logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd Chamberlain A140/2000CD problem z zamykaniem i otwieraniem

enviesdean0v 16 Kwi 2024 18:01 564 11
  • #1 21047774
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Cześć!

Mam następujący problem z napędem bramy garażowej Chamberlain A140/2000CD. Przy próbie otwarcia bramy, brama otwiera się o 10-20 cm, po czym zatrzymuje się i zaczyna się zamykać. Przy próbie ponownego otwarcia, sytuacja się powtarza. Jeżeli po próbie otwarcia, tuż po tym gdy brama się zatrzyma i zacznie zamykać, bardzo szybko naciśnę przycisk, brama otwiera się trochę bardziej, znowu się zatrzymuje i zaczyna zamykać. Mogę powtarzać takie akcje aż do całkowitego otwarcia bramy. Jeżeli w połowie takiej "zabawy" naciśnę przycisk jeden raz, brama zacznie się otwierać, zatrzyma się, zacznie zamykać, po czym znowu się zatrzyma. Ponowne naciśnięcie przycisku prowadzi do dokładnie takiego samego zachowania. Innymi słowy, brama nie jest w stanie ani w pełni się zamknąć ani w pełni otworzyć w normalny sposób. Jedyna opcja to takie kombinowanie przyciskiem zamykania/otwierania.

Myślałem, że problem może być z fotokomórką, jednak gdy coś przetnie wiązkę fotokomórki lub odetnę przewody od niej od napędu bramy, brama próbuje się zamknąć, po czym natychmiast się zatrzymuje, zaczyna się otwierać, a światło ostrzegawcze zaczyna migać. Mój wniosek jest taki, że nie jest to problem z fotokomórką.

Następną rzeczą, którą testowałem, było sprawdzenie, czy to zachowanie jest związane z przeciążeniem napędu. Żeby to przetestować, odpiąłem bramę od napędu, tak żeby napęd poruszał samym łańcuchem - w niczym to nie pomogło. Próbowałem również dostosować siłę z jaką napęd próbuje otworzyć/zamknąć bramę jednak to też nic nie zmieniło.

W przeszłości ten problem już wystąpił i myślałem, że jest związany z tym, jak sterowałem bramą przez Sonoff DC. Wydawało mi się, że gdy poprawiłem połączenia krańcówek, które były podłączone do Sonoff, wszystko się uspokoiło. Tym razem odłączyłem sterowanie Sonoff'em całkowicie i wszystkie testy wykonałem z Sonoff w pełni odłączonym i nic się nie zmienia.

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub ma jakiekolwiek sugestie, co może być problemem? Napęd jest bardzo stary i jeśli to jego koniec, to to zaakceptuję, ale może to być coś banalnego?

Płytka elektroniczna napędu bramy garażowej Chamberlain Wnętrze napędu bramy garażowej Chamberlain A140/2000CD z widocznymi przewodami i komponentami. Wnętrze mechanizmu napędu bramy garażowej Chamberlain z widocznymi komponentami elektronicznymi i przewodami. Wnętrze napędu bramy garażowej Chamberlain A140/2000CD z widocznym mechanizmem przekładni i przewodami. Wnętrze napędu bramy garażowej Chamberlain z widocznymi częściami elektronicznymi i mechanicznymi.
  • #2 21047779
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Wstaw zdjęcie elektroniki i silnika.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21047808
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Dodałem kilka zdjęć do pierwszego postu. Mogę też wspomnieć, że około roku temu bramę dobrze wyważyłem i wymieniłem ślimak (jeśli tak to się nazywa) i zębatkę, bo były już zużyte.
    Problem, który opisałem wyżej, pojawił się, w moim odczuciu, znikąd. Od wielu miesięcy wszystko działało bez żadnego problemu.
  • #4 21047810
    sosarek

Poziom 43  
    Zacznij od wymiany kondensatora.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21047819
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Którego? Czy któryś konkretny wygląda podejrzanie? Dziękuję.
  • #6 21047820
    sosarek

Poziom 43  
    Największy biały ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21047830
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Dziękuję :) Chciałem być pewien, czy nie chodzi o któryś z małych na płytce. A z ciekawości, czy objawy, które opisałem, są typowe dla starego, padającego kondensatora, czy wygląda on jakoś dziwnie? Czy mogę np. zmierzyć napięcie w czasie próby otwarcia bramy albo coś takiego, żeby upewnić się, czy coś jest z nim nie tak?
  • #8 21047832
    sosarek

Poziom 43  
    Często w napędach z silnikiem na 230V~ po latach kondensatory rozruchowe są przyczyną "słabego" działania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21047885
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Rozumiem, może jutro uda mi się kupić zamiennik i będę testował dalej.
  • #10 21049350
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Na razie wszystko działa po wymianie kondensatora. Nie chcę jeszcze być zbyt optymistyczny, bo wczoraj po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu brama też się otworzyła i zamknęła, ale jestem dobrej myśli! Zobaczymy, jak będzie za tydzień czy dwa.
  • #11 21055723
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    >>21047832
    Dopiero dzisiaj testowałem bramę drugi raz od czasu wymiany kondensatora i niestety miałem taki sam problem jak wcześniej. Przy próbie otwarcia brama się zatrzymuje i zaczyna zamykać. Po 10-12 takich cyklach udało mi się ją w pełni otworzyć. Przy próbie zamknięcia przy pierwszych dwóch naciśnięciach było to samo - brama się zamykała, staje na ułamek sekundy i zaczyna się otwierać. Po trzeciej próbie zamknęła się w pełni.

Nie mam z tym żadnego doświadczenia, ale czy takie zachowanie nie wskazuje na jakiś błąd "zabezpieczeń"? Typu jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem silnika albo reakcja na przeszkodę w polu bramy - nie taka z fotokomórki, tylko gdyby coś fizycznie uniemożliwiało zamknięcie bramy, to wydaje mi się, że powinna się zatrzymać i może trochę otworzyć? Jednocześnie wydaje mi się, że nie ma takiego zabezpieczenia przy otwieraniu... Może poza jakimś wykryciem przeciążenia.
    Może nie działają moduły regulacji siły zamykania i otwierania? Czy macie jakiekolwiek sugestie, które mógłbym przetestować?

Dzięki!
  • #12 21060362
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Dzisiaj udało mi się rozwiązać problem! Byłem bliski poddania się, ale uznałem, że podejmę jeszcze jedną próbę. Po wpisaniu problemu, który mam w Google, znalazłem ten film na YouTube: Link

Okazało się, że pod obudową napędu jest czujnik, który wykrywa obroty wału silnika. Jeżeli obroty nie są wykryte, brama zatrzymuje się i porusza kawałek w odwrotną stronę. Autor filmiku poleca przycięcie "interruptor cup" (plastikowej nakładki na wał) tak, żeby lepiej/pewniej przecinała wiązkę czujnika. W moim przypadku po przycięciu i wyczyszczeniu czujnika nic się nie zmieniło, ale na koniec zauważyłem, że luty czujnika puściły. Wystarczyło, że przylutowałem czujnik i wszystko działa.

Tak wygląda ten interruptor cup. Na zdjęciu z filmiku autora zaznaczyłem też czujnik, z którym miałem problem.
    Zbliżenie na mechanizm z zaznaczonym czujnikiem i plastikową nakładką na wał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy garażowej Chamberlain A140/2000CD, który nie otwierał się ani nie zamykał prawidłowo, zatrzymując się w trakcie operacji. Po wymianie kondensatora, który był podejrzewany o awarię, problem częściowo ustąpił, ale po pewnym czasie objawy powróciły. Użytkownik podejrzewał, że może to być związane z błędami w systemie zabezpieczeń lub regulacji siły. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę czujnika obrotów wału silnika, który nie wykrywał obrotów, co powodowało nieprawidłowe działanie napędu.
REKLAMA