Możliwe przyczyny, opiszę trochę szerzej bo te już retro nośniki, to takie trochę moje hobby:
1. Pada laser. Rozwiązanie oczywiste - wymiana napędu (lub lasera, jeśli napęd ma ogromną wartość sentymentalną lub użytkową - rozumiem, że tutaj nie ma).
2. Urządzenie nie potrafi skalibrować się do nowych płyt. Patrz komentarz wyżej.
Temat może mało znany, bo nośniki optyczne są już od dawna niewielką niszą, a ich nagrywanie jeszcze mniejszą, tym niemniej problem istnieje. Generalnie stara nagrywarka i nowe płyty, zwłaszcza nowe standardy, że nie wspomnę o tanich marjetowych dyskach które same z siebie są problematyczne, to proszenie się o kłopoty. Jak duże? Jakiś czas temu upolowałem kilka urządzeń super multi blue (czyli CD, DVD, HD-DVD i Blu Ray w jednym urządzeniu). Jak powszechnie wiadomo (albo i nie) HD-DVD padł w okolicach 2007 r. zanim się dobrze rozpowszechnił. I wszystkie urządzenia z obsługą HD-DVD pochodzą z okolic tamtych lat. Wiele ich nie było, naliczyłem 8 modeli 5,25 cala, 4 LG i 4 Plekstor, które są tak naprawdę odmiana i samych siebie, wersję zewnętrze mają w obudowie napęd z wersji wewnętrznej plus przejściówkę, w tym wersje z możliwością wypalania Blu Ray i z tylko odtwarzaniem tego formatu. Ja mam taką wersję, na USB z wypalaniem i wewnętrzną tylko z odtwarzaniem. I co? Znalazłem tylko 2 modele płyt BD RE dwuwarstwowych, które ta nagrywarka potrafi wypalić bez błędu. Oba nie do kupienia w zasadzie. Wgranie firmware (z nieco innego modelu, ostatniego z tej serii i wewnętrznego, na internetach potwierdzona kompatybilność) rozszerzyła obsługę o kilka kolejnych modeli dwuwarstwowych blu ray wielokrotnego zapisu. Te udało się zdobyć i nagrywa je prawidłowo. I to nie że sobie poczytałem. Po prostu, niezależnie od ustawień w programie do nagrywania, nie wypali ich bez błędu. Dałem przykład 50GB BD-RE bo na tych mi zależało ale po drodze uwaliłem (bezpowrotnie - takie do jednokrotnego zapisu) kilka zwykłych 25GB BD-R oraz DVD, zarówno R jak i R+. Z odtwarzaniem tego co parametrami kompatybilne, oczywiście nie ma problemu. Ale wypala poprawnie tylko to, co rozpozna. Albo stare leżaki magazynowe, albo nowe ale zgodne z jakąś starą rewizją danego formatu. I nowsze, w zasadzie zmodyfikowane firmware tu bardzo pomogło. Choć, z wiadomych względów nie całkiem (pochodzi gdzieś z okolic 2010 r., nowszego nie będzie bo HD-DVD dawno nie istnieje).
Inny przykład? Proszę bardzo. Lubię czasem odkupić zlomki po okazyjnej cenie, ulepszyć za grosze tak by dało się używać, poużywać i oddać komuś, kto potrzebuje. I w takich obudować nieraz ludzie dają za free nagrywarki DVD. Jest dokładnie to samo. Jak sirawa to czyta wszystko, ale wypala tylko "stare" - albo błąd i po płycie, jeśli była jednokrotnego zapisu, albo nagra ale jest problem z jej odtwarzaniem.
3. Zbyt duża lub zbyt mała (tak, to też nie dobrze bo i moc lasera jest obniżana wraz z prędkością) ustawiona Prędkość zapisu. Której swoją drogą nie da się dobrze ustawić jeśli nagrywarka nie zna sygnatury płyty (patrz punkt wyżej) i albo trzeba "doswiadczalnie" dobrać, pewnie niszcząc kilka płyt, albo nawet w ogóle nie da się wymusić ustawienia gwarantującego poprawny zapis.
4. Stare oprogramowanie. Uwaga, kontrowersyjne, bo tu mam tylko swoje doświadczenie ale przyczyny nie znam. Zdarzyło mi się uwalić dyski za pomocą Nero 7 (mój ulubiony soft, działa również na Windows 10). Na nowej (prod 2022) nagrywarce, która ma obsługę nawet czterowarstwowych blu ray. Dopiero zmiana softu pomogła - też sprawdziłem doswiadczalnie, później już na dyskach wielokrotnego zapisu. Starsze albo wyprodukowane w starszych rewizjach formatów zapisuje, tak na starych jak i nowych nagrywarkach, nowszych dysków nie wypali (próbuje wywala błąd niszcząc przy okazji płyty, których nie można kasować) i to niezależnie od nagrywarki.
P. S. Co do tych rewizji formatów to trzeba szukać i to dokładnie, w większości w anglojęzycznych źródłach. Ja szukałem żeby zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej zachowuje się mój retro sprzęt lub retro soft. Niestety, nie zapisałem źródeł. Przebić się ciężko bo niemal zawsze trafia się na opisy czym jest CD, czym są poszczególne odmiany DVD, czym jest Blu Ray i jego wersje rozwojowe (jedna, dwie, trzy warstwy i tak dalej). A trzeba trafić na rewizje poszczególnych formatów, kwestie sygnatur płyt, danych kalibracyjnych mocy lasera itp.