logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD/DVD ROM nie czyta nagranych płyt. Czyta za to wytłoczone.

cynol0071 05 Kwi 2024 20:37 2223 44
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój napęd DVD/CD w komputerze czyta tłoczone płyty, ale nie czyta nagranych CD, i jak to naprawić?

Najpewniej pada laser od CD albo cała optyka napędu, więc najprostsze i najbardziej pewne rozwiązanie to wymiana napędu na sprawny [#21034173][#21037167][#21070600] Jako tańszy test można spróbować delikatnie wyczyścić soczewkę lub użyć płyty czyszczącej, bo nawet paproch na optyce potrafi powodować taki objaw [#21034301][#21063476] Firmware czasem pomaga przy problemach z kalibracją do nowych płyt, ale nie naprawi umierającego lasera [#21034359][#21037451][#21037167] Przy starszym napędzie mogą też występować problemy z elektroniką, zimnym lutem albo opadniętym zawieszeniem soczewki [#21052375] Jeśli po czyszczeniu nie ma poprawy, sensowniejszy jest zakup sprawnego napędu niż dalsze grzebanie w starym [#21044859][#21070600]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21034162
    cynol0071
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam komputer stacjonarny HP ProDesk400G1MT. DVD ROM jest oryginalny. Od pewnego czasu gdy zmieniłem radio samochodowe i nagrywam muzykę na CD na tym właśnie komputerze. Ostatnie ścieżki nie były czytane przez radio 8-9 ścieżka muzyki. W domu mam tez laptopa. I jak nagram na nim nie ma żadnego kłopotu przez odtwarzaniu na radiu samochodowym.
    Może to zabawne ale nagrana płyta na PC i odtwarzana na tym samym PC z DVD/CD ROM pokazuje CD Blank.
    Sprawdzałem też wytłoczone nagrania CD i kłopotu nie ma.
    Wydaje mi się że to wina mocy lasera,która spadła ale pewny nie jestem.
    Komputer zakupiłem od Syndyka. Ogólnie DVD ROM nie był przeze mnie używany
  • REKLAMA
  • #2 21034173
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    To wymien naped na inny, sprawny.
  • #3 21034301
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 184
    Realne rozwiązania widzę dwa.
    Skuteczne - nowy napęd i brak problemów.
    Może pomoże - płyta czyszcząca.

Trzecie rozwiązanie, jeśli czyszczenie nie pomoże i tylko jako hobby oraz ciekawostka - pogmerać przy driverze diody i ostrożnie oraz z baczeniem na wzrok, delikatnie podkręcić prąd If.
    Taka techno-nekromancja na jakiś czas przywraca trupy z zaświatów, ale trup jest już trupem i w zaświaty powróci tak czy siak.

No i jeszcze raz napiszę - zabawy z laserem, nawet małej mocy, to nie są przelewki. Byle refleks od jakiegoś przedmiotu i po sokolim wzroku.
    Nawet ja, mimo mojego ogólnie frywolnego podejścia do BHP, bez stosownego (i certyfikowanego) zabezpieczenia, nawet nie chcę przebywać w jednym pomieszczeniu z gołym i gotowym do pracy laserem.
  • REKLAMA
  • #4 21034359
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 800
    Sprawdź model CD/DVD-ROM. Czasami w takich sytuacjach pomaga aktualizacja firmware.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21036698
    cynol0071
    Poziom 2  
    Wyjąłem CD/DVD ROM.
    Ogólnie po zdjęciu blach czystość nieskazitelna.
    Oto zdjęcie modelu:

Etykieta HP DVD Writer Model SH-216

Wnętrze:

Wnętrze otwartego napędu CD/DVD ROM z widoczną elektroniką i laserem.

Laser:

Wnętrze napędu CD/DVD ROM z widocznym modułem lasera i elektroniki.

Jak pisałem wcześniej CD/DVD ROM nie używałem.Myślałem o zanieczyszczeniu lasera.
  • #6 21036783
    gregor124
    Poziom 28  
    W załączniku 2 znalezione wersje firmware.
    Załączniki:
    • SH-216DB_SC00.exe (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sp69023.exe (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21036881
    cynol0071
    Poziom 2  
    Zapomniałem dodać że używam Linuxa Mint 20,3 Cinnamon 64 bit. Z Windowsa 10 64 bit zrezygnowałem. Ale mam go na dysku i mogę go w każdej chwili uruchomić.
    Nie chcę czegoś uszkodzić. Jak dokładnie wgrywa się firmware. Bo ten pierwszy .exe jak się wgrywa?
  • #8 21037084
    gregor124
    Poziom 28  
    Zwyczajnie należy uruchomić plik exe.

Dodano po 1 [minuty]:

Lepiej to robić pod systemem Windows.
    Program powinien wszystko zrobić automatycznie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21037167
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    FW nie pomoże na umierający laser. Koszt napędu to co najwyżej 40 zł. Więcej się nic nie poradzi, nie ma co kombinować.
  • REKLAMA
  • #10 21037451
    gregor124
    Poziom 28  
    Na umierający laser pewnie nie, ale miałem swego czasu podobny problem, kiedy pojawiły się prześwitujące płytki CD i po nagraniu były problemy z odczytem. Zaktualizowałem firmware i problem zniknął. Po uważnym przyjrzeniu się stronie nagrywanej CD okazało się, że strefa zapisu była bardziej widoczna na tych samych płytach nagranych po aktualizacji niż na wcześniejszych nagraniach.
    Warto sprawdzić zanim wyrzuci się 40 zł.
    Zawsze przy takiej okazji można rozejrzeć się za firmware zmieniającym strefę DVD na 0.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21037565
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Możliwe przyczyny, opiszę trochę szerzej bo te już retro nośniki, to takie trochę moje hobby:
    1. Pada laser. Rozwiązanie oczywiste - wymiana napędu (lub lasera, jeśli napęd ma ogromną wartość sentymentalną lub użytkową - rozumiem, że tutaj nie ma).
    2. Urządzenie nie potrafi skalibrować się do nowych płyt. Patrz komentarz wyżej.
    Temat może mało znany, bo nośniki optyczne są już od dawna niewielką niszą, a ich nagrywanie jeszcze mniejszą, tym niemniej problem istnieje. Generalnie stara nagrywarka i nowe płyty, zwłaszcza nowe standardy, że nie wspomnę o tanich marjetowych dyskach które same z siebie są problematyczne, to proszenie się o kłopoty. Jak duże? Jakiś czas temu upolowałem kilka urządzeń super multi blue (czyli CD, DVD, HD-DVD i Blu Ray w jednym urządzeniu). Jak powszechnie wiadomo (albo i nie) HD-DVD padł w okolicach 2007 r. zanim się dobrze rozpowszechnił. I wszystkie urządzenia z obsługą HD-DVD pochodzą z okolic tamtych lat. Wiele ich nie było, naliczyłem 8 modeli 5,25 cala, 4 LG i 4 Plekstor, które są tak naprawdę odmiana i samych siebie, wersję zewnętrze mają w obudowie napęd z wersji wewnętrznej plus przejściówkę, w tym wersje z możliwością wypalania Blu Ray i z tylko odtwarzaniem tego formatu. Ja mam taką wersję, na USB z wypalaniem i wewnętrzną tylko z odtwarzaniem. I co? Znalazłem tylko 2 modele płyt BD RE dwuwarstwowych, które ta nagrywarka potrafi wypalić bez błędu. Oba nie do kupienia w zasadzie. Wgranie firmware (z nieco innego modelu, ostatniego z tej serii i wewnętrznego, na internetach potwierdzona kompatybilność) rozszerzyła obsługę o kilka kolejnych modeli dwuwarstwowych blu ray wielokrotnego zapisu. Te udało się zdobyć i nagrywa je prawidłowo. I to nie że sobie poczytałem. Po prostu, niezależnie od ustawień w programie do nagrywania, nie wypali ich bez błędu. Dałem przykład 50GB BD-RE bo na tych mi zależało ale po drodze uwaliłem (bezpowrotnie - takie do jednokrotnego zapisu) kilka zwykłych 25GB BD-R oraz DVD, zarówno R jak i R+. Z odtwarzaniem tego co parametrami kompatybilne, oczywiście nie ma problemu. Ale wypala poprawnie tylko to, co rozpozna. Albo stare leżaki magazynowe, albo nowe ale zgodne z jakąś starą rewizją danego formatu. I nowsze, w zasadzie zmodyfikowane firmware tu bardzo pomogło. Choć, z wiadomych względów nie całkiem (pochodzi gdzieś z okolic 2010 r., nowszego nie będzie bo HD-DVD dawno nie istnieje).
    Inny przykład? Proszę bardzo. Lubię czasem odkupić zlomki po okazyjnej cenie, ulepszyć za grosze tak by dało się używać, poużywać i oddać komuś, kto potrzebuje. I w takich obudować nieraz ludzie dają za free nagrywarki DVD. Jest dokładnie to samo. Jak sirawa to czyta wszystko, ale wypala tylko "stare" - albo błąd i po płycie, jeśli była jednokrotnego zapisu, albo nagra ale jest problem z jej odtwarzaniem.
    3. Zbyt duża lub zbyt mała (tak, to też nie dobrze bo i moc lasera jest obniżana wraz z prędkością) ustawiona Prędkość zapisu. Której swoją drogą nie da się dobrze ustawić jeśli nagrywarka nie zna sygnatury płyty (patrz punkt wyżej) i albo trzeba "doswiadczalnie" dobrać, pewnie niszcząc kilka płyt, albo nawet w ogóle nie da się wymusić ustawienia gwarantującego poprawny zapis.
    4. Stare oprogramowanie. Uwaga, kontrowersyjne, bo tu mam tylko swoje doświadczenie ale przyczyny nie znam. Zdarzyło mi się uwalić dyski za pomocą Nero 7 (mój ulubiony soft, działa również na Windows 10). Na nowej (prod 2022) nagrywarce, która ma obsługę nawet czterowarstwowych blu ray. Dopiero zmiana softu pomogła - też sprawdziłem doswiadczalnie, później już na dyskach wielokrotnego zapisu. Starsze albo wyprodukowane w starszych rewizjach formatów zapisuje, tak na starych jak i nowych nagrywarkach, nowszych dysków nie wypali (próbuje wywala błąd niszcząc przy okazji płyty, których nie można kasować) i to niezależnie od nagrywarki.

P. S. Co do tych rewizji formatów to trzeba szukać i to dokładnie, w większości w anglojęzycznych źródłach. Ja szukałem żeby zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej zachowuje się mój retro sprzęt lub retro soft. Niestety, nie zapisałem źródeł. Przebić się ciężko bo niemal zawsze trafia się na opisy czym jest CD, czym są poszczególne odmiany DVD, czym jest Blu Ray i jego wersje rozwojowe (jedna, dwie, trzy warstwy i tak dalej). A trzeba trafić na rewizje poszczególnych formatów, kwestie sygnatur płyt, danych kalibracyjnych mocy lasera itp.
  • #12 21042640
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Na twoim miejscu nie traciłbym czasu. Możesz oczywiście próbować czyścić laser, wgrać nowy firmware. Ale z doświadczenia wiem że rzadko to pomaga.
  • REKLAMA
  • #13 21043016
    cynol0071
    Poziom 2  
    Witam. Nie chciałbym być zarozumiały w tym temacie i wywyższać się. Wszystkie porady są brane pod uwagę.
    Jedynie co mnie dziwi to to że z CD DVD ROMu nikt nie korzystał. Jak pisałem wcześniej. Sprzęt zakupiłem z upadającej firmy ,która zajmowała się pracą biurową(wertowanie pracowników).
    Nikt ani nie słuchał muzyki z CD ani filmów z DVD. A komputer zakupiono jako ostatni z 12 modeli. Takich samych modeli.
    Zastanawia mnie jak mogło dojść do usterki nie wykorzystywanego napędu.
    Obecnie szukam w internecie sprawnego CD/DVD ROM.
  • #14 21043032
    gregor124
    Poziom 28  
    Nie wykorzystywany CD-ROM przestaje działać?
    To jest typowa usterka napędów CD. Widziałem to wielokrotnie. Co jest przyczyną?

Z tego co udało mi się ustalić, przyczyna leży w materiale obudowy. Ja to na swoje potrzeby nazwałem "plastelinową obudową". Z czasem obudowy CD zaczynają się lekko wyginać opadając, co objawia się tym, że nagle CD przestaje działać, tak naprawdę blokuje to ruch tacki i głowica nie wraca na swoje miejsce. Okazuje się, że po zdjęciu obudowy napęd ożywa, a po założeniu znów umiera ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21043443
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    cynol0071 napisał:

Zastanawia mnie jak mogło dojść do usterki nie wykorzystywanego napędu.

Kurz.

gregor124 napisał:

Z tego co udało mi się ustalić, przyczyna leży w materiale obudowy. Ja to na swoje potrzeby nazwałem "plastelinową obudową". Z czasem obudowy CD zaczynają się lekko wyginać opadając, co objawia się tym, że nagle CD przestaje działać, tak naprawdę blokuje to ruch tacki i głowica nie wraca na swoje miejsce. Okazuje się, że po zdjęciu obudowy napęd ożywa, a po założeniu znów umiera ;)

Ale to dotyczy sytuacji działa vs. nie działa, a nie radzi sobie z tłoczonymi płytami, z nagrywanymi gorzej.
  • #16 21044236
    cynol0071
    Poziom 2  
    helmud7543 napisał:
    Kurz.

Problem w tym że nie idzie się doszukać choćby odrobiny kurzu...
    Może w części wewnętrznej głowicy laserowej:

Schemat konstrukcji wewnętrznej głowicy laserowej z opisanymi elementami.
  • #17 21044322
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Kurz w "nie używanym" napędzie, to rzadziej występujący problem.

Podstawowy problem to błędne założenie...

To że Ty nie wykorzystujesz napędu, nie oznacza że napęd nie pracuje (częściowo)
    a jest cały czas zasilany = też się zużywa (powoli) i zaczyna mieć różne problemy, w tym takie TYPOWE jak twoje.
  • #18 21044345
    cynol0071
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    a jest cały czas zasilany = też się zużywa (powoli) i zaczyna mieć różne problemy, w tym takie TYPOWE jak twoje.

CD DVD ROM był odłączany wtyczką zasilającą gdy nie korzystałem z niego. Jeżeli o to chodzi.
  • #19 21044859
    sylweksylwina
    Nie wiem do czego temat zmierza. Napędy są tanie, i ulegają awarii. Trzeba go wymienić i tyle.
    Jak jesteś z Zielonej Góry lub okolic to mogę Ci nawet za darmo taki napęd dać :)
  • #20 21046783
    cynol0071
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Wiedziałem że będzie kłopot z dokupieniem CD/DVD ROM do tej obudowy od Hewlett Packard-a. Tu wszystko w tym komputerze jest od tego producenta.
    Obudowa,zasilacz,płyta,dysk,CD DVD ROM itd.
    Problem jest w tym że CD DVD ROM ma swój patent. Od spodu napęd nie posiada śrubek.

Wnętrze obudowy komputera z zaznaczonym miejscem montażu napędu CD/DVD ROM.

Wnętrze obudowy komputera pokazujące miejsce na napęd CD/DVD ROM bez śrub.

U mnie obudowa CD DVD ROM jest na tzw zasuw i dlatego śrub nie ma.
    Jeszcze raz przyjrzałem się nagranej płycie i nie widać ścieżki wypalenia. Natomiast z notebooka widać i mój CD DVD ROM to odczytuje.
    Podejrzewam że będę musiał ten CD DVD ROM naprawić...
  • #21 21046886
    sylweksylwina
    HP nie robi od dawna swoich napędów. Napędy nie są mocowane od dołu tylko od boku. Czy śruby są od spodu czy od góry o niczym nie świadczy. Są to tylko śruby dostępowe do środka napędu...

Tu masz zdjęcie tego PC: https://allegro.pl/oferta/komputer-hp-400-g1-mt-i5-8gb-ram-256gb-ssd-w10-13080331901
    Ściągasz front, odkręcasz 2 czarne śrubki widoczne na zdjęciu po zdjęciu boku obudowy, wysuwasz napęd do przodu.

Czemu chcesz na nowo Amerykę odkrywać?? System mocowania "na zasuw" wymyślasz? :D To jest najzwyklejszy napęd 5.25.
  • #22 21052375
    Vortex1987
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    Jeżeli napęd bardzo mało używany to najprawdopodobniej problem nie będzie sam laser a elektronika nim sterująca. Gdzieś na płycie głównej nagrywarki jest jakiś zimny lut lub kondensatory straciły swoje parametry i stąd laser nie czyta płyt. Problem znany ze zwykłych stacjonarnych odtwarzaczy. Druga przyczyną może być opadnięte zawieszenie (kolimator) z soczewką lasera i ten nie może złapać ostrości przy odczycie.
  • #23 21056200
    cynol0071
    Poziom 2  
    Cześć...

sylweksylwina napisał:
    System mocowania "na zasuw" wymyślasz?

Tak.Nieprawidłowo określiłem typ obudowy. Mała pomyłka...
    Pierwszy raz widzę taką obudowę od tego napędu. Zaraz skojarzyłem to z problemem że musi być identyczny.
    Pomyślałem że HP robi "swoje"napędy do tej obudowy PC.

Vortex1987 napisał:
    Druga przyczyną może być opadnięte zawieszenie (kolimator) z soczewką lasera i ten nie może złapać ostrości przy odczycie

Sprawdzę to ponownie.

Laser i elektronika chyba są sprawne ale nie na 100%.
    Optyka czyta wszystkie wytłaczane CD/DVD.Ale nie wszystkie wypalane laserem jak na samym początku opisałem.
  • #24 21060326
    cynol0071
    Poziom 2  
    Będzie dużo wolnego czasu. Zakupiłem patyczki do czyszczenia uszu i spirytusik . Rozbiorę na części pierwsze optykę.
    Mam nadzieję że z sukcesem CD DVD naprawię.
  • #25 21062589
    cynol0071
    Poziom 2  
    Na zewnętrznej części soczewki lasera nic nie było. Był idealnie czysty. Natomiast na wewnętrznej soczewce lasera miałem na samym środku paproch. Usunąłem go na "sucho".
    Zapomniałem o kupieniu spirytusu. Użyłem wody demineralizowanej, aby oczyścić zewnętrzną powłokę soczewki. Chociaż potrzeby nie było.
    Po umyciu wytarłem soczewkę suchym patyczkiem do uszu.
    Do lasera od dołu jest idealny dostęp. Przysłania go blaszka na zatrzaskach. Wystarczy pęseta zegarmistrzowska, aby ją zdjąć.
    Laser wyłącznie czyta tłoczone płyty CD.
  • #26 21063476
    cynol0071
    Poziom 2  
    Cześć! Co dalej? Już jeden krok zrobiony. Mam dalej szukać
    helmud7543 napisał:
    Kurz.

Faktycznie znalazł się paproch...
    Raczej już nic nie znajdę w optyce.
    Przydałby się pojemnik ze sprężonym powietrzem...
  • #27 21063559
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Wymienisz w koncu naped czy bedziesz ciagnal watek w nieskonczonosc piszac sam do siebie?
  • #28 21063571
    cynol0071
    Poziom 2  

Chcę jeszcze powalczyć... Ostatecznie dam sobie spokój. W końcu temat pojawił się na elektrodzie i są wolne dni.
    P.S. Czy to naprawdę takie trudne naprawić napęd? Jak nie da rady, to sobie odpuszczę.
  • #29 21063602
    sylweksylwina
    Nie jest trudne, masz drugi napęd z taką samą optyką, przekładasz sprawny moduł optyczny tzw laser i gotowe.
    Obecnie już sam czas poświęcony na rozkręcenie takiego napędu i przeczyszczenie soczewki kosztuje więcej jak drugi sprawny napęd.
  • #30 21064378
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Też męczyłem się czyszczeniem lasera, całego układu. Na znanym portalu aukcyjnym za 20 zł Jest pełno sprzętu poleasingowego, sprawnego w sensie nagrywarka DVD Room/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem CD/DVD ROM w komputerze HP ProDesk 400 G1 MT, który nie odczytuje nagranych płyt, ale bez problemu czyta płyty wytłoczone. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak spadek mocy lasera, zanieczyszczenie optyki oraz problemy z firmware. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym wymianę napędu, czyszczenie lasera, aktualizację firmware oraz sprawdzenie modelu napędu. W końcu użytkownik decyduje się na zakup nowego napędu Hitachi-LG GH70N po nieudanych próbach naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA