logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompa Hydro-Vacuum SKB 4.02 - problem z zasysaniem wody przy otwartym kranie

Kanocek 27 Mar 2024 18:24 1101 23
REKLAMA
  • #1 21022144
    Kanocek
    Poziom 5  
    Ocena: 5

Mam pompę Hydro-Vacuum SKB 4.02 - jest stara - dwa lata temu była poddana regeneracji przez uznanego specjalistę. Przez dwa lata pracowała bez zarzutu. W ostatnią zimę (23/24) stała bezczynnie - jest używana do podlewania ogrodu i prac około-domowych. Po jej włączeniu dzisiaj pompuje wodę do zbiornika (300 l), ale tylko wtedy, gdy zamknięty jest kran wylotowy w ogrodzie. Po odkręceniu tego kranu woda wypływa, ale pompa nie jest w stanie uzupełnić ubytku wody w zbiorniku. Widać to na wskaźniku ciśnienia, które spada oraz na wskaźniku/rurce poziomu wody w zbiorniku, które również się zmniejsza - będę wdzięczny za sugestie jakie mogą być przyczyny tego problemu. Poniżej instalacja hydroforu.

Instalacja hydroforu z pompą Hydro-Vacuum SKB 4.02 i zbiornik na wodę
  • REKLAMA
  • #2 21022198
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4581
    Jaki duży jest zbiornik? do jakiej wartości ciśnienia spręża przy zamkniętym zaworze wylotowym ? Jak długo trwa jeden cykl pracy pompy?

Dodano po 1 [minuty]:

Ach, jedno wiem zbiornik 300 l.
  • Pomocny post
    #3 21022293
    VITEXS
    Poziom 12  
    Ocena: 85
    Taki efekt to nieszczelność na rurach po stronie zasysania tz. kosz w studni , zawór zwrotny . ale z tego co widzę to jest to pompa z uszczelniaczem osi wirników na sznurze z grafitem i śrubą do jego uszczelniania .jeśli brak szczelności to niestety pompa ma problem z zasysaniem wody , trzeba to dokładnie sprawdzić tym bardziej że pompa nie pracował przez kilka miesięcy i pojawiła się rdza która spowodowała to uszkodzenie nieszczelności na osi wirników pompy .
  • REKLAMA
  • #4 21022308
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @VITEXS Jeśli by tak było, jak piszesz, to pompa po dłuższym postoju- całą zimę, powinna w ogóle nie zassać wody, chyba że poziom wody w studni jest wyżej niż pompa. Tylko, że wtedy powinno kapać na dławicy cały czas.
  • #5 21022351
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    stanislaw1954 napisał:
    Tylko, że wtedy powinno kapać na dławicy cały czas.

Może nie na dławicy ale chyba jednak gdzieś przepuszcza bo na zdjęciu widać pojemnik podstawiony pod pompę
  • #6 21022363
    Kanocek
    Poziom 5  
    Przy zamkniętym zaworze wyłącza pompę przy ciśnieniu 4,6 bara - rurka poziomu jest cała zapełniona wodą, po otwarciu zaworu włącza pompę przy 2,8 bara - rurka poziomu jest zapełniona wodą w 90% - cały cykl trwa około 30 - 40 sekund. Wydaje mi się, że szczelność na wejściu i wyjściu jest OK - zresztą lekko podkręcałem śruby na złączach przede wszystkim wlotowych
  • #7 21022364
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Lisek64 Faktyczni coś tam stoi pod pompą, ale czy kapie, poczekam na odpowiedź , a także na zadane pytania w#2

Dodano po 2 [minuty]:

Bardzo mała poduszka powietrzna w zbiorniku. Uzupełnij powietrze do takiej wartości, by mieć wodę we wskaźniku u góry przy ciśnieniu wyłączenia i u dołu przy ciśnieni załączenia pompy.
  • REKLAMA
  • #8 21022401
    Kanocek
    Poziom 5  
    >>21022293
    Zauważyłem, że trochę cieknie (kropelki) na dławiku od strony wylotu. Od stony silnika (zasysania) chyba też jest dławik, ale tam nie sprawdzałem, czy cieknie. Czy można lekko dokręcić te nakrętki na dławiku - jakieś pół lub cały obrót - by to uszczelnić, może to pomoże. Pompa pobiera wodę z rury wkręconej w ziemię - to się chyba nazywa studnia głębinowa, czy coś takiego - na głębokość ok 8 m - tak mówił ten majster, co ją wkręcał
  • #9 21022406
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dławice można dokręcić, ale tak , by silnik dał radę obracać pompą, ale przyczyna kłopotów jest opisana w #7
  • #10 21022411
    Kanocek
    Poziom 5  
    >>21022364
    Tak zrobię - mam kompresor a na zbiorniku na dole jest wentyl jak w oponie i zawór odcinający - widoczny na zdjęciu. Tylko zastanawiam się jak to zrobić - czy napompować wodę aż się pompa wyłączy i potem pompować powietrze kompresorem, aż pokaże się poziom wody w rurce - tylko pytanie jaki poziom zapełnienia rurki jest prawidłowy - 60% - 70%?
  • #11 21022442
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Tak jak już napisałem- przy górnym ciśnieniu powinno być widać powietrze u góry w rurce, a przy dolnym wodę u dołu w rurce. Czy to zrobisz przy niskim ciśnieniu, czy przy wysokim, nie ma znaczenia.
  • #12 21026876
    Kanocek
    Poziom 5  
    Sprawdziłem to co sugerowaliście - w moim przekonaniu jest to problem studni - 3 kwietnia przychodzi wykonawca tej studni. Zobaczymy co powie. I jeszcze pytanie - czy taką studnię można jakoś "przepchać", jeśli jest to dobre wyrażenie dla tego typu czynności. Chcę uniknąć wykonanie nowej studni głębinowej, bo mojej okolicy to koszt 3000 zł. Tym bardziej, że ta, którą teraz używam ma nie więcej niż 3 lata
  • Pomocny post
    #13 21026897
    Lisek64
    Poziom 33  
    Kanocek napisał:
    który tę studnie wkręcał.

Co to znaczy ? Mamy to rozumieć , że masz studnię głębinową wierconą ?
  • #14 21026957
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nic nie piszesz, czy dobiłeś powietrza do hydroforu, tylko szukasz przyczyny w całkowicie innym miejscu.
    Usiłuję zrozumieć na jakiej podstawie szukasz przyczyny w zatkanej studni.
  • REKLAMA
  • #15 21026966
    Kanocek
    Poziom 5  
    @Lisek64 Jestem laikiem w temacie studni głębinowych i popełniam błędy opisując wykonywanie tego typu studni. Z tego co pamiętam wykonawca postawił trójnóg i chyba wbijał w ziemię rurę lub ją kręcił (podobnie do wiertła), później ją wyciągał i z jej wnętrza wysypywał urobek. I tak to się powtarzało aż do sięgnięcia wymaganej głębokości. Na końcu pracownicy wpuszczali do wykonanego otworu jakąś rurę i ręcznie ją wkręcali przy pomocy metalowej poprzeczki. Było ich dwóch i męczyli się bardzo. Ten opis może być nieprecyzyjny, bo nie przyglądałam się ich robocie cały czas, ale utkwiła mi w pamięci męka tych "wkręcaczy". Przepraszam za zamieszanie - teraz będę używał "wykonani studni głębinowej"
  • #16 21026970
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No tak, ale ten opis wykonania studni nie ma nic wspólnego z problemami które opisałeś.
  • #17 21026973
    Kanocek
    Poziom 5  
    @stanislaw1954 Tak dobiłem, ale to nic nie dało. Trochę przykręciłem dławik na zasysaniu
  • Pomocny post
    #18 21026978
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A jakie objawy po dobiciu powietrza ? Ile wody można pobrać na jednym cyklu pracy pompy. Jak wygląda poziom wody w wodowskazie(rurce)przy niskim ciśnieniu i po nabiciu (wyłączeniu)?

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Z braku odpowiedzi mogę się wnioskować, że albo nie dobiłeś powietrza, albo nie zrobiłeś tego tak, jak trzeba...
  • Pomocny post
    #19 21027106
    Lisek64
    Poziom 33  
    Lub wydajność studni jest zbyt mała i brakuje wody albo przez brak użytkowania przez okres zimowy został zamulony filtr ...
  • Pomocny post
    #20 21027129
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Lisek64 Co to za studnia głębinowa, która ma 8 m głębokości?Nie wiem gdzie jest ten Józefów, ale przy takiej głębokości studni obstawiam, że jest to w pobliżu dużej rzeki-Wisły? i tam na takich głębokościach są duże pokłady wody, więc tu nie chodzi o wydajność źródła. Filtr? być może, choć raczej przy dużym poborze filtr się bardziej zatyka.
  • Pomocny post
    #21 21027278
    Lisek64
    Poziom 33  
    Mniejsza o głębokość (która mi umknęła) ważniejsze w tym przypadku jest to , żę to studnia wiercona na dodatek ręcznie a nie ocembrowana Z tego co wiem o studniach wierconych w podłożu wodonośnym ma się zrobić "zbiornik" "jama" (nie wiem jak fachowo się to nazywa) z wodą . Dlatego stosuje się min. płukanie czyli wlewanie i wypompowywanie wody ze szlamem żeby się wytworzył ten "zbiornik" . Dlatego zasugerowałem wtórne zamulenie studni po dłuższym nieużytkowaniu Ale to oczywiście tylko moja teoria
  • #22 21047408
    Kanocek
    Poziom 5  

Okazuje się, że chyba popełniłem podstawowy błąd - odkręciłem "na full" kran na ogrodzie i umożliwiłem swobodny wypływ wody największym możliwym strumieniem. W tej sytuacji pompa uzupełniała ubytek wody, ale w ilości równiej temu ubytkowi tzn. poziom w rurce wskaźnika stał w miejscu i pompa cały czas pracowała. Jednak po dołączeniu akcesoriów ogrodowych do podlewania sytuacja się zmieniła - pompa zaczęła dopompowywać więcej wody w stosunku do jej ubytku i teraz to działa.

Mam jednak wątpliwość - okres między włączeniem pompy (2,8 bara) a jej wyłączaniem (4,6 bara) trwa ok. 1,5 - 2,0 minuty w zależności od tego, jakie urządzenie do podlewania jest przyłączone.

Czy ten okres (czas działania pompy) jest prawidłowy?
  • Pomocny post
    #23 21047434
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Wydajność pompy jest uzależniona od wielu czynników, a głownie od odległości pomiędzy pompą, a źródłem wody. Największym problemem jest duża różnica poziomów pomiędzy lustrem wody, a miejscem zainstalowani pompy. To normalne, ze jak jest jakiś pobór wody, to pompa musi ten pobór zapewnić i wtedy czas pracy wydłuża się. Jeśli nie ma poboru w momencie pompowania ten czas będzie krótszy.
  • #24 21047503
    Kanocek
    Poziom 5  
    Dopompowanie powietrza do zbiornika na wodę i podłączenie akcesoriów ogrodowych do kranu dostarczającego wodę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą Hydro-Vacuum SKB 4.02, która po zimowym postoju nie jest w stanie uzupełnić wody w zbiorniku 300 l przy otwartym kranie. Pompa działa poprawnie tylko przy zamkniętym zaworze wylotowym. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być nieszczelności na rurach zasysających, uszkodzenia dławika lub zbyt mała poduszka powietrzna w zbiorniku. Użytkownik zauważa, że po dołączeniu akcesoriów ogrodowych pompa zaczęła działać lepiej, ale nadal ma wątpliwości co do czasu pracy pompy. Wskazano również na możliwość zamulenia studni głębinowej, z której pompa pobiera wodę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA