logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 1.9 TDI 94r. - nieregularne działanie świec żarowych, kopcenie przy odpalaniu

KAR26 04 Gru 2005 23:15 4009 13
REKLAMA
  • #1 2054496
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam - mam problem ze świecami żarowymi(nowe) , chodzi mi o to że raz sie załącza grzanie , a po jakimś czasie tylko mrugnie kontrolka i nic sie nie dzieje nawet jak samochód nie zapali ,a jak sie mu uda odpalić samochód to kopci jakby mu ktoś wrzucił swiecędymną do tłumika , więc prosiłbym o jakąś radę co streuje tymi świecami . ps. to nie jest mój samochód tylko sąsiada i nie wiem czy musi go podłączać pod komputerek
  • REKLAMA
  • #2 2054516
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Miałem kiedys taki przypadek,uszkodzony był przekaznik świec zarowych,znajdujący sie nad bezpiecznikami.
  • REKLAMA
  • #3 2054519
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Swiecami steruje komputer. Jest przekaźnik i bezpiecznik. Powodem niepalenia nie muszą być świece. Załanczają one sie poniżej 5 stopni. Najlepiej podpiąc go i sprawdzić programem co sie dzieje. Może silnik juz pada lub pompa. Ja ostatnio miałem audi z pzrestawionym rozrzadem i tez paliło ciezko.
  • #4 2054886
    M4SA
    Poziom 11  
    Moim zdaniem to masz walniente swiece
    sprwadz jezeli jedna jest do dupci to bedzie mrygac kontrolka )
  • #5 2055084
    mic
    Poziom 2  
    napisałem topika na ten sam temat :)
    poszukaj na forum, wg mnie to nie świece, ale więcej na ten temat w moim topiku
  • #6 2058728
    KAR26
    Poziom 17  
    Witam -to nie są świece ponieważ są nowe , chodzi mi o grzanie . raz sie włącza a raz nie , i problem tkwi w tym co steruje tymi świecami , czy tylko zwykły przekaznik czasowy czy ingeruje w to już komputer ? , bo jeżeli tak to najlepszyn wyjściem byłoby podpiać do komputera i zdiadnozować usterke .
  • REKLAMA
  • #7 2059421
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Steruje swiecami komp i pobiera z czujnika temperatury jak jest ponizej 6 stopni to zalancza swiece.Im zimniej tym dłuzej grzeje.
  • #8 2059442
    KAR26
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki to tylko pozostało podłączyć pod komputer i zdiagnozować błąd . I jeszcze mam pytanie ogólnie czy w passatach tego rocznika lub nie dużo odbiegające mają takie usterki jak chwilowy zanik oświetlenia licznika lub z odpalaniem jak zimny to raczej odpali a jak już po kilkuminutowej jezdzie jak silnik jest ciepły to zaczyna być lipa z odpalaniem(świece żarowe).
  • #9 2059562
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam jeśli miga ci kontrolka świec to znaczy że masz błędy w kompie i to że świece migają wcale nie oznacza że akurat obwód świeć jest padnięty podczas transmisji świece też migają.
    Podłącz pod kompa i zobacz co zapamiętał a coś napewno zapamiętał.
    POZDRAWIAM
  • #10 2059669
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    ale jezeli nie zapala to wina przekaznika (zimne luty)
  • REKLAMA
  • #11 2062835
    KAR26
    Poziom 17  
    Witam -sprawdzałem kontrolką(podłączałem do grzejnego)i jak sie kontrolka w liczniku zapala to kontrolka też , i w tym problem że po prubie krecenia lub uruchomienia silnika to nastepne grzanie świec jest nie możliwe ,bo to tak wygląda jakby termostat lub coś podobnego sterowało grzaniem i odczytywało że jest ciepły silnik i nie ma potrzeby grzać świec . W tedy wystarczy że silnik ostygnie lub poczeka sie około godzinki i jest grzanie na nowo . Jak napisał kolega maryca to gdzie jest ten czujnik i czy to powinno pokazać pod komputerem ? .
  • #12 2085238
    Piotr Wasiluk
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.Zrób tak. Od czujnika temperatury odepnij kostkę .Czujnik ten jest na przewodzie z płynem chłodzącym prostopadle do głowicy z prawej strony silnika.Swiece powinny grzać nawet na ciepłym silniku,jeśli grzeją to wymień czujnik temperatury(ok50zł)jeśli nie sprawdz bezpieczniki.Pozdrawiam.
  • #13 2087549
    jacekltd
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    maryca napisał:
    Steruje swiecami komputer i pobiera z czujnika temperatury jak jest ponizej 6 stopni to zalancza swiece.Im zimniej tym dłuzej grzeje.

To nie są świece, tak zapala vw jak ma przestawiony zapłon.
    Według mnie przyczyna tkwi w rozrządzie, dosyć częsta usterka.
  • #14 2123922
    brylu1985
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    tak to napewno bedzie to:):) pozdrawiam papa

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie 1.9 TDI z 1994 roku występuje problem z nieregularnym działaniem świec żarowych – świecą się nieregularnie, kontrolka świec mruga, a przy odpalaniu silnik kopci. Świece są nowe, więc problem nie leży w samych świecach. Sterowanie świecami odbywa się przez komputer, który korzysta z czujnika temperatury silnika. Świece załączają się przy temperaturze poniżej około 5-6 stopni Celsjusza i grzeją dłużej im jest zimniej. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony przekaźnik świec żarowych (znajdujący się nad bezpiecznikami), uszkodzony czujnik temperatury silnika lub błędy zapisane w komputerze sterującym. Zaleca się podłączenie samochodu do komputera diagnostycznego w celu odczytania błędów. Wskazano także, że odłączenie kostki od czujnika temperatury może pomóc w diagnozie – jeśli świece grzeją mimo ciepłego silnika, czujnik jest uszkodzony i należy go wymienić. Dodatkowo pojawiła się sugestia, że problem z odpalaniem i kopceniem może być związany z przestawionym rozrządem, co jest częstą usterką w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA