logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż modułu haka w Peugeot 508 2011 - błędy po podłączeniu

Pawloosw 28 Mar 2024 07:30 4362 13
REKLAMA
  • #1 21022737
    Pawloosw
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów.
    Piszę posta ponieważ nie mogę sobie poradzić z montażem modułu haka w Peugeocie 508, który teoretycznie miał być plug&play wg sprzedającego i sprowadzać się miał tylko do wpięcia w niego wtyczki znajdującej się pod siedzeniem pasażera i aktywowania w diagu.
    Niestety po wpięciu modułu (jak na foto) i podłączeniu programu w teście globalnym wykrywa moduł i sypie błędami (foto).
    Próba aktywacji (zmiana z nie, na tak) modułu w zakładce BSI kończy się niepowodzeniem (foto).
    Ze sprzedawanym modułem otrzymałem końcówkę przewodu z wtyczką od 508, z której ona pochodzi i jest tam zdecydowanie więcej przewodów oraz skrzynka z 4 bezpiecznikami, których w moim modelu 508 nie ma (foto). Zgaduję, że mam u siebie za mało przewodów w wtyczce do modułu (2 grube, 4 cienkie)?
    Proszę o pomoc w ustaleniu źródła problemu.

Ekran konfiguracji samochodu z wyświetlonymi ustawieniami modułów. Błąd odczytu modułu haka w Peugeocie 508 Wiązka przewodów w samochodzie Peugeot 508. Podłoga wnętrza samochodu z widocznymi przewodami elektrycznymi i modułem haka holowniczego. Moduł haka holowniczego w Peugeocie 508 z wtyczkami i przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21022811
    melaswlkp
    Poziom 10  
    Ocena: 3

Niestety w 508 kodowaniu online lewusem już nie przechodzi
  • #4 21025259
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    melaswlkp napisał:

Niestety w 508 kodowaniu online lewusem już nie przechodzi

Nawet online nie pójdzie, trzeba to wiedzieć dlaczego

Dodano po 7 [minuty]:

Pawloosw napisał:
    A czy oryginalna wtyczka z przewodami do podpiecia modulu haka (6 przewodów) widoczna na zdjeciu wymaga jakis zmian typu dokładanie dodatkowych przewodów itp?

Wiązka wygląda na używaną i do tego zmodyfikowaną pod inne auto więc w tym nie zadziała do puki nie zostanie zmodyfikowana pod to auto
  • REKLAMA
  • #5 21026865
    Pawloosw
    Poziom 8  
    Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Chodzilo mi o to, czy oryginalna wiazka w moim 508 ktora wpialem bezposrednio w oryginalny modul dedykowany do tego samochodu, ma wystarczajaca liczbe przewodow i wymaga jakis modyfikacji? Ta wychodzaca z modulu do gniazda haka w kupionym przezemnie haku wymontowanym z 508 ma przeciety przewod do demontazu. Ale posiada rowniez skrzynke 4 bezpiecznikow ktorych u mnie niema. Chcialem na krotko sprawdzic miernikiem czy wogole modul puszcza dalej swiatla na gniazdo haka badajac poszczegolne odciete przewody jednym przewodem miernika, trzymajac drugi do masy samochodu. Podobnie zarowka 12v ale nie mrugala przy zalaczonych swiatlach awaryjnych.
  • REKLAMA
  • #6 21026980
    majster129
    Poziom 23  
    Pawloosw napisał:
    Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Chodzilo mi o to, czy oryginalna wiazka w moim 508 ktora wpialem bezposrednio w oryginalny modul dedykowany do tego samochodu, ma wystarczajaca liczbe przewodow i wymaga jakis modyfikacji? Ta wychodzaca z modulu do gniazda haka w kupionym przezemnie haku wymontowanym z 508 ma przeciety przewod do demontazu. Ale posiada rowniez skrzynke 4 bezpiecznikow ktorych u mnie niema. Chcialem na krotko sprawdzic miernikiem czy wogole modul puszcza dalej swiatla na gniazdo haka badajac poszczegolne odciete przewody jednym przewodem miernika, trzymajac drugi do masy samochodu. Podobnie zarowka 12v ale nie mrugala przy zalaczonych swiatlach awaryjnych.

Żeby ten wypuścił napięcia na haka trzeba nim za sterować
    zrób zdjęcie etykiety na tym module jeśli jest
  • REKLAMA
  • #9 21036478
    Pawloosw
    Poziom 8  
    Dziękuję za podesłany link. Dopiero dziś znalazłem chwilę żeby z poziomu komputera otworzyć tego pdf (nie wiedzieć czemu wszystkie PDF z elektrody z poziomu telefonu pobierają się jako HTML nie możliwe do odtworzenia).
    Z lektury PDF jak i samego watku podanego w linku rozumiem że mój moduł nie musi mieć dodatkowych wyprowadzenie przewodów (szara wtyczka), oraz z programowaniem nie powinno być problemu gdyż samochód mam z 2011 r. natomiast problem pojawia się przy samochodach po 2016 r. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
    Przesyłam zdjęcie mojego modułu przed i po rozebraniu żeby rozwiać wszelkie wątpliwości który posiadam. Zbliżenie na moduł samochodowy w ręce osoby, z dwiema wtyczkami - szarą i brązową. Płytka drukowana modułu elektronicznego trzymana w dłoni Płytka drukowana z dwoma wielopinowymi złączami w ręce. Zdjęcie modułu samochodowego z dwiema wtyczkami: szarą i brązową.
  • #10 21036710
    majster129
    Poziom 23  
    Pawloosw napisał:
    Dziękuję za podesłany link. Dopiero dziś znalazłem chwilę żeby z poziomu komputera otworzyć tego pdf (nie wiedzieć czemu wszystkie PDF z elektrody z poziomu telefonu pobierają się jako HTML nie możliwe do odtworzenia).
    Z lektury PDF jak i samego watku podanego w linku rozumiem że mój moduł nie musi mieć dodatkowych wyprowadzenie przewodów (szara wtyczka), oraz z programowaniem nie powinno być problemu gdyż samochód mam z 2011 r. natomiast problem pojawia się przy samochodach po 2016 r. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
    Przesyłam zdjęcie mojego modułu przed i po rozebraniu żeby rozwiać wszelkie wątpliwości który posiadam.

Po 2016 też nie ma problemu z programowaniem ale trzeba odwiedzić serwis lub kogoś kto ma dostęp online po zamontowaniu haka żeby zaprogramować haka
  • #11 21036908
    Pawloosw
    Poziom 8  
    Wracajac do tematu kabelków w oparciu o wiedzę z podesłanego linka i pdf, czy musze cos kombinowac z fabryczna instalacja w samochodzie? Bo te dodatkowe 2 przewody zasilajace (z aku i ze stacyjki) dotycza modułu z niebieską wtyczką, u mnie jest szara.
  • #12 21036999
    majster129
    Poziom 23  
    Pawloosw napisał:
    Wracajac do tematu kabelków w oparciu o wiedzę z podesłanego linka i pdf, czy musze cos kombinowac z fabryczna instalacja w samochodzie? Bo te dodatkowe 2 przewody zasilajace (z aku i ze stacyjki) dotycza modułu z niebieską wtyczką, u mnie jest szara.

Jeśli ten moduł nie potrzebuje tylu zasilań to nie bo po co
  • #13 21037133
    Pawloosw
    Poziom 8  

Jeśli tak, to skąd te błędy w Diagu, widoczne na screenach które załączyłem? I dlaczego przy próbie aktywacji haka poleceniem „Obecność modułu przyczepy bsr” przy zmianie z nie na tak otrzymuję błąd?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum ma problem z montażem modułu haka w Peugeot 508 z 2011 roku, który miał być plug&play. Po podłączeniu modułu i aktywacji w systemie diagnostycznym pojawiają się błędy. Użytkownik zauważa, że oryginalna wtyczka w jego samochodzie może nie mieć wystarczającej liczby przewodów, a dodatkowe przewody i skrzynka z bezpiecznikami, które otrzymał, mogą być przeznaczone do innego modelu. Inni forumowicze sugerują, że wiązka może być używana i zmodyfikowana, co może powodować problemy z działaniem. Wskazują również, że programowanie modułu po 2016 roku może wymagać wizyty w serwisie. Użytkownik pyta o przyczyny błędów w diagnostyce oraz o konieczność modyfikacji fabrycznej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA