Jarzabek666 napisał: Śmiesz twierdzić że wszyscy oprócz Dehna robią w konia kichy poza parametrami podanymi?? i nie spełniają norm? które są oszukane.
Ja jedynie zauważyłem że w swojej blisko 20 letniej karierze elektryka nie zauważyłem żeby jakiś poważny inwestor, a na różnych obiektach miałem okazję pracować , strosował SPD innej marki niż Dehn ( i nie robię tej firmie żadnej kryptoreklamy), zarówno wieże GSM jak i nadajniki BTS na budynkach, wieżowce w centrum Warszawy, hale przemysłowe i inne obiekty w których instalacja była zaprojektowana i wykonana zgodnie z projektem posiadały zabezpieczenia SPD Dehn. Ja jako samodzielny elektryk wykonujący instalacje elektryczne na różnym poziomie i w różnych obiektach również zabezpieczenia SPD tej, i tylko tej marki stosuję, przy montażu SPD stosuję się do wytycznych producenta co do sposobu włączania ochronnika, jego uziemienia jak i koordynacji i stopniowania SPD. Jak dotąd żadnych poważnych strat nie odnotowałem, w przeciwieństwie do instalacji zabezpieczonych SPD producentów importujących swoje "ochronniki" z Chrl z nadrukowanym logo. Cena świadczy w tym przypadku o jakości, nie da się wyprodukować SPD o tych samych parametrach za 1000 zł i 1000 euro. To powinno dać do myślenia niedowiarkom, dla których instalacja SPD w rozdzielnicy jest tylko kosztownym i przykrym obowiązkiem aby spełnić wymagania prawne.
PepeJB napisał: @ Tak namieszałeś że nic z tego nie wiem.
Nie wiesz bo nie jesteś elektrykiem, a próbujesz zajmować się usuwaniem skutków awarii.
PepeJB napisał: Zadałem proste pytanie i podejrzewałem RCD 3f bo gdzieś tak wyczytałem ze może uszkadzać odbiorniki jednofazowe ale chyba w przypadku uszkodzenia neutralnego.
Dostałeś prawidłową odpowiedz w poście #7 i #13.
PepeJB napisał: A tutaj wyłączono RCD i po włączeniu uszkodziło komputer (strzał i błysk) oraz rozłączył nadprądowy.
Instalacja do oględzin, pomiarów i ewentualnych poprawek.
PepeJB napisał: Pytanie dlaczego skoro działało ponad 10 lat i z tego co wiem dzieciaki nieraz wkładały gwoździe do kontaktu i wyzwalało RCD.
To że działała przez 10 lat nie oznacza że bez konserwacji będzie działała przez kolejne 10. O dzieciakach i gwożdziach w kontakcie nawet nie pisz, bo się kompromitujesz.
PepeJB napisał: Wiem, napiszecie wezwij elektryka - może takiego co robił tą instalację
Więc wezwij elektryka, niekoniecznie tego co robił tą instalację, ale takiego co ma sprzęt i pojęcie.
PepeJB napisał: Dookoła sami partacze, a ja muszę mieć wiedzę co ma poprawić, wiedzieć czego wymagać.
A Ty kolejny partacz bez podstawowej wiedzy i pojęcia. Popraw sobie swój poziom wiedzy z elektrotechniki na początek, zdobądz odpowiednie doświadczenie i uprawnienia, wtedy bierz się za naprawę instalacji w czyimś domu.
Moderowany przez kozi966: Za kolejny taki tekst wprowadzona zostanie blokada pisania.
3.1.6. Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
3.1.7. Rozpowszechnianie treści o obraźliwym charakterze, bądź naruszających obowiązujące standardy etyczne.
3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.