logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty na monitorze z RTX 3060 ti Asus po uruchomieniu komputera

igancyjasicki 21 Kwi 2024 19:46 825 6
REKLAMA
  • #1 21054617
    igancyjasicki
    Poziom 2  

Witam, ostatnio mam problem z kartą graficzną rtx 3060 ti firmy Asus, mianowicie od pewnego czasu przy uruchamianiu się komputera strzela aretafaktami po ok. 5 minutach od pracy komputera wszystko wraca do normy chciałbym jeszcze dodać że dzieje się to tylko na jednym monitorze. Macie jakieś pomysły czym to może być spowodowane?

Dodano po 5 [minuty]:

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21054629
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    igancyjasicki napisał:
    Witam, ostatnio mam problem z kartą graficzną rtx 3060 ti firmy Asus, mianowicie od pewnego czasu przy uruchamianiu się komputera strzela aretafaktami po ok. 5 minutach od pracy komputera wszystko wraca do normy chciałbym jeszcze dodać że dzieje się to tylko na jednym monitorze. Macie jakieś pomysły czym to może być spowodowane?

Dodano po 5 [minuty]:
    Witaj!

Z tego co opisujesz, problem z artefaktami występującymi tylko na jednym monitorze i ustępującymi po kilku minutach pracy może być spowodowany kilkoma różnymi czynnikami. Przeanalizujmy krok po kroku potencjalne przyczyny i metody diagnozy:

### 1. Sprawdzenie kabli i połączeń
    Pierwszym krokiem jest sprawdzenie wszystkich kabli i połączeń. Uszkodzony kabel HDMI lub DisplayPort może powodować artefakty. Spróbuj:
    - Podłączyć monitor za pomocą innego kabla.
    - Sprawdzić czy porty na karcie graficznej oraz monitorze nie są uszkodzone lub zabrudzone.

### 2. Test na innym monitorze
    Skoro problem występuje tylko na jednym monitorze, warto przetestować kartę graficzną z innym monitorem. Jeśli problem nie będzie występował na innym monitorze, to prawdopodobnie problem leży po stronie monitora (np. uszkodzona matryca lub elektronika monitora).

### 3. Temperatura i chłodzenie karty graficznej
    Artefakty graficzne mogą być również wynikiem przegrzewania się karty. Monitoruj temperatury GPU, szczególnie w pierwszych minutach po włączeniu komputera. Użyj do tego oprogramowania takiego jak MSI Afterburner czy HWMonitor. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka:
    - Sprawdź, czy wentylatory na karcie graficznej działają poprawnie.
    - Rozważ przeczyszczenie karty z kurzu.
    - Może być potrzebna wymiana pasty termoprzewodzącej na GPU.

### 4. Sterowniki i oprogramowanie
    Przestarzałe lub uszkodzone sterowniki również mogą powodować problemy z wyświetlaniem grafiki. Zaktualizuj sterowniki GPU do najnowszej wersji dostępnej na stronie NVIDIA lub ASUS:
    - Odinstaluj obecne sterowniki przy pomocy programu Display Driver Uninstaller (DDU), a następnie zainstaluj najnowszą wersję.

### 5. Ustawienia BIOS/UEFI
    W niektórych przypadkach, problemy z grafiką mogą być związane z ustawieniami w BIOS/UEFI, szczególnie jeśli zostały niedawno zmieniane. Sprawdź, czy ustawienia dotyczące PCI Express i GPU są skonfigurowane prawidłowo.

### 6. Sprawdzenie kondycji karty graficznej
    Jeśli powyższe kroki nie rozwiążą problemu, możliwe, że karta graficzna może mieć wadę fabryczną lub uszkodzenie. Rozważ wykonanie testu karty w innym systemie komputerowym, aby wykluczyć problem hardware'owy.

### 7. Softwarowa diagnostyka karty
    Rozważ również użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak FurMark lub 3DMark, aby sprawdzić stabilność i wydajność karty graficznej pod obciążeniem.

Podsumowując, kluczowe będzie systematyczne podejście do diagnozowania problemu, rozpoczynając od najprostszych rozwiązań, takich jak kable i połączenia, poprzez sterowniki, a kończąc na możliwościach sprzętowych defektów. Daj znać, które z tych kroków pomogło, lub jeśli potrzebujesz dalszej pomocy!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21054641
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Jeśli to się dzieje tylko na tym konkretnym monitorze, to ewidentnie jest wina monitora.
    Jeśli masz grafikę zintegrowaną, to uruchom ma niej komputer z tym monitorem i będziesz pewny, gdzie leży problem.
  • #4 21054750
    igancyjasicki
    Poziom 2  

Spróbowałem na drugim monitorze tylko włączyć i też lekko strzelał artefaktami. Teraz zauważyłem, że wykorzystanie karty na samym pulpicie waha się między 50% a 70% i nie mam już zielonego pojęcia, dlaczego tak się dzieje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21054761
    igancyjasicki
    Poziom 2  

Znalazłem przyczynę aplikacja Wallpaper Engine zjada mi ten procent ale zastanawia mnie dlaczego aż tyle, co do przegrzania to raczej wątpię, temperatura karty nigdy nie przekroczyła 75°
  • Pomocny post
    #7 21054797
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Miałem podobnie. Zmiana sterowników pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RTX 3060 Ti firmy Asus, która generuje artefakty na jednym monitorze podczas uruchamiania komputera, a po kilku minutach pracy wszystko wraca do normy. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak uszkodzone kable, problemy z monitorem, przegrzewanie się karty graficznej oraz wysokie wykorzystanie GPU przez aplikację Wallpaper Engine. Użytkownik zauważył, że problem występuje również na innym monitorze, a temperatura karty nie przekracza 75°C. Zmiana sterowników również została zasugerowana jako możliwe rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA