logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie komputera i zadziałanie B20 po włączeniu różnicówki - jak zapobiec?

PepeJB 04 Kwi 2024 15:33 2022 50
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego po ponownym włączeniu trójfazowej różnicówki w obwodzie jednofazowym uszkodził się komputer i jak temu zapobiec w przyszłości?

Najprawdopodobniej uszkodzenie powstało przy ponownym załączeniu trójfazowej różnicówki w obwodzie jednofazowym: pojawił się nieprawidłowy stan na zasilaniu, zasilacz komputera dostał przepięcie, a po zwarciu jego warystora zadziałał B20 [#21032380][#21055690][#21055973] Na forum powtarza się, że 3-fazowy RCD zastosowany do jednofazowych odbiorników jest błędem i nie daje takiej ochrony jak osobne RCD 1-f [#21032380] Na przyszłość trzeba zlecić elektrykowi oględziny, pomiary i poprawę rozdzielnicy oraz połączeń [#21032828][#21055690] W praktyce oznacza to zastosowanie właściwych RCD 1-f dla obwodów 1-f, poprawny tor neutralny i usunięcie B20 tam, gdzie nie powinno go być [#21032380][#21033324] Ogranicznik przepięć nie jest tu pewnym lekarstwem, bo krótkie zdarzenie przy około 400 V może nie zostać przez niego skutecznie ograniczone [#21055973]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21032291
    PepeJB
    Poziom 3  
    Mam taki problem.
    Wyłączyłem zabezpieczenie różnicowo prądowe 3f po którym są podłączone 1f nadprądowe B16 i B20. W momencie wyłączenia był włączony komputer. Po kilku sekundach włączyłem różnicówkę i coś strzeliło w komputerze oraz rozłączył B20. Teraz za każdym razem rozłącza nadprądowy B20. Podejrzewam, że padł zasilacz, ale czekam na sprawdzenie komputera przez serwis. Pytanie - dlaczego tak się stało? Jak się przed tym zabezpieczyć na przyszłość? Wiem, że powinna być różnicówka 1f , ale fachowiec tak zrobił i przez 10 lat działało.
    Edytowałem.[T.M.]
  • #2 21032380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21032392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21032397
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Jarzabek666 napisał:
    Różnicowoprądowy 3F nie ma selektywności wyłączenia, puściłeś na urządzenia 1F napięcie międzyfazowe.
    Możesz to wyjaśnic???
  • #5 21032413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21032424
    PepeJB
    Poziom 3  
    Nie jest to w moim domu więc nie wiem jakie tam są przekroje. Jak podjadę to zobaczę. U mnie jest podobnie, różnicówka 3f na cały dom. Ostatnio mi wyłączyło, włączyłem i rozłączył 1f nadprądowy paląc przy tym ekspres do kawy i sterownik w kuchni gaz-elek. Na 90% myślałem że to wina różnicówki ale żaden ze mnie elektryk więc chciałem porady. Widać jakich mamy fachowców że takie kwiatki nam wstawiają. Ciekawi mnie tylko co się musiało stać że spaliło prawdopodobnie zasilacz. Podało napięcie na ochronę?
  • #8 21032473
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21032491
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    PepeJB napisał:
    Nie jest to w moim domu więc nie wiem jakie tam są przekroje. Jak podjadę to zobaczę.
    Przekroje i B20 sa bez znaczenia - w tej sytuacji.
    PepeJB napisał:
    Ostatnio mi wyłączyło, włączyłem i rozłączył 1f nadprądowy paląc przy tym ekspres do kawy i sterownik w kuchni gaz-elek. Na 90% myślałem że to wina różnicówki
    Tak, RCD 3f tak ma.
    Powinieneś zmodernizować instalację,
    3 szt. RCD 1f - jeżeli jest miejsce w rozdzielnicy.
    Dodatkowo są potrzebne 2-3 listwy N.
    (stawiam, że brak miejsca)
  • #10 21032493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21032497
    PepeJB
    Poziom 3  
    Mam miejsce na 5 modułów więc 2 różnicówki zmieszczę. Jak wyrzucę jeden 3f nadprądowy nieużywany to i trzecia się zmieści choć na oświetlenie nie muszę mieć. U siebie mogę to zrobić ale w domu o którym piszę w temacie lepiej niech to robi elektryk.
  • #12 21032509
    CYRUS2
    Poziom 43  
    napisał:
    Wiesz co kolego @CYRUS2, kto jak kto ale Ty takich herezji nie powinieneś głosić. Może pora przypomnieć sobie podstawy elektrotechniki.
    - przykład to ten temat. RCD 3f ≠ 3P+N.
    napisał:
    Przepięcie z sieci prawdopodobnie, bez odpowiedniej koordynacji SPD tak się zdąrza.

- nie posiadasz wiedzy.
    SPD ma 400V AC nie zadziała.
  • #13 21032516
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21032517
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    CYRUS2 napisał:
    Tak, RCD 3f tak ma.

Nie kolego. Żaden czteropolowy RCD tak nie ma i tak mieć nie może.
    Gdyby jednak była to prawda to zbędnym byłoby oznaczanie toru N w tym aparacie.

Cytat:
    Obowiązuje rozłączanie pełnobiegunowe, również toru neutralnego, jeśli występuje. Nie ma tu odstępstw, jak w odniesieniu do wyłączników nadprądowych. Styki ruchome wszystkich biegunnów powinny być tak powiązane mechanicznie, że wszystkie bieguny z wyjątkiem neutralnego, jeśli występuje zamykają się i otwierają praktycznie jednocześnie zarówno przy działaniu samoczynnym, jak i przy manipulowaniu napędem ręcznym. Rozłączalny biegun neutralny powinien mieć zestyk o przedłużonej styczności, zamykający się wcześniej, a otwierający później niż inne
    bieguny.
    Jest to szczególnie ważne w przypadku wyłączników czterobiegunowych instalowanych w obwodach trójfazowych. Nowa norma tylko pozornie formułuje to inaczej: biegun neutralny powinien zamykać się nie później, a otwierać nie wcześniej niż inne bieguny. Znaczy to dokładnie to samo, bo nie można zagwarantować idealnej jednoczesności zamykania i otwierania zestyków.

Cytat zaczęrpniety z jednego w wcześniej podanych linków.
  • #15 21032532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21032539
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Cytat zaczęrpniety z jednego w wcześniej podanych linków.
    Oscyloskop pokazuje inaczej.
    (sprawdzałem)
    Przy wyłączaniu przepięcie jest krótkie - bo wyłącznie jest szybkie.

Włączanie jest wolne - i tak było w tym temacie.
  • #17 21032541
    PepeJB
    Poziom 3  
    Uszkodzenie komputera i zadziałanie B20 po włączeniu różnicówki - jak zapobiec?
    Tak wygląda rozdzielnica w domu gdzie uszkodziło komputer. Za to powinien być kryminał.
  • #18 21032547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21032577
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    - nie posiadasz wiedzy.
    SPD ma 400V AC nie zadziała.

napisał:
    Jesteś pewnien ?
    Tak. Zadziała dopiero przy napięciu 700V.
    Niewielki prąd płynie przy 700V, ale poziom ograniczenia jest powyżej 1kV.
    ( posiadam regulowany generator 10kV )
    Niebieski warystor Epcos L25K320QP widoczny z bliska.
    To warystor z ochronnika typu "D" Legranda.
  • #20 21032586
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21032630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21032704
    PepeJB
    Poziom 3  
    @ Tak namieszałeś że nic z tego nie wiem. Zadałem proste pytanie i podejrzewałem RCD 3f bo gdzieś tak wyczytałem ze może uszkadzać odbiorniki jednofazowe ale chyba w przypadku uszkodzenia neutralnego. A tutaj wyłączono RCD i po włączeniu uszkodziło komputer (strzał i błysk) oraz rozłączył nadprądowy. Pytanie dlaczego skoro działało ponad 10 lat i z tego co wiem dzieciaki nieraz wkładały gwoździe do kontaktu i wyzwalało RCD. Niestety gospodarz tego domu odmeldował się z tego świata i staram się pomóc. Wiem, napiszecie wezwij elektryka - może takiego co robił tą instalację. Dookoła sami partacze, a ja muszę mieć wiedzę co ma poprawić, wiedzieć czego wymagać. Tą rozdzielnicę widzę pierwszy raz na zdjęciu i wiem że wszystko jest do wywalenia (pomimo tego że nie jestem elektrykiem). Domyślam się że ten pseudo elektryk dał B20 na gniazda, a B16 na oświetlenie ale wszystkiego można się spodziewać po zdjęciu osłon. Nie mogę zrozumieć dlaczego zostały zastosowane zabezpieczenia takich g**wnianych firm skoro właściciel lubił wszystko porządne, odpowiedzi nigdy nie dostanę.
  • #24 21032760
    CYRUS2
    Poziom 43  
    PepeJB napisał:
    Pytanie dlaczego skoro działało ponad 10 lat
    Awarie są i będą.
    Instalacja nie posiada żadnych zabezpieczeń przed wzrostem napięcia w wyniku awarii.
  • #25 21032828
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21032898
    PepeJB
    Poziom 3  
    nie jestem elektrykiem i nie będę więc nie mam zamiaru tracić czasu na naukę i naprawiać spieprzonej instalacji. Gdybym umiał to zrobić nie zakładał bym tego tematu. Może jest ktoś z Podkarpacia okolice Jarosławia i podejmie się naprawy?
  • #27 21032970
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21033090
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Proszę odpowiadać autorowi tematu a odpowiadając pamiętać o pkt.3.1.9 i 3.1.11 reg.
  • #29 21033218
    CYRUS2
    Poziom 43  
    PepeJB napisał:
    nie jestem elektrykiem i nie będę więc nie mam zamiaru tracić czasu na naukę i naprawiać spieprzonej instalacji. Gdybym umiał to zrobić nie zakładał bym tego tematu. Może jest ktoś z Podkarpacia okolice Jarosławia i podejmie się naprawy?
    Jaki masz układ instalacji : TN , czy TT.
    Podejrzewam, ze dom jest zasilany z sieci napowietrznej.
    PepeJB napisał:
    Tak wygląda rozdzielnica w domu gdzie uszkodziło komputer. Za to powinien być kryminał.
    Jeżeli tylko komp to możesz się cieszyć.
    I tak dobrze, że w rozdzielnicy jest sporo wolnego miejsca.
  • #30 21033324
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Dopiero w dwudziestym dziewiątym poście padło to nieśmiertelne pytanie:
    CYRUS2 napisał:
    Jaki masz układ instalacji : TN , czy TT.

Poprawia się.
    A tak dla autora, żadne aparaty mogły nie mieć wpływu, po prostu zepsuł się zasilacz w komputerze. Zwykle tak jest że coś używamy wiele lat aż pewnego dnia, bez żadnego powodu, włączamy urządzenie jak zwykle a tu huk, błysk i po ustrojstwie. Nigdy tak nie mieliście?
    Nie zmienia to faktu że B20 na gniazdka to błąd w sztuce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który uległ uszkodzeniu po włączeniu różnicówki 3-fazowej (RCD) po jej wyłączeniu. Po włączeniu RCD doszło do "strzału" w komputerze oraz wyłączenia nadprądowego B20. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie zasilacza, a dyskusja skupiła się na przyczynach tego zdarzenia oraz sposobach zapobiegania podobnym sytuacjom w przyszłości. Wskazano na brak selektywności RCD 3-fazowego oraz niewłaściwe zabezpieczenia w instalacji, sugerując konieczność modernizacji do RCD 1-fazowych. Użytkownicy podkreślili, że stosowanie B20 na gniazdka jest błędem, a także zwrócili uwagę na potrzebę odpowiednich zabezpieczeń przed przepięciami oraz przerwami w neutralnym (N).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA