logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpalanie Man TGX 2018 przy niskim poziomie paliwa - co sprawdzić?

Koksik1983 17 Kwi 2024 16:11 1632 20
REKLAMA
  • #1 21049012
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Ocena: 28
    Witam zakładam nowy temat gdyż do starego tylko 1 osoba się podłączyła, mianowicie po zejściu poziomu paliwa poniżej 1/4 w zbiorniku Man TGX 2018 ma problem z odpalaniem i strasznie długo kręci jak tylko uzupełnimy paliwo chodź do połowy problem automatycznie znika, sprawdzałem filtry paliwa i przełożyłem Smok , dalej to samo może ktoś podpowie gdzie jeszcze szukać czy jest jakiś zaworek zwrotny czy coś podobnego.
    Jeżeli obstawiacie na jakieś parametry to proszę o info jakie wartości powinny być wówczas posprawdzam z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #3 21049508
    Koksik1983
    Poziom 7  
    No tego nie spróbowałem szczerze mówiąc
    Napiszę zaraz kierowcy żeby spróbował jutro bo zawsze w Czwartek się zazwyczaj zaczyna problem jak już paliwa jest mniej

Dodano po 8 [godziny] 59 [minuty]:

Odpowietrzniki są oba drożne i odkręcanie korka też nic nie dało.
    Dzisiaj kierwca mówi że ma prawie jeszcze pół kotła paliwa i już ciężko odpala jak stół 45 min w miejscu
  • REKLAMA
  • #4 21049878
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    Cześć,
    Lecimy od początku kulka w smoku, krzywy smok, pęknięty smok, uszkodzone przewody od góry smoka do filtra/ separu - czytaj nieszczelność po zimie może pęknąć po długości na przewodzie lub np. spadający lód z naczepy go uszkodzic.
    Brudny filtr pod pompka, kto go wymienia,😭.
    Pęknięte szkoło pojemnika separu.
    Wymieniony jeden z dwóch filtrów paliwowych.
    Założony filtr paliwa od euro 6 d do euro 6c.
    Luźna śruba spustowa separ lub filtr paliwowy
    Pęknięta pokrywka.
    Pęknięty lekko skręcony kranik przed separem.
    Złączki na przewodach.
    Brak kulki na przewodach paliwowych w okolicach ramy - zaworki
    Oczyść wszystko zapał auto i szukaj nawet niewielkiego nalotu diesla na w/w częściach.
    Wszystko ok ? Pompa, wtryski na przelew, ciśnienie paliwa przed filtrem. Pojawia się blad 94 lub ograniczony przepływ paliwa sprawdź dopływ paliwa?
    No i na końcu śmiech na sali czyli beznadziejny mechanik i nie dokręcona pompka odpowietrzająca do końca. Zarzekał się że to nie on musiał kierowcą sam.
  • REKLAMA
  • #5 21049949
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Fajna i konkretną odpowiedź dziękuję bardzo
    Filtry zawsze wymieniam sam od 4 lat ten Man nie ma separatora, sprawdzałem kranik odpowietrznika jest dokrecony zresztą jak jest nie dokręcony to kiedyś tak miałem i słabnie na górkach strasznie auto .
    Jutro rozbiorę wszystko jeszcze raz i założę nowe filtry i posprawdzam wszystko, ostatnio filtry wymieniałem 23.12.2023 a problem zaczął się od około połowy Lutego może rzeczywiscie coś z tym lodem ale śladów roby nie ma żadnych raczej .
    Jest możliwe że ropa nie kapie a ciągnie lewe powietrze
  • #6 21055897
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Masz tylko jeden zbiornik?
  • #7 21055912
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    A sprawdz sobie pompke ręczną od paliwa pod filtrem paliwa.

Dodano po 4 [minuty]:

Odkrec szklanke i zobacz co tam jest. Po drugie czy zalozony jest oryginalny filtr paliwa np hengst czy filtron Np. Idzie pomylic filtr od mana z mercedesem actrosem mp3 roznica jest tylko na dlugosci filtra i paliwo bedzie wracac do zbiornika i jest lipa.

Dodano po 1 [minuty]:

A co bylo robione przy aucie w lutym lub z koncem stycznia?
  • #8 21055924
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Mam 2 zbiorniki paliwa
    Wczoraj założyłem nowe filtry Boscha zakładam je od 2 lat w tego Mana i nie było ,problemów, wczoraj rozbierając w szkiełku praktycznie kompletnie czyściutko
  • #9 21055927
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    A rurka odpowietrzajaca filtr paliwa jest drozna?

Dodano po 39 [sekundy]:

Czy jest dobrze przykrecona do podstawy filtra?
  • #11 21055991
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Rurka na którą nasowasz filtr paliwa w obudowie.

Dodano po 1 [minuty]:

Masz jakiś sprzet diagnostyczny zeby sprawdzić jakie sa parametry na ukladzie zasilania paliwem?

Dodano po 2 [minuty]:

Wywala blad usterka sterowania silnika?

Dodano po 34 [sekundy]:

I czy bylo cos robione przy aucie przed awarią?

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie zacznij od smoka wyjmij i sprawdz pod powietrzem czy nie pekniety

Dodano po 2 [minuty]:

Ja sie kiedys tak naje....łem przy actrosie. Ktos założył filtr od mana a manowski jest centymert krotszy i jak bylo mniej paliwa tak nie odpalał. Paliwo schodzilo z filtra

Dodano po 1 [minuty]:

Cudów nima takze tam jakas drobna pierdola jest. Albo powazna awaria miedzy pompą a wtryskami
  • #12 21056030
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Smok przełożony od innego sprawnego Mana i nic to nie zmieniło.
    Kompletnie nieć nie wywala żadnych błędów pracuje prawidłowo a wtryski na ciepłym w normach wręcz idealnych.
    Mam komputer Multiduag może nie super ale wszystko pokazuje , jaką powinna być ta wartość ?
    Jeszcze w nastepny weekend jak po wymianie filtrow nie pomoże bo teraz wymieniłem to przełożę od innego pompkę
    Jak sprawdzić ten odpowiecznik ?
  • #13 21056035
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Wykec ta rurke klucz bodajże 36 u gory rurki jest malutka dziurka jak na igle. Zobacz czy rozne i czy nie peknieta jest ta rurka.. i pompka reczna czy nie przepuszcza. Ona tez moze byc winna

Dodano po 42 [sekundy]:

Czy drożna jest ta rurka. Blad pisowni

Dodano po 2 [minuty]:

Mprop na zimnym max 8% gdy do dupy powyżej juz wychodzi błąd sterowania silnika a jak ok okolo 2-4%
  • #14 21056099
    iWaM
    Poziom 24  
    Koksik1983 napisał:
    Mam 2 zbiorniki paliwa

Połączone górą czy dołem?
  • #15 21056104
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Jak dobrze pamiętam to dołem ale akurat w tym po lifcie nie jestem pewien rano zapytam kierowcy , jakieś ma to znaczenie ?
  • #16 21057068
    iWaM
    Poziom 24  
    Tak szukam dziury w całym.
    Bo jeśli dołem do wiadomo że bez znaczenia czy jeden czy dwa, a jeśli górą to pytanie czy ściąga z obu na raz czy masz zaślepiony odpowietrznik w tym drugim i najpierw z niego leci i go opróżnia do zera. I może tu jest gdzieś problem.
  • REKLAMA
  • #17 21064093
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Witam problem został wyeliminowany wymieniłem ponownie filtry i uszczelki na filtrach i cały problem znikł 😃
    Mam jeszcze pytanie bo mam 1 Mana Tgx e6 2015 rok ale ma sprężarkę bez sprzęgła i rano jak odpalisz to musisz przygazowac parę razy żeby zaczęła pompować i tak jest od jakiś 3 lata albo i lepiej 🙈
    Ostatnio wymieniliśmy zestaw naprawczy z nową glowiczka i nadal to samo , rano za cholera nie zacznie od razu pompować albo musi stać z 10 min na wolnych albo trzeba przygazowac parę razy, dodam że w ciągu dnia nie ma tego problemu i on tak ma od paru ładnych lat, ma 830 tyś przebiegu a mam go od 407 tyś więc ktoś musiał prędzej przekładać sprężarkę i wyeliminować sprzęgło
  • #19 21064110
    Koksik1983
    Poziom 7  
    No widzisz ale zawsze wymieniam sam w każdym i nigdy nie miałem takiego problemu ale widocznie coś się podwinęło labo był trochę felery 🤦‍♂️
    Może coś podpowiesz z tą sprężarka?
    Może jakieś zawory albo inne tematy jej nie odpalają w czasie
  • #20 21064126
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Czujnik cisnienia przy osuszaczu sprawdz. On zalacza. A filtry tylko hengst

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem ciężarówki Man TGX 2018, gdy poziom paliwa spada poniżej 1/4 zbiornika. Po uzupełnieniu paliwa problem znika. Sprawdzono filtry paliwa oraz smok, jednak problem nadal występuje. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w układzie paliwowym, brudne filtry, uszkodzone przewody oraz problemy z odpowietrzeniem. Użytkownicy sugerują dokładne sprawdzenie wszystkich komponentów, w tym rurki odpowietrzającej, pompy ręcznej oraz filtrów. Po wymianie filtrów i uszczelek problem został rozwiązany. Dodatkowo, użytkownik porusza kwestię sprężarki w innym modelu Man TGX z 2015 roku, która ma problemy z uruchamianiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA