajniki PLUS, ORANGE, T-MOBILEsą jakieś 1300m ode mnie.

Prędkości mierzone na zewnątrz w piątek, godz. 21.00 (PLAY - antena na dachu, PLUS z modemu typu pendrive, ORANGE z telefonu) wahają się od 0,3 do 1,9 Mbps, tylko upload w Play szaleje i pokazuje 9 więcej.
    Nawet strony internetowe się dobrze nie ładują.
    Wg mapki na stronie Plus jestem w zasięgu sieci 5G, ale nie mam na razie jak sprawdzić czy to prawda.
    Myślałem o kupnie MikroTik LHGG LTE6 kit, ale to drogie urządzenie, a nie mam pewności, że coś pomoże.
    Nie mam super wymagań, wystarczyłoby stałe 20Mbps.

Może ktoś z okolicy miał podobny problem go rozwiązał?
  • REKLAMA
  • #2 19865382
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5802
    Masz dostęp do konta smartadmin na WF830? Do tego pokaż zakładkę Status LTE z WF830, wykonaj też speedtest i pokaz wynik. Po co ci LHGG, to CPE LTE z bardzo slabym modemem. nieprzydatne do żadnego operatora w tej lokalizacji. Co do testu Plusa to istotne jest jak wygladaja parametry sygnału na pasmach LTE szczególnie na LTE2600, test nalezy wykonać na telefonie na zewnatrz z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokazać screen z niej oraz speedtest, tak samo z Orange, T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19866651
    mjytfc
    Poziom 10  
    matek451 napisał:
    Masz dostęp do konta smartadmin na WF830? Do tego pokaż zakładkę Status LTE z WF830, wykonaj też speedtest i pokaz wynik. Po co ci LHGG, to CPE LTE z bardzo slabym modemem. nieprzydatne do żadnego operatora w tej lokalizacji. Co do testu Plusa to istotne jest jak wygladaja parametry sygnału na pasmach LTE szczególnie na LTE2600, test nalezy wykonać na telefonie na zewnatrz z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokazać screen z niej oraz speedtest, tak samo z Orange, T-mobile.

Poniżej screeny z pomiarów zrobionych na zewnątrz telefonem z dwiema kartami sim - 3 screeny gdy dane komórkowe ustawiłem na Orange i 2 screeny gdy dane były ustawione na Plus.
    Jeśli chodzi o Play to muszę sprostować, bo zapomniałem już, że jakiś czas temu tamten zestaw padł i teraz jest jest zamontowany poprzedni, który pozostał, tj. Play Internet Netbox: Huawei B2338-168. W odbiorze nie ma różnicy. Załączam sreeny z przegladarki. Karta SIM z Play włożona do telefonu nie zadziałała, telefon zażądał przywrócenia ustawień fabrycznych.
    Załączniki:
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy Play1.jpg (101.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy p2.jpg (450.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy p1.jpg (450.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy Play speedtest.jpg (95.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy o1.jpg (539.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy o3.jpg (488.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet - dobór urządzenia i operatora - okolice Bydgoszczy o2.jpg (505.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA