logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dezaktywować tryb stand by w Nice 424l dla modułu IT4WiFi?

andrzejkurek77 23 Mar 2024 14:06 981 14
REKLAMA
  • #1 21016037
    andrzejkurek77
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, mam problem z wyłączeniem trybu stand by. Mam podłączone według schematu 7b bez stan i bez foto. Próbuję w programowani na dioda l4 zrobić wyłącz, i wtedy nie da się bramy otworzyć (dwa krótkie błyski przerwa dwa krótkie) jak jest włączony stanby to wszystko działa i fotokomórki jedna para tez. W czym jest problem? Bo potrzebuję wyłączyć żeby działał moduł it4wifi, bo inaczej oszczędzanie energii go wyłącza.

Zbliżenie na panel sterowania z podłączonymi przewodami elektrycznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21016366
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3588
    Wygląda na to, że wyłączenie standby z automatu włącza fototest. Podłacz fotki według 7C i będzie z głowy (i przy okazji będziesz miał fototest).
  • REKLAMA
  • #3 21020075
    andrzejkurek77
    Poziom 2  
    No podłączyłem jak w 7c, niestety to samo, słychać jak foto jakby wykrywalo przeszkodę i nieotwiera bramy, miga tylko lampa 2x szybko. A z włączonym stanby dziala otwieranie. W czym jest pyoble ze nieda się tego wyłączyć Panel sterowania z podłączonymi przewodami i świecącymi diodami LED. Widok panelu z podłączonymi różnokolorowymi kablami.
  • Pomocny post
    #4 21020461
    kotbury
    Trochę źle ci napisałem - połącz wg rysunku 7D. Powinno banglać.
  • #5 21020502
    andrzejkurek77
    Poziom 2  

Podłączenie nadajnika na pewno z 5 i 6, tak jak na foto. W trybie standby brama śmiga bez problemu i foto też działają też. Wykrywają przeszkodę przy zamykaniu. Problem jest, gdy chcę wyłączyć standby (a potrzebne to jest do działania it4wifi). Wtedy brama się nie otwiera i słychać jak fotokomórka pyka, a lampa miga 2x szybko.
  • REKLAMA
  • #6 21029701
    andrzejkurek77
    Poziom 2  
    >>21020461
    Cześć,
    Podłączyłem według 7d i na poczatku dzialało. Teraz czasem działa ale głównie otwiera sie i niezamyka, słychać foto jak klika i ze niby wykryto przeszkodę miga na lampie i apka pokazuje. Ręce mi opadają ,w czym może być problem. Po przełączeniu na standy brama dziala normalnie i fotki przy zamykaniu normalnie widzą przeszkodę. Bo przez to niemoge korzystać z modułu wifi i apki.
  • #7 21029726
    kotbury
    Jeszcze jedno - jakich fotek używasz? Typ, firma... Może fotka RX ma za długi czas rozruchu od podania zasilania i nie nadąża za impulsami z centrali.
    A przedtem spróbuj małego oszustwa - podłącz całość jak na rysunku 7B ALE w centrali 11 podłącz do 5, 5 fotki RX podłącz do 10 centrali a 4 fotki RX podłącz do 5 centrali. W ten sposób sygnał zasilania fototestu z 5 nie będzie modulował nadajnika fotek a szedł bezpośrednio (czyli bez żadnych zakłóceń wprowadzanych przez fotki) a tylko przez styki przekaźnika fotki RX na wejście PHOTO centrali.
  • #8 21029735
    andrzejkurek77
    Poziom 2  
    Nice bf
  • #9 21029756
    kotbury
    No to niby powinno działać... Spróbuj myku jak dwa posty wyżej.
  • REKLAMA
  • #10 21029778
    andrzejkurek77
    Poziom 2  
    Ok, spróbuję jutro i dam znać, i dotke czy dobrze Podłączyłem.
  • #12 21621501
    ZXSJ
    Poziom 3  
    Witam,
    Chciałbym odświeżyć temat.

Mam dokładnie ten sam problem. Wyłączam Standby przyciskami (dioda L4). Przepinam kolejno według instrukcji 7B na 7C i kolejno na 7D i nic nie daje.
    Objawy takie jak opisane powyżej. Szkoda, że autor nie napisał, czy rozwiązał problem i w jaki sposób.

Nie przepinałem tak jak w ostatnim rysunku od Kotbury, bo nie mam takiego w instrukcji obsługi.

Czy to jest bezpieczne i czy nie uszkodzi fotokomórki?
    Czy fotokomórki będą normalnie działać, czy też będą myśleć, że nie ma przeszkody?

@kotbury, jak tu jeszcze zaglądasz, to co masz na myśli, pisząc oszustwo?
    To połączenie jest w ramach testu, czy może zostać na zawsze?

Wrzucę jeszcze moje fotokomórki (rozebrane).
    Załączniki:
    • Jak dezaktywować tryb stand by w Nice 424l dla modułu IT4WiFi? 20250716_165209.jpg (2.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dezaktywować tryb stand by w Nice 424l dla modułu IT4WiFi? 20250716_162304.jpg (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21622325
    kotbury
    Jest bezpieczne i fotki bedą normalnie działać, tyle że fototest będzie "ominięty" - impulsy z dodatkowego zasilania fotki nadawczej zamiast mrygać fotką TX pójdą od razu na wejście w centrali od fotki RC (coś jak mostek nieużywanego wejscia Foto1, tyle że pójdą przez styk działającej fotki Rx - dlatego piszę o oszustwie na fotce, a dołaadniej na fototeście.

Ale spotkałem sie z wpisem na forum, tylko nie pamietam czy chodziło o tą centralę czy o Robusa, że pomimo wyłaczonego Standby po kilku/nasu minutach i tak to standby się włącza.
  • #14 21622367
    ZXSJ
    Poziom 3  
    Zrobiłem i działa wszystko.
    Piloty OK, fotokomórki zachowują się poprawnie, centralka się nie wyłącza po 60 sekundach, aplikacja na WiFi działa.

Pozostaje tylko pytanie, skąd masz taki rysunek, skoro nigdzie go nie ma w internecie :)

W aplikacji odkryłem nowe funkcje bramy, których nie miałem na pilocie (zdjęcie).

Mam, czego chciałem. Otwieram, zamykam, dostaję powiadomienia o statusie bramy, ale trochę jestem rozczarowany.
    Aplikacja jest powolna i trzeba się naklikać, aby osiągnąć cel, jeśli chcesz coś więcej niż otworzyć dwa skrzydła.
    Reguły tylko czasowe i nie można ich wyciągnąć na główny panel.
    Nawet aktualizacja softu w module WiFi nic nowego nie wnosi.
    Dobrze, że chciałem to mieć tylko pod rower, bo w aucie mam OXI LORĘ.

Mam nadzieję, że Standby nie wróci. Po odłączeniu prądu centrala pamięta ustawienia, dioda L4 daje czerwony sygnał ciągły. Więc chyba tak zostanie, skoro jest ręcznie wprogramowane.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
    Załączniki:
    • Jak dezaktywować tryb stand by w Nice 424l dla modułu IT4WiFi? Screenshot_20250731_160435_MyNice.jpg (300.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21624118
    kotbury
    Rysunek jest z głowy wiec w instrukcji go nie będzie.. Taki układ mi wpadł kiedyś na myśl na okoliczność wstawienia starych fotek do jeszcze starszego napędu (typu nie pamiętam, chyba Ditec) - tam fototestu nie dalo się wyłączyc a fotki tak wolno banglały że napęd testu fotek nie przechodził i trzeba było kombinować. Dodam, że ten myk w prosty sposób można zastosować tylko w napędach, w których modulowane napięcie zasilania fotki TX jest takej samej polaryzacji i rodzaju (np +24V DC przy napędach Nice, masa czyli 0V przy napędach Faac) jak napięcie na zacisku Common idące do COM fotki RX. Przy różnych zasilaniach fotki RX i TX sprawa sie komplikuje - trzeba dodatkowy przekaźnik itp.
    Szybko działa układ WiFi na chmurze Supla. Ale suplowych modułów nie podepniesz do IBT4 tylko do P.P. a stan bramy trzeba by improwizować na kontaktronie. Nieźle pod wzgledem szybkości przedstawia się chińska Tuya, sle chmura i sprzęty moga byc kapryśne w działaniu (tak to jest jak chce sie uszczęśliwic cały świat....)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dezaktywacji trybu standby w centrali Nice 424L, co jest konieczne do poprawnego działania modułu IT4WiFi. Wyłączenie standby powoduje, że brama nie otwiera się, a fotokomórki sygnalizują wykrycie przeszkody (miganie lampy 2x szybko). Podłączenie fotokomórek według schematów 7B, 7C i 7D nie rozwiązuje problemu. Sugerowano modyfikację połączeń, tzw. "oszustwo", polegające na zmianie podłączenia zasilania fotokomórek, aby sygnał fototestu nie modulował nadajnika, co pozwala na poprawne działanie fotokomórek i wyłączenie standby bez wyłączania centrali. Rozwiązanie to jest bezpieczne i pozwala na normalną pracę fotokomórek, choć pomija funkcję fototestu. Po zastosowaniu tej metody centrala działa stabilnie, moduł WiFi funkcjonuje poprawnie, a ustawienia standby pozostają trwałe po zaniku zasilania. Dyskusja wskazuje na możliwe automatyczne włączanie standby po pewnym czasie mimo ręcznego wyłączenia, co wymaga dalszej obserwacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA