logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Wingo WG2024 MC242LR10 brama dwuskrzydłowa - przerywa cykl otwierania i zaczyna się zamykać

pa_pa 13 Kwi 2024 13:00 1119 8
  • #1 21043766
    pa_pa
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Posiadam bramę dwuskrzydłową, sterownik Nice MC424LR10 i napęd Nice WG2024.
    Przez dwa lata działała bez zastrzeżeń
    Ostatnio pracuje "kapryśnie" tzn. otwiera i zamyka się prawidłowo ale czasami pojawią się następujące zaburzenie działania:
    po zainicjowaniu cyklu otwarcia, skrzydło (to które drugie się otwiera, a pierwsze zamyka) nie osiąga zaprogramowanego otwarcia (przyjmijmy że tylko 80%) tylko zatrzymuje się i rozpoczyna proces samozamykania. Oczywiście mogę to przerwać wchodząc w strefę foto czujnika.
    Zauważyłem, że poprawne działania powraca jeżeli pozwolę mu się domknąć i zainicjuję ponowne otwarcie pilotem. Czasem zaburzony cyk występuje po sobie kilka raz - mocno irytujące.
    Serwis był kilkukrotnie ale wówczas wszystko działało popranie (taka złośliwość przedmiotów). Zakładam, że brama jest wyregulowana.

Ostatnio ściągnąłem siłownik i testowałem cykl bez obciążenia - zjawisko powtarza się. Trzpień prowadzący skrzydło zaczyna się przesuwać, nie dojeżdża do końca (do blokady krańcowej), zatrzymuje się jakieś 3cm przed i zaczyna wracać (zamykać skrzydło)

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co można z tym zrobić, będę wdzięczny za pomoc, sugestie.
  • #2 21044007
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Ile razy mruga lampa w momencie gdy skrzydło zaczyna się cofać?
  • #3 21044040
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3640
    Podłacz pod zaciski tego źle działajacego siłownika drugi siłownik i na nim sprawdź. Jeśli podmieniony siłownik będzie działał poprawnie - ten trefny ma mechaniczną usterkę. No i zwróć uwagę, jak napisał przedmówca, na mruganie lampy - jeśli wymruga zadziałanie przeciążeniowki - na 99% coś z silownikiem.
  • #4 21044119
    pa_pa
    Poziom 10  
    Teraz, jak na złość, otwiera się normalnie
    Czy chodzi o te pionowe diody L1…L8 ?
    Chwilowo świeci tylko górna L1 na czerwono
    Wygląda na poprawną pracę

Diody L9…L13 poziome migają
  • #5 21044233
    kotbury
    Nie, idzie o lampę ostrzegawczą (koguta). Poza standardowym mryganiem raz na sekundę - w razie anomalii (awarii lub być może jak u ciebie - m.in. zadziałania przeciążeniówki) nadaje błyskami kod anomalii - patrz rozdział 7.1 instrukcji.
  • #6 21047100
    pa_pa
    Poziom 10  
    Udało się policzyć mignięcie „koguta” podczas odbijania
    3 + 3
    (Bardziej to wyglądało jak 2+3, ale oko można zmylić
    Na pewno drugie byly 3)

Zgodnie z instrukcją wygląda to przeciążenie
    Spróbuję zmienić moc siłowników - obniżyć czułość pomiaru prądu.

Pytanie, czy to pomoże?
    Dziwi mnie jednak, że siłownik odbija nawet bez obciążenia - błąd elektroniki czy silnika ?
  • #7 21047364
    kotbury
    Jak napisałem - zamień testowo siłowniki. Może ten trefny ma wewnętrzne uszkodzenie.
  • #8 21054698
    pa_pa
    Poziom 10  
    Zmieniłem siłę siłowników
    Zwiększyłem o jeden - odbijało za każdym razem
    Zmniejszyłem o jeden - jak na razie działa bez zarzutu (3 dni)

Obserwuję dalej
  • #9 21533175
    pa_pa
    Poziom 10  
    Problem w zawieszeniu bramy - nie trzyma osi.
    Po prawidłowym montażu brama otwiera się bez odbijania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy bramy dwuskrzydłowej sterowanej przez napęd Nice WG2024 i sterownik Nice MC424LR10, która po dwóch latach poprawnej pracy zaczęła przerywać cykl otwierania – drugie skrzydło zatrzymuje się na około 80% otwarcia i rozpoczyna samozamykanie. Zjawisko występuje również podczas testu siłownika bez obciążenia. Diody sygnalizacyjne L1-L13 wskazują na poprawną pracę, natomiast lampa ostrzegawcza (kogut) miga kodem 3+3, co według instrukcji oznacza przeciążenie. Zalecane jest sprawdzenie siłowników poprzez ich zamianę, co może wskazać na uszkodzenie mechaniczne lub elektroniczne jednego z nich. Zmiana siły siłowników (obniżenie czułości pomiaru prądu) przyniosła poprawę działania przez kilka dni. Ostatecznie problem okazał się związany z zawieszeniem bramy, które nie utrzymywało osi, a po prawidłowym montażu brama działa bez odbijania i zakłóceń cyklu otwierania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA