logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skutecznie usunąć zbitą sadzę z pieca? Blokada przy czyszczeniu

jestesczop 25 Mar 2024 18:38 1287 16
  • #1 21019331
    jestesczop
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Ciagle mam problem z czyszczeniem pieca 🫣
    Czyszcze zaczynajac od malej szczotki poczym coraz wieksze az w koncu blokuje, jakias zbita sadza czy co to jest nie mam pojecia poniewaz dopiero od kilku tygodni w nim pale🙄
    Zbliżenie na rurę z nagromadzoną sadzą wewnątrz.
    Zbliżenie na wnętrze pieca pokryte sadzą.

😒
  • Pomocny post
    #2 21019355
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4563
    Napisz coś więcej o piecu,sposobie palenia itd. bo mam wrażenie, ze trzeba szukać przyczyny takiego zarastania, a nie sposobu jak oczyścić po zarośnięciu.
  • Pomocny post
    #3 21019357
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Co to za piec? Czym w nim palisz?
  • #4 21019358
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 250
    Zacznij od palenia suchym opałem. Da radę podejść wiertarka?
  • #5 21019409
    jestesczop
    Poziom 3  
    Jest to piec ZEBIEC S1WK14-1, stary piec aczkolwiek pali się w nim od 3 lat plus minus, a tak to był nowy, nie używany.
    Palimy normalnie drewnem leżakowanym ponad 2 lata, jest to trochę miks drewna: grab, jesion, brzoza. I węgiel jak są mrozy naturalnie 🫣

Dodano po 1 [minuty]:

>>21019358
    Podejdzie wiertarka, ale te szczoty nie dają rady 🥹
  • Pomocny post
    #6 21019429
    balonika3
    Poziom 43  
    Utrzymuj wyższą temperaturę na kotle, to tego nagaru będzie mniej. Drewno może mieć dwa lata, ale czy na pewno jest odpowiednio suche? Ewentualnie są dodatki do spalania, które też pomagają. Szukaj pod hasłem "chemiczny kominiarz", coś w ten deseń.
  • Pomocny post
    #7 21019430
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 250
    To może jakimś wiertłem?

Dodano po 2 [minuty]:

Naucz się palić od góry. Mało dymu,mało sadzy i dłużej się pali
  • Pomocny post
    #8 21019450
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Zbliżenie na element pieca pokryty osadem i wskazany żółtą strzałką.
    A to nie jest przypadkiem zwykły popiół, pył?
    Na fotce wygląda na luźny materiał.

A tak z ciekawości.
    Co to za element w tym piecu uwidoczniony na fotce?
  • Pomocny post
    #9 21019469
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Zaz13 Nie wszystkie kotły można pali od góry, oczywiście można spróbować.
    Niestety takie zarastanie jest związane z "duszeniem ", czyli paleniem z bardzo przymkniętym popielnikiem, co nie jest korzystne dls kotła, ale często robi się tak z powodu niepotrzebnej wysokiej temperatury na grzejnikach.
    Czasem pomocne może być ostrzejsze zapalenie i wypalenie osadu/nagaru.
  • Pomocny post
    #10 21019493
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    To nie sadza, tylko smoła.
    Patrząc na zdjęcia tego kotła, to wychodzi że płomieniówki są mocno zabite smołą z sadzą. (źródło archiwum Allegro)
    Widok wnętrza kotła z zanieczyszczonymi płomieniówkami smołą z sadzą.
    Kocioł jest oczywiście na węgiel a nie typowo na drewno. Taka gruba warstwa obniża sprawność kotła.

Żeby ten osad można było usunąć, konieczne jest rozgrzanie kotła do temperatury nawet 80°C przy mocnym „zugu” paląc drewnem. Przy wyższej temperaturze zrobi się miękki i będzie łatwiej go usunąć z kotła. Będą potrzebne do tego podstawowe narzędzia które powinny znajdować się przy palenisku, czyli graca i pogrzebywacz. Do oczyszczenia wewnętrznej powierzchni będzie potrzebne narzędzie dopasowane do łuku, jeśli czegoś takiego nie masz to poszukaj np. grubościennej rury o odpowiednio dużej średnicy, albo rury z jakąś złączką żeliwną która będzie miała dość grubą ściankę i ostre krawędzie.
    Szczotką drucianą tego nie wyczyścisz. Tu potrzeba rozwiązania siłowego.

Na przyszłość zwróć uwagę na sposób palenia. Przy paleniu od góry, nie dokładać opału. Zminimalizować sytuacje w których zamyka się dopływ powietrza przy osiągnięciu temperatury (zamiast spalania dochodzi do uwalniania związków palnych, smoły i jednym słowem „wędzenia”).
  • Pomocny post
    #11 21019494
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Od góry, od góry.
    Od góry w takim sprzęcie można tylko rozpalać, a nie palić ciągle.

Bo niby jak to co wypali się od góry mam uzupełnić?
    Od dołu?
    Bo niby miało by się tak palić, to trzeba by dokładać cały czas od spodu.

Tak?
    Czy nie?
    BANANvanDYK napisał:
    Przy wyższej temperaturze zrobi się miękki i będzie łatwiej go usunąć z kotła.

Potwierdzam, dobry pomysł.
    Tylko trzeba działać szybko bo po otwarciu drzwiczek wszystko lubi szybko sztywnieć, twardnieć.
    A wtedy ogarnięcie będzie w znacznym stopniu utrudnione.
  • #12 21019502
    jestesczop
    Poziom 3  
    >>21019430
    Paliłem kiedyś od góry, ale w innym piecu. W tym raz próbowałem to nie za bardzo wychodziło, myślę że piec jest trochę mały, lecz może się mylę.
  • Pomocny post
    #13 21019506
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @klm787 Palenie od góry polega na tym, że zapełniamy cały kocioł. ale rozpalamy od góry i ogień powoli opada na dól, ale z założenia nie powinno się dokładać opału, tylko wypalić i od nowa.
    Palenie od dołu - rozpalamy na dole po czym dokładamy górą i tak można palić bez końca, chyba, że naskłada się niespalonych odpadów, i trzeba to usunąć.
  • Pomocny post
    #14 21019507
    balonika3
    Poziom 43  
    jestesczop napisał:
    mysle ze piec jest teoche maly
    To lepiej, bo łatwiej utrzymać wysoką temperaturę. Przewymiarowywanie kotłów (także gazowych) jest błędem.
  • #15 21019514
    jestesczop
    Poziom 3  
    >>21019493
    Pan BANAvanDYK jutro spróbuję ale myślę że coś w tym może być, 60% zimy paliła kobieta 🫣

Dziękuję wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam
  • #16 21019520
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    klm787 napisał:
    Bo niby jak to co wypali się od góry mam uzupełnić?
    Od dołu?

Da się dokładać od dołu, jak masz długie kije to możesz je nawet spalać sposobem posuwistym.
    Ale w tym kotle są jedne drzwi do czyszczenia popielnika i rusztu, więc brak regulacji powietrza.
    Ten kocioł ma jak widać ruchomą półkę pod płomieniówkami. Gdy wsad zaczyna się wypalać, to przerzucasz żar na tą półkę, zamykasz drzwi od wyczystki (ciąg pomaga podtrzymać proces spalania i jednocześnie nie dymi w kotłowni), potem wrzucasz nowy zasyp paliwa, a na koniec przerzucasz żar z górnej półki. Może być konieczne ponowne rozpalenie, tyle że przy żarze powinno iść łatwiej (ja np. rozpalam opalarką).

edit
    stanislaw1954 napisał:
    Palenie od dołu - rozpalamy na dole po czym dokładamy górą i tak można palić bez końca, chyba, że naskłada się niespalonych odpadów, i trzeba to usunąć.

W kotle górnego spalania, dodawanie paliwa na żar powoduje jego przygaszenie. Różne typy paliwa inaczej się zachowują, ale zazwyczaj zapalane w tym przypadku „od dołu” emitują ogromne ilości lotnych związków palnych zanim uzyskają prawidłową temperaturę i zapłoną. W niektórych sytuacjach może to doprowadzić do zbyt dużego wzrostu mocy.
  • #17 21019522
    jestesczop
    Poziom 3  
    Dzieki pomocy innych uzytkownikow forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z usuwaniem zbitą sadzy z pieca ZEBIEC S1WK14-1, który jest używany do palenia drewnem i węglem. Wskazówki dotyczące czyszczenia obejmują utrzymanie wyższej temperatury kotła, co zmniejsza ilość nagaru, oraz użycie odpowiednich narzędzi, takich jak graca i pogrzebywacz. Sugerowane jest również palenie suchym opałem oraz technika palenia od góry, co może zmniejszyć emisję dymu i sadzy. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby drewno było odpowiednio suche, a także zalecają stosowanie dodatków do spalania, takich jak "chemiczny kominiarz".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA