logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza Yihua 853DA - nagrzewa się za mocno, grot czerwony

perzyk23 16 Kwi 2024 13:55 318 5
REKLAMA
  • #1 21047441
    perzyk23
    Poziom 3  
    Dzień dobry.

Posiadam stacja lutowniczą Yihua 853da (dobre 6 lub 8 lat). I niestety ostatnio mam problem z nagrzewaniem kolby lutowniczej.
    Od około miesiąca na wyświetlaczu stacji po włączeniu wisi na 001 stopni C po czym dopiero za chwilę stacja "nagrzewa" kolbę do wcześniej ustawionej wartości. Niestety zanim dobije do tego momentu to grot robi się już cały czerwony i można nawet powiedzieć, że ta temp jest już dwa raz wyższa lub nawet większa. Oczywiście nie da się tak lutować czegokolwiek.

Zdarzyło się klika razy, że lutownica zachowywał się normalnie, a potem znów ten problem.
    Wymieniłem już dwa razy cały przewód przykręcany do lutownicy wraz z jej kolbą ale to nic nie daje.

Wydaje mi się, że problem leży bardziej w stacji. Czy jest tam jaki układ, który źle zaczytuje temperaturę grotu? Widać, że nie jest problem ze samą kolbą. Chciałbym jeszcze trochę z z tej stacji pokorzystać ;).
  • REKLAMA
  • #2 21047694
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Podatwa całą kolbę wraz z przewodem.Prawdopodobnie poszła termopara i elektronika głupieje.Koszt całej kolby z przewodem u chińczyka ok 40zł z przesyłką.
  • REKLAMA
  • #3 21048528
    perzyk23
    Poziom 3  
    Nie napisałem tego, a miałem to zrobić...

Kupiłem dwie kolby, o których mówisz. Na mojej starej jak i na obu nowych kolbach dzieje się to samo.
    Gdzie jeszcze mogę szukać problemu?
  • REKLAMA
  • #4 21048532
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 542
    Jeżeli termopara działa prawidłowa to możliwe, że elektronika źle ją interpretuje, uszkodzony komparator, źródło odniesienia.
  • REKLAMA
  • #5 21048579
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Często były zimne luty na płycie sterującej (przynajmniej u mnie ).
  • #6 21048588
    perzyk23
    Poziom 3  
    Spróbuje wszystko na nowo zalutować na płycie. Rozbiorę stację i poprawię luty.
REKLAMA