logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpięcie do istniejącego światłowodu - czy to możliwe?

slawko0805 11 Kwi 2024 13:47 5112 13
REKLAMA
  • #1 21041442
    slawko0805
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam

Wróciłem za granicy mój sąsiad w tym czasie założył sobie Internet światłowodowy ja jestem jakby po środku między puszką a sąsiadem. Kabel światłowodowy idzie po słupach energetycznych. Żeby nie ciągnąc dodatkowego kabla światłowodowego od puszki (która jest sporo oddalona 800m) można zrobić puszkę na słupie koło mojego domu i wpiąć się do istniejącego światłowodu? Podobno ten światłowód ma 2 włókna
  • REKLAMA
  • #2 21041476
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6396
    Hey pobierz hasło do wifi od sąsiada I PO PROBLEMIE.
  • #3 21041498
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5417
    slawko0805 napisał:
    wpiąć się do istniejącego światłowodu?

Jak najbardziej, po podpisaniu umowy z operatorem i wnoszeniu stosownych opłat abonamentowych.
  • #4 21041512
    slawko0805
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    slawko0805 napisał:
    wpiąć się do istniejącego światłowodu?

Jak najbardziej, po podpisaniu umowy z operatorem i wnoszeniu stosownych opłat abonamentowych.

Nawet jeśli jest to światłowód z 2 włókien?
  • REKLAMA
  • #5 21041532
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    Światłowód jak każda infrastruktura ma swojego właściciela (zarządcę) i od niego trzeba czerpać wiadomości o techniczne i prawne możliwości podłączenia się. Samo fizyczne wpięcie nie daje możliwości korzystania ze światłowodu. Potrzebny router z nadanymi uprawnieniami.
  • #6 21041560
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Jeżeli światłowód ma 2 włókna to czemu nie. Wszystko zależy od dostawcy i infrastruktury w jaką zainwestował. Jeżeli wiedział, że ktoś będzie chciał się podłączyć z sąsiadów to zapobiegawczo dał z 2 włóknami.
  • REKLAMA
  • #7 21041565
    slawko0805
    Poziom 9  
    Czy niektórzy umią czytać ze zrozumieniem, pytam czy od światłowodu można zrobić odgałęzienie czy trzeba ciągnąć dodatkowy przewóď od puszki

Dodano po 4 [minuty]:

kaz69 napisał:
    Jeżeli światłowód ma 2 włókna to czemu nie. Wszystko zależy od dostawcy i infrastruktury w jaką zainwestował. Jeżeli wiedział, że ktoś będzie chciał się podłączyć z sąsiadów to zapobiegawczo dał z 2 włóknami.

A jeśli jest tylko jedno włókno?

Moderowany przez gulson:

Raportowano. Myślę, że wszyscy czytają "umią" z zrozumieniem.

• REKLAMA
  • #10 21041590
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    slawko0805 napisał:
    pytam czy od światłowodu można zrobić odgałęzienie czy trzeba ciągnąć dodatkowy przewóď od puszki

Powtarzam. To pytanie nie do nas tylko do operatora tej infrastruktury. Warto czytać ze zrozumieniem.
  • #11 21041599
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    slawko0805 napisał:
    Czy niektórzy umią czytać ze zrozumieniem, pytam czy od światłowodu można zrobić odgałęzienie...
    Poprawnie to rozgałęzienie światłowodu a nie odgałęzienie. Firma zamontuje na twoim słupie splitter, który umożliwia współdzielenie jednego światłowodu wśród wielu abonentów i problem rozwiązany. Sam tego nie zrobisz nawet gdybyś potrafił bo ingerowałbyś w cudzą własność.
  • #12 21041629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21041671
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    slawko0805 napisał:
    Witam

Wróciłem za granicy mój sąsiad w tym czasie założył sobie Internet światłowodowy ja jestem jakby po środku między puszką a sąsiadem. Kabel światłowodowy idzie po słupach energetycznych. Żeby nie ciągnąc dodatkowego kabla światłowodowego od puszki (która jest sporo oddalona 800m) można zrobić puszkę na słupie koło mojego domu i wpiąć się do istniejącego światłowodu? Podobno ten światłowód ma 2 włókna

Dla ciebie rzecz zupełnie nieistotna. Składasz zamówienie, jeśli mają warunki do podłączenia dostajesz umowę do podpisu. Zgadzasz się lub nie - są firmy, u których podłączenie to ryczałt - a są i takie, które zechcą wg kosztorysu.
    Światłowód "dzieli się" wyłącznie w spliterze optycznym i to nie w nieskończoność a pod pewnymi warunkami. To nie prąd, z jednego budzika nie da się zrobić dwóch zegarków na rękę:)
  • #14 21041678
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Wszystko zależy od operatora i infrastruktury tu nie mamy nad czym dyskutować. Kolega @slawko0805 musi zgłosić się do niego właśnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość podłączenia się do istniejącego światłowodu, który należy do sąsiada. Użytkownik zapytał, czy można wykonać rozgałęzienie na słupie, aby uniknąć ciągnięcia dodatkowego kabla od odległej puszki. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie jest możliwe, ale wymaga zgody operatora oraz odpowiednich warunków technicznych. W przypadku światłowodu z dwoma włóknami, teoretycznie można się podłączyć, jednak kluczowe jest, aby operator zainstalował splitter, który umożliwi współdzielenie sygnału. Wskazano również, że ingerencja w infrastrukturę dostawcy jest zabroniona, a wszelkie działania należy konsultować z operatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA