logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OnePlus 8 Pro (IN2023) Android 11 - odzysk danych ze szczątków telefonu

jedreg 06 Kwi 2024 00:44 291 2
REKLAMA
  • #1 21034422
    jedreg
    Poziom 10  
    Ocena: 10

Witajcie.
    Po dzisiejszej kraksie na rowerze z telefonu zrobiła się szklana miazga (a ze mnie czerwona), telefon musiał wpaść pod koziołkujący rower bo miał widoczne wgniecenia. Mea culpa bo backupu w chmurze brak a ręczny backup miałem zrobić w weekend :/
    Po demontażu ujawniły się deformacje PCB i ekranów modułów w obszarze prawej taśmy (patrząc na tył telefonu). Fundamentalna kwestia czy istnieje nadal możliwość wydobycia danych przez specjalistyczny serwis czy to już jest śmieć i mam lukę w backupach, niestety tym razem istotnych... a jeśli się da, to:
    1) który IC to NAND flash - czy mam pecha i jest w obszarze zniszczeń? a jeśli nie to
    2) czy możliwy jest przeszczep flash-a do drugiego IN2023 w wersji w słabszej wersji (miałem 12/256 a mogę kupić używany 8/128 do transplantacji)
    3) czy da się odzyskać dane z samego flasha tj "chip off" i jaki tu koszt wchodzi w grę?
    4) czy Androidowe szyfrowanie flasha powoduje, że (2) i (3) się nie powiodą mimo, że znane jest hasło do odblokowania?

Uszkodzona płyta główna smartfona z zaznaczonymi elementami Płyta główna smartfona z uszkodzeniami oznaczonymi na żółto Schemat układu PCB z aplikacji DZKJ Tools

pozdrawiam,
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 21034459
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Po layoucie wygląda że pamięć UFS jest w miejscu zaznaczonym na czerwono

Płyta główna telefonu z zaznaczonym na czerwono miejscem, gdzie znajduje się pamięć UFS

Aby odszyfrować dane należy uruchomić telefon i wprowadzić hasło. Czy telefon uruchomi się po przełożeniu samego flasha? Raczej nie, choć nie siedzę aż tak w tym temacie.
  • #3 21034553
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Jak już napisano aby odzyskać dane należy uruchomić telefon i odblokować a do tego nie wystarczy przełożenie samej pamięci.

jedreg napisał:
    Fundamentalna kwestia czy istnieje nadal możliwość wydobycia danych przez specjalistyczny serwis

Być może tak, ale zadaj sobie pytanie ile tysięcy jesteś w stanie za to zapłacić?
REKLAMA