logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 2012: Błędy ABS, ESP, skrzyni biegów i reflektorów - co sprawdzić?

holgan22 25 Lut 2025 19:43 1272 9
REKLAMA
  • #1 21456081
    holgan22
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam Peugeota 508, 2012r, 1.6eHDI. Podczas normalnej jazdy wyskoczyły błędy ABS, ESP , skrzyni biegów , elektrycznego hamulca ręcznego oraz skrętnych reflektorów.
    W samochodzie nie działa z tego nic. Samochód odpala , podczas jazdy wskazuje prędkość , xenony nie skręcają. Hamulec postojowy trzeba zaciągać i zwalniać ręcznie.
    Pierwsza diagnoza -> uszkodzony czujnik ABS (tylne koło za kierowcą). Czujnik wymieniony na nowy , połączenie (również po naprawie - wstawiony kawałek przewodu can z mercedesa) sprawdzone na przejście do samej wtyczki jest ok. Wymieniona i zakodowana pompa ABS.
    Czujnik tylnego koła po zamianie wtyczek (lewa na prawo) w Diagbox-ie wskazuje poprawnie prędkość. Po zamianie na naprawionym przewodzie w programie nie widać nic.
    Proszę o jakieś porady, bo sam nie wiem już gdzie szukać. Bezpieczniki wszystkie (nawet te ukryte pod kierownicą) zostały sprawdzone i są OK. Podejrzewam, że uszkodzona jest taśma w kierownicy i że może mieć to znaczenie w ESP czy też kierunkowych reflektorach ale co to by miało do ABS ??
  • REKLAMA
  • #2 21456211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21457270
    kubalus71
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    >>21456081 A BSI? Przeglądałeś? Ewentualnie bezpieczniki w skrzynce na akumulatorze?
  • REKLAMA
  • #4 21457305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21457364
    kubalus71
    Poziom 9  
    >>21457305 W 508 przedliftowej, jak miałem zaśniedziałe styki na skrzynce z bezpiecznikami na akumulatorze, to świrował mi ABS/ESP, a w 508 poliftowej, zanim BSI całkowicie poszedł się ... to check ABS/ESP i hamulec ręczny świrował.
  • REKLAMA
  • #6 21457386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21457393
    kubalus71
    Poziom 9  
    Kto powiedział, że w Peugeocie autora postu jest problem z czujnikiem? Autor postawił taką diagnozę, ale docelowo problem jest z błędami z systemu ESP. A uszkodzone moduły BSI potrafią rzucać kompletnie losowymi błędami. Tak samo zaśniedziałe styki bezpieczników na akumulatorze.
  • REKLAMA
  • #8 21457412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21457417
    kubalus71
    Poziom 9  
    Autor nie przedstawił konkretnych kodów błędów, więc wróżę z kuli, bo taką posiadam oraz podpowiadam mu na swoim przykładzie.
  • #10 21463031
    holgan22
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. W screenach przesyłam błędy jakie są w ECU.

Zrzut ekranu z historią błędów BSI2010 w systemie diagnostycznym samochodu.
    Lista błędów z ECU wyświetlona na ekranie diagnostycznym.
    Zrzut ekranu z historią błędów w systemie ECU pojazdu, z listą kodów błędów.
    Zrzut ekranu z danymi błędów pojazdu w interfejsie Diagbox.
    Zrzut ekranu historii błędów systemu ECU w programie diagnostycznym, pokazujący różne kody błędów związane z kalkulatorem świateł i korektorem reflektora.
    Zrzut ekranu z oprogramowania diagnostycznego pokazujący historię błędów w ECU pojazdu.

Wg moich przemyśleń uszkodzona jest taśma zwijaka w kierownicy przez co wywala błędy z ESP i skrenych reflektorów. Czy miało by to jednak wpływ na ABS , hamulec postojowy i skrzynię biegów ?? tego nie wiem. Może taśma zwijaka przerywa komunikację CAN ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Peugeota 508 z 2012 roku, w którym podczas jazdy pojawiły się błędy ABS, ESP, skrzyni biegów, hamulca ręcznego oraz skrętnych reflektorów. Po wymianie czujnika ABS i pompy, problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie taśmy zwijaka w kierownicy, co może wpływać na komunikację CAN i generować błędy w systemach. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaniem czujnika, stanem bezpieczników oraz modułem BSI, który może powodować losowe błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA