logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką cewkę wybrać do samodzielnie zlutowanej Dunlop Cry Baby?

nochalo 04 Gru 2005 16:28 6926 21
REKLAMA
  • #1 2052998
    nochalo
    Poziom 11  
    Zlutowałem sobie kaczkę do gitary (dunlop cry baby) i nie wiem jaką cewkę tam wstawić, gdyż żadna, którą wstawiałem nie daje właściwego efektu. Czy ktos może mi pomóc i coś poradzic?
  • REKLAMA
  • #2 2057751
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam ! Na pracę kaczki ma wpływ również charakterystyka zastosowanego potencjometru (jeśli mówimy o klasycznym układzie kaczki, z potencjometrem w pedale, a nie fotoelementem)
    Działanie w interesujacym nas zakresie pracy kaczki można niejako "wydłużyć" (sprawić by ruch pedałem wolniej wpływał na zmianę ustawień filtra) można to także uzyskać przez zastosowanie mimośrodowego koła zębatego na osi potencjometru i wachliwej listwy zębatej z dociskiem, lecz wykonanie takich podzespołów domowym sposobem jest praktycznie niemożliwe, nie mówiąc o właściwym zamocowaniu koła mimośrodowego względem osi potencjometru.
    Pozdrawiam.
  • #3 2061698
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    eeee tam.. dla chcącego nic trudnego :D
    widziałem juz kaczke zrobioną z nożnego pedała regulującego obroty w maszynie do szycia.
    Koło mimośrodowe byłó wykonane przy pomocy klocków lego !! hehe..

Zawsze jeszcze można skożystać z obudowy od jakiejś innej, zepsutej kaczki, tam jest juz miejsce na potencjomert i mechanizm jest pewny.

Nochalo, pokaż shemat tej kaczki, bo w ten soposób to nikt ci nie pomoże.

pzdr
  • Pomocny post
    #4 2063484
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    W pierwszej wersji CryBaby była cewka o indukcyjności 660mH, w wersji GCB-95, cewka ma indukcyjność 500mH. Ceweczke nawijasz na tzw. kubku ferrytowym i składasz bez szczeliny. Ilość zwoji zależy od indukcji rdzenia ( Al ) obliczasz z wzoru ( załacznik ). Srednice drutu obliczasz taka , aby karkas kubka byl wypelniony w calosci uzwojeniem. I wazna uwaga, kubka nie skrecasz metalowa śruba, a przy montazu na płytce koniecznie pod kubek gumowa podkladka. Gotowa cewke, sprawdzona, mozna zalac żywicą.
    Pozdrowka
    W zalaczniku masz plik z wzorami na liczenie cewek na kubkach oraz przyklady wahwah i cewek
    Załączniki:
    • WAH_kpl.pdf (171.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wah.zip (193.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2068430
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Mam pytanie do "bobo", chodzi mi o te kubki. Podałeś różne wzory i wymiary, a jak do tego mają się oznaczenia na kubkach, typu F1001, F2001, F3001 i AL400 lub AL7000?
  • #6 2068530
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Np: F1100 - Al=1100nH ; F400 - Al=400nH itd. to oznaczenie podaje jaka jest indukcja rdzenia. Pewną prawidłowością jest to że im wyższa indukcja rdzenia tym mniej zwoji nawijamy. Dla przykładu:
    F1000 = Al=1100nH; cewka o ind.=500mH; liczba zw.=674
    F400 = Al=400nH; cewka o ind.=500mH; liczba zw.=1118
    Oczywisci wymiary rdzenia maja znaczenie przy doborze drutu i ogólnym gabarycie cewki.
    W załączniku jest prosty program ( Excel ) do liczenia cewek na kubkach
    Pozdrówka
    Załączniki:
    • kubki_ferryt.xls (47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2068554
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Wielkie dzięki!!! O to właśnie chodziło!
    Na kubku, który mam akurat przed sobą jest napisane F201 AL340. Wymiary orientacyjne wys. kubka 10mm, średnia 14mm. Czy mógłbyś do tych danych jakoś się odnieść? (pytanie do bobo)
  • REKLAMA
  • #8 2114209
    nochalo
    Poziom 11  
    jeśli chodzi o schemat tej kaczki, to jest to klasyczny układ. i może jestem zbyt drobiazgowy, ale przeciez jedna cewka 500mH będzie inaczej kaczkować niż druga 500mH (nieliniowość, rezystancja itp), dlatego pytam o "wygląd" orginalnej dunlopa, czyli jaki drut, średnica cewki, ilość mniej więcej zwojów, wszystko mniej więcej. Ale i tak sporo mi się wyjaśniło dzięki waszym wskazówkom.
  • #9 2163480
    Frantick
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a czy ktos wie gdzie mozna dostac gotowe cewki tak zeby niemusiec sie mocowac z tym wszystkim i niebyc pewnym na 100% ze sie dobrze to zrobiło??
  • #10 2163545
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jak zrobisz cały układ to cewkę będziesz mógł podstawiać później. Przecież w końcu końcowy efekt to sprawa gustu i upodobań.
  • #11 2278436
    Czessio
    Poziom 11  
    Szukałem duużo czasu jakiś informacji o rdzeniach z cewek do kaczek.Natknąłem się na informacje o dokładnych średnicach i długościach rdzenia i rezystacji. Dla przykładu cewka z oryginalnego Vox'a 847 z 1967roku to była cewka "Halo" o średnicy 18mm i wys. 11 mm. No i już miałem co nie co informacji, ale po kilkui godzinkach nękało mnie pytanie o materiał z jakiego jest wykonane to cacko. Znalazłem kilka fotek. Na którejś stronioe nawet znalazłem "poradnik" jak nawinąć cewkę do wah wah i była podana stronka do części potrzebnych do tego przedsięwzięcia. Otworzyłem ją i był tam komplet z rdzeniem 18/11 z materiału N48 (błędnie podawane jest że N38). Jest to rdzeń kubkowy firmy Epcos. Jednak zgodnie z tabelą zamienników może to być alternatywny materiał np. 3H3 ferroxcube czy F2001.
    Cewki do crybaby były w dwóch rozmiarach : 18/11 i 14/8 czy jakoś tak.
    Znalazłem także oryginalną fotkę do Vox'a i to był rdzeń ale taki dziwny, trochę otwarty (podejrzewam że RM ale nie jestem pewny do końca), wykonany z materiału N30. Patrząc po parametrze AL były jakieś małe wartości dla tych rdzeni, aż tu nagle... 4900 Sądzę że jest to dobra wartość, bo cewka jest mała i musiałoby się tu zmieścić mnóstwo zwojów.
    W katalogu EPCOSA (wracam do tej 18/11) największą wartością jest 2900 i to jest niezła wartość. W tutorialu o nawijaniu cewek podawali 550 zwojów, a z obliczeń, podstawiając te 2900, wychodzi też jakieś niecałe 500. Jestem dumny ze swoich odkryć :P Tyle z mojego doświadczenia. Jakby ktoś mógł mi powiedzieć gdzie takie cudo dostać...
  • #12 2318491
    Czessio
    Poziom 11  
    Czy ktoś może mi więc powiedzieć jaką grubość drutu zastosować?? A no i czy wpływ na dźwięk ma rodzaj zastosowanych elementów: kondensatorów (czy jest różnica w brzmieniu np. między jakimś płytkowym, a MKT) i czy np. po zastąpieniu MPSA18 np. BC550C będzie jakakolwiek różnica (mają różne moce, częstotliwości, różnią się stopniem wzmocnienia...).... Słyszałem że w układach audio ma to małe znaczenie i równie dobrze można stosować dowolne wzmacniacze operacyjne...
  • #13 2319174
    bucowski
    Poziom 21  
    Wzmacniacze operacyjne do audio - wadomo, najlepiej NE5532 lub moj ulubiny TL072.
    Jeśli chodzi o grubość drutu, to ma ona wpływ jedynie na maksymalny prąd jaki może popłynać przez cewke.

Im grubszy drut, tum bardziej zmieniają się rzeczywiste rozmiary cewki, mimo to nie ma to znaczącego wpływu na indukcyjność. Tym bardziej nie musisz sie o to martwić, bo nie musisz stosować grubego drutu :P

Jeśli chodzi o kondensatory, to jedno jest pewne:
    Elektrolity są najgorsze i powinniśmy je stosować tylko w ostatecznośći - mimo to stosujemy je bo można osiągnąć całkiem dużą pojemność w porównaniu do innych. Elektrolity najlepiej stosować tylko do filtrowania zasilania. Mają krótką żywotność, ogromny rożrzut parametrów, drastyczny wsoółczynnik cieplny, a do tego przy wyższych częstotliwościach wykazują rezystancje szeregową, dlatego przy odsprzęganiu zasilania stosuje sie równolegle elektrolity - na zakłucenia niższych czestotliwosci i ceramiczne "lizaczki" - aby zapchać "dziure" w górnym paśmie, którą robią elektrolity.

Do audio najlepiej stosować popularne kondensatory pliestrowe (MKT, MKSE). O ile parametry nam na to pozwalają, możemy stosować tanie, ceramiczne "lizaczki". Lepszej jakości do tych zastosowań są mniej popularne poiwęglanowe (MKP).

pozdrawiam :)
  • #14 2319272
    Czessio
    Poziom 11  
    Dzięki... Na chacie mam jakąś kaczkę Proela, kwacze całkiem nieźle, ale jednak vox to vox... Macie może pomysł czemu kaczka (ta proela) lekko trzeszczy? Pewnie kłania sie kiepski potencjometr, ale nie powinien on mieć bezpośredniego wpływu na sygnał wyjściowy... (chyba że zakłóca całkiem nieźle sygnał dźwiekowy...)
  • #15 2319292
    bucowski
    Poziom 21  
    ooo zjechany potencjmetr może siać naprawde dziwne rzeczy naokoło.
    Pewnie chodzi ci o potencjometr przy pedale. Potencjometr ten ma przecież bezpośredni kontakt z torem audio i stąd te smieci.
  • #16 3578842
    symphony
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    czy można zastosować zamiast cewki w rdzeniu kubkowym 660mH dławik ( taki pierścien jakby ) 470mH?
  • #17 3580366
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Jeżeli cewka ma mały opór dla prądu stałego to można ją zastosować.

Przy zmianie indukcyjności cewki należy zmienić pojemność kondensatora podłączonego równoległe do tej cewki.
  • #18 3581360
    symphony
    Poziom 11  
    a jak sprawdzić czy ma mały opór, normalnie omomierzem? może być np 100R?
  • REKLAMA
  • #19 3581702
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    symphony napisał:
    a jak sprawdzić czy ma mały opór, normalnie omomierzem? może być np 100R?

Opór cewki dla prądu stałego sprawdza się omomierzem.
  • #20 3584145
    symphony
    Poziom 11  
    dzięki żarówka rtęciowa, a jak myślisz jaki opór byłby najlepszy dla tej cewki?
  • #21 3585503
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Opór cewki powinien być jak najmniejszy.
  • #22 3588102
    symphony
    Poziom 11  
    okej jak najmniejszy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru cewki do samodzielnie zlutowanego efektu Dunlop Cry Baby (wah-wah). W klasycznych wersjach Cry Baby stosowano cewki o indukcyjności 660mH (pierwsza wersja) oraz 500mH (model GCB-95), nawijane na kubkach ferrytowych bez szczeliny, z odpowiednią liczbą zwojów zależną od indukcji rdzenia (oznaczenia typu F1001, F2001, F3001, AL400, AL7000 wskazują na parametry rdzenia). Ważne jest, aby kubek nie był skręcany metalową śrubą, a podczas montażu stosować gumową podkładkę. Grubość drutu wpływa głównie na maksymalny prąd i gabaryty cewki, ale nie znacząco na indukcyjność. Wymieniono także alternatywne materiały rdzeni, np. N48 firmy Epcos, ferroxcube 3H3 czy F2001. Wskazano, że różnice w cewkach o tej samej indukcyjności mogą wynikać z nieliniowości i rezystancji drutu. Poruszono też temat wpływu potencjometru na działanie efektu oraz problemów z zakłóceniami i trzeszczeniem, które mogą wynikać z uszkodzonego potencjometru. W kwestii zamienników cewki, dopuszczalne jest użycie dławika o podobnej indukcyjności, pod warunkiem niskiego oporu DC, który można zmierzyć omomierzem (najlepiej jak najmniejszy). Przy zmianie indukcyjności cewki należy dostosować pojemność kondensatora równoległego. Poruszono również kwestie doboru elementów pasywnych i tranzystorów w układzie, gdzie kondensatory elektrolityczne są najmniej pożądane, a wzmacniacze operacyjne typu NE5532 lub TL072 są preferowane. Wskazano, że ostateczny efekt brzmieniowy zależy od indywidualnych preferencji i można eksperymentować z różnymi cewkami i komponentami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA