logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[CB2S/BK7231N] Listwa przedłużacz/ładowarka QC USB LDNIO SEW3452

p.kaczmarek2 15 Kwi 2024 19:54 2568 3
📢 Słuchaj (AI):
  • Listwa zasilająca LDNIO SEW3452 z trzema gniazdami i czterema portami USB w pudełku.
    Dzisiaj przedstawię wnętrze oraz zmianę firmware listwy/przedłużacza oferującej trzy gniazda elektryczne oraz cztery gniazda USB, dodatkowo ze wsparciem QC. Na produkt wgram otwarte oprogramowanie OBK tak by działał 100% lokalnie, w sposób bezpieczny i respektujący prywatność użytkownika, bez chmury.

Zakup QC USB LDNIO SEW3452
    Ta listwa jest do kupienia w wielu sklepach, z reguły za nieco więcej niż 100 zł:
    Wyniki wyszukiwania dla produktu listwa zasilająca LDNIO SEW3452.
    Parametry wg. sprzedawcy:
    Cytat:

Producent: LDNIO
    Model: SEW3452
    Liczba gniazd AC: 3
    Liczba portów USB: 4
    Długość przewodu: 2m
    Moc znamionowa: 2500W
    Wejście: 100-250V 50/60Hz 10A (maks.)
    Wyjście PD: 5V/3A, 9V/3A, 12V/2.5A, 15V/2A, 5A 30W (maks.)
    Wyjście PPS: 3.3-5.9V/3A, 3.3V-11V/3A
    Wyjście QC: 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A 18W (maks.)
    Wyjście Auto-ID: 5V/2.4A
    Moc wyjściowa: 30W (maks.)
    Łączność bezprzewodowa: WiFi 2.4 GHz
    Kolor: Biały
    Aplikacja: Tuya Smart
    Wymiary: 15.6 x 10.3 x 4 cm
    Waga brutto: 535g

Co otrzymujemy w praktyce:
    Pudełko listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z trzema gniazdami i czterema portami USB. Opakowanie przedłużacza LDNIO SEW3452 z kablem zasilającym 200 cm Opakowanie listwy zasilającej Wi-Fi LDNIO SEW3452 na stole. Biała listwa przedłużacza z trzema gniazdami elektrycznymi i czterema portami USB w opakowaniu.
    Instrukcja:
    Instrukcja użytkowania listwy zasilającej LDNIO SEW3452 Instrukcja obsługi listwy zasilającej Wi-Fi z trzema gniazdami i czterema portami USB. Instrukcja obsługi listwy zasilającej LDNIO SEW3452 Wi-Fi Smart Instrukcja dodawania urządzenia WiFi-Socket na ulotce. Instrukcja obsługi listwy zasilającej z funkcją WiFi.

Wnętrze QC USB LDNIO SEW3452
    Tu będzie troszkę ciężko. Potrzebny jest specjalny śrubokręt o trójkątnej końcówce.
    Spód listwy zasilającej z danymi technicznymi i kodami QR Śrubokręt otwierający obudowę listwy zasilającej z zestawem końcówek.
    Wnętrze jest naprawdę bogate. Widzę nawet jakąś cewkę i filtry, chociaż na warystor jest puste miejsce?
    Wnętrze rozebranej listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widoczną elektroniką i gniazdami.
    Wnętrze listwy zasilającej z elementami elektronicznymi. Wnętrze listwy zasilającej QC USB LDNIO SEW3452 z widocznymi komponentami elektronicznymi.
    Jest też termistor NTC, pewnie ogranicza prąd rozruchowy.
    Wnętrze przedłużacza LDNIO SEW3452 z modułem WiFi CB2S.
    Moduł WiFi to CB2S (BK7231N). Widać obok przetwornicę step down (element U4 z dużą cewką L2). Przekaźnik jest na 5V, 1ASTE-DC5V.
    Wnętrze listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Wnętrze listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widoczną elektroniką, w tym modułem WiFi, kondensatorami i przekaźnikami.
    Widać układ A63A:
    Zbliżenie na płytkę PCB listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznymi komponentami elektronicznymi i złączami USB. Zbliżenie wnętrza listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznym komponentem elektronicznym i portami USB. Zbliżenie na elementy elektroniczne na płytce drukowanej LDNIO SEW3452
    Pośrednia przetwornica jest oparta jest o NDP1335KC:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, w tym portami USB i kondensatorami.
    Specyfikacja techniczna układu NDP1335KC.
    Oznaczenie PCB: SCW3451-A REV1.5
    MK2687+NDP1360+NDP1335+FT8498A
    Wnętrze rozebranej listwy zasilającej pokazujące płytkę drukowaną.
    Na spodzie widzę też NDP7912KC oraz chyba jakiś transoptor.
    Wnętrze listwy SEW3452 z elementami elektronicznymi na płytce PCB Zbliżenie na płytkę PCB z komponentami elektronicznymi w listwie LDNIO QC USB SEW3452. Wnętrzności listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznym obwodem drukowanym. Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi i oznaczeniami. Zbliżenie na płytkę obwodów drukowanych wewnątrz listwy zasilającej LDNIO SEW3452. Zbliżenie na płytę PCB listwy QC USB LDNIO SEW3452 z widocznymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na wnętrze listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi.
    NDP7912KC to prostownik synchroniczny, nieźle, to wydajniejsze niż dioda Schottkiego:
    Schemat przetwornicy flyback z transformatora i układem PWM.
    Kolejna przetwornica widoczna na spodzie to NDP1360:
    Specyfikacja techniczna przetwornicy NDP1360KC
    Schemat typowej aplikacji z układem scalonym i elementami pasywnymi.
    Natomiast sam kontroler przetwornicy flyback tutaj to MK2687:
    MK2687 serii - kontroler PWM flyback o szerokim zakresie zasilania.
    Opis cech technicznych modułu zasilania MK2687A/B.

Test wydajności prądowej QC USB LDNIO SEW3452
    Chciałem sprawdzić wydajność prądową tej listwy, ale nie miałem odpowiedniego sztucznego obciążenia. Dlatego użyłem na raz dwóch obciążeń - LD25 i LD35.
    Testowanie listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z dwoma obciążeniami Dwa obciążenia elektroniczne z wentylatorami i wyświetlaczami LED pokazującymi wartości prądowe. Dwa obciążenia testowe z wentylatorami i wyświetlaczami cyfrowymi na stole. Listwa LDNIO SEW3452 podłączona do urządzeń testowych.
    Zsumujmy prądy - 3.5A + 2.74A,
    Moce: 18.2W + 12.3W. Czyli w sumie 31W.
    Potem włącza się zabezpieczenie.

Sprawdziłem też QC z moim telefonem Xiaomi:
    Wyświetlacz Charger Doctor pokazujący napięcie ładowarki na poziomie 1,84A. Wyświetlacz miernika z podłączonym kablem USB pokazujący 7,49 V.
    Rzeczywiście, załącza 7.5V i 1.5A.

Jednakże nie każdy port ma QC:
    Wyświetlacz miernika prądu USB Charger Doctor podłączony do listwy zasilającej LDNIO z wyświetlonym pomiarem 1.51A. Woltomierz elektroniczny pokazujący napięcie 4.89V podłączony do portu USB przedłużacza LDNIO.

Zmiana firmware QC USB LDNIO SEW3452
    W środku jest CB2S, czyli BK7231. Można wgrać OpenBeken:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
    Zgodnie z instrukcją flashera:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Oraz z naszymi poradnikami na YT:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLzbXEc2ebpH0CZDbczAXT94BuSGrd_GoM
    CB2S najlepiej jest wylutować. Od razu go wylutowałem, nie testowałem programowania w układzie. Przecież wystarczy tylko troszkę plecionki, topnika i gotowe.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z oznaczeniem SCW3451-A REV1.5 z elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę PCB listwy zasilającej LDNIO SEW3452 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Moduł PCB z oznaczeniami pinów na drewnianej powierzchni.
    Mój układ do flashowania (konwerter USB na UART oraz LDO 3.3V):
    Płytka stykowa z podłączonym modułem elektronicznym oraz kablami na drewnianym tle.
    Po odczycie wsadu 2MB mój flasher poprawnie dekoduje partycję konfiguracji Tuya, dzięki czemu znamy role GPIO. Nie trzeba tak jak w przypadku Tasmoty zgadywać co jest na którym pinie. Wszystko jest podane jak na tacy:
    Interfejs oprogramowania flashera BK7231 z wynikami odczytu konfiguracji GPIO urządzenia.
    Konfiguracja Tuya:

Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Opis słowny:

Device seems to be using CB2S module, which is BK7231N chip.
    - Relay (channel 1) on P6
    - Relay (channel 2) on P7
    - Relay (channel 3) on P8
    - Relay (channel 4) on P26
    - WiFi LED on P23
    - Pair/Toggle All Pin on P24

Czwarty przekaźnik kontroluje wyjścia USB.
    Szablon OpenBeken:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Szablon można dodać wedle instrukcji stąd:

Po wgraniu wszystko działa zgodnie z oczekiwaniem.

Podsumowanie
    Całkiem niezła listwa, a nawet przyszłościowa - bez QC już teraz jest jak bez ręki. Sama elektronika w środku jest dość złożona i nie widać zbytniego cięcia kosztów, to nie jest już prosty zasilacz "ładowarka" USB, przetwornic jest kilka, jest kontrola PD, a nawet dali prostownik synchroniczny zamiast diody Schottkiego na wyjściu pierwszego stopnia (przetwornicy flyback). Dodatkowo produkt można przerobić tak by działał lokalnie i z Home Assistant, więc nie ma zastrzeżeń co do prywatności. Wystarczy wylutować moduł WiFi i wgrać wsad, nie ma problemu z konfiguracją GPIO, mój flasher wszystko automatycznie odczytuje.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14405 postów o ocenie 12336, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21559220
    Jinaria
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Możesz użyć tego skryptu w pliku autoexec.bat:
    Najpierw ustaw pin 24 na "BtnScriptOnly, a następnie utwórz plik autoexec.bat w systemie plików i wykonaj poniższy skrypt:

setButtonTimes 30 3 1
    addEventHandler OnClick 24 ToggleChannel 1
    addEventHandler OnDblClick 24 ToggleChannel 2
    addEventHandler On3Click 24 ToggleChannel 3
    addEventHandler On4Click 24 ToggleChannel 4
    addEventHandler OnHold 24 restart

Po ponownym uruchomieniu użyj przycisku do sterowania gniazdami i USB lub do ponownego uruchomienia układu:
    Naciśnij raz = Przełącz przekaźnik 1
    Dwukrotne naciśnięcie = Przełącz przekaźnik 2
    Trzykrotne naciśnięcie = przełączenie przekaźnika 3
    Naciśnięcie cztery razy = przełączanie zasilania USB
    Długie naciśnięcie = restart
  • #3 21807693
    skansen
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kupiłem (i odesłałem ale o tym później) tą listwę w wariancie z pomiarem poboru prądu. Wnętrze zostało dobrze opisane przez Kolegę @p.kaczmarek2 , ja listwy nie otwierałem.

Listwa zasilająca LDNIO z trzema gniazdami i czterema portami USB w otwartym opakowaniu Dolna część listwy zasilającej Wi-Fi z informacjami technicznymi i kodami QR.

Listwa po otwarciu robi dobre wrażenie. Przewód zasilający reklamowany jako gruby ma zaledwie 0,75mm2.

Zbliżenie na szary przewód z oznaczeniami technicznymi 3G 0,75mm² 300/300V

Listwa paruje się z aplikacją Tuya, jest zbiorczy pomiar zużycia prądu z rozbiciem dziennym. Można ustawić zachowanie diod sygnalizacyjnych, można tworzyć automatyzacje.

Zrzuty ekranu z aplikacji Tuya zarządzającej listwą z pomiarem energii

Po zdjęciach wnętrza wywnioskowałem, że odłączany jest tylko jeden tor. Z założenia powinien to być L ale jeśli mamy odwrotny układ w gniazdku to odłączane będzie N a L pozostanie cały czas włączone. Pomiary testerem Habo potwierdziły to. Liczyłem się z takim działaniem, ale nie stanowiło to dla mnie problemu bo listwę planowałem włączyć do gniazd z układem dostosowanym do listwy. Bardziej niepokojące okazało się sprawdzenie działania tzw. uziemienia. Tester wykazał, że na dwóch z trzech gniazd nie jest ono podłączone. Zdjęcia z testu poniżej. Jedna czerwona dioda po lewej-brak uziemienia. Dwie diody-prawidłowe połączenie.

Tester gniazdka wpięty w listwę zasilającą pokazuje brak uziemienia Tester gniazdek pokazuje brak uziemienia w listew LDNIO podłączonej do zasilania Tester gniazda podłączony do listwy zasilającej LDNIO z widoczną wartością napięcia 239V

Pomyślałem, że trafiła mi się wadliwy egzemplarz i postanowiłem wyjaśnić to ze sprzedawcą będącym jednocześnie importerem. Opisałem sytuację i otrzymałem poniższą odpowiedź:
    Cytat:
    (...) w przypadku tej listwy proszę stosować następującą kolejność podłączania: najpierw podłączyć przewód/urządzenie do pierwszego gniazda z uziemieniem (bolcem/PE). Po wpięciu do tego gniazda uziemienie zostaje przekazane, także na dwa pozostałe gniazda, więc można z nich normalnie korzystać.

Rekomendujemy, aby zawsze zaczynać od gniazda z uziemieniem, a dopiero potem podłączać kolejne urządzenia do pozostałych gniazd.(...)
    .

Sprawdziłem. Rzeczywiście jeśli włączymy do "uziemionego" gniazda jakikolwiek odbiornik to zyskujemy uziemienie na pozostałych.

Tester gniazdek podłączony do przedłużacza LDNiO z jedną czerwoną diodą sygnalizacyjną

Dla mnie takie działanie jest niedopuszczalne. Nie otwierałem listwy ale po zdjęciach wnętrza widzę, że część z blaszkami PE nie jest połączona na stałe z podstawą listwy i przewodem. Połączenie następuje po skręceniu listwy, są tam dwa styki które łączą się a brak wpiętego urządzenia powoduje brak docisku.
    Zdecydowałem się odesłać listwę. Problem można próbować rozwiązać zastępując obecne połączenie dodatkowym przewodem. Ja się na to nie zdecydowałem.
  • #4 21807702
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12336
    Nie do wiary aż, muszę to sprawdzić, ale nie wiem czy mam wciąż ten konkretny egzemplarz, bo często tez wgrywam OBK na prośbę dla kogoś. Dzięki za podzielenie się tą informacją. Sprzedawca wie o problemie i nic sobie z tego nie robi, tylko stosuje te dziwaczne zalecenia?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA