Witam, ostatnio mam problem z kartą graficzną rtx 3060 ti firmy Asus, mianowicie od pewnego czasu przy uruchamianiu się komputera strzela aretafaktami po ok. 5 minutach od pracy komputera wszystko wraca do normy chciałbym jeszcze dodać że dzieje się to tylko na jednym monitorze. Macie jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
Witam, ostatnio mam problem z kartą graficzną rtx 3060 ti firmy Asus, mianowicie od pewnego czasu przy uruchamianiu się komputera strzela aretafaktami po ok. 5 minutach od pracy komputera wszystko wraca do normy chciałbym jeszcze dodać że dzieje się to tylko na jednym monitorze. Macie jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
Dodano po 5 [minuty]:
Witaj!
Z tego co opisujesz, problem z artefaktami występującymi tylko na jednym monitorze i ustępującymi po kilku minutach pracy może być spowodowany kilkoma różnymi czynnikami. Przeanalizujmy krok po kroku potencjalne przyczyny i metody diagnozy:
### 1. Sprawdzenie kabli i połączeń Pierwszym krokiem jest sprawdzenie wszystkich kabli i połączeń. Uszkodzony kabel HDMI lub DisplayPort może powodować artefakty. Spróbuj: - Podłączyć monitor za pomocą innego kabla. - Sprawdzić czy porty na karcie graficznej oraz monitorze nie są uszkodzone lub zabrudzone.
### 2. Test na innym monitorze Skoro problem występuje tylko na jednym monitorze, warto przetestować kartę graficzną z innym monitorem. Jeśli problem nie będzie występował na innym monitorze, to prawdopodobnie problem leży po stronie monitora (np. uszkodzona matryca lub elektronika monitora).
### 3. Temperatura i chłodzenie karty graficznej Artefakty graficzne mogą być również wynikiem przegrzewania się karty. Monitoruj temperatury GPU, szczególnie w pierwszych minutach po włączeniu komputera. Użyj do tego oprogramowania takiego jak MSI Afterburner czy HWMonitor. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka: - Sprawdź, czy wentylatory na karcie graficznej działają poprawnie. - Rozważ przeczyszczenie karty z kurzu. - Może być potrzebna wymiana pasty termoprzewodzącej na GPU.
### 4. Sterowniki i oprogramowanie Przestarzałe lub uszkodzone sterowniki również mogą powodować problemy z wyświetlaniem grafiki. Zaktualizuj sterowniki GPU do najnowszej wersji dostępnej na stronie NVIDIA lub ASUS: - Odinstaluj obecne sterowniki przy pomocy programu Display Driver Uninstaller (DDU), a następnie zainstaluj najnowszą wersję.
### 5. Ustawienia BIOS/UEFI W niektórych przypadkach, problemy z grafiką mogą być związane z ustawieniami w BIOS/UEFI, szczególnie jeśli zostały niedawno zmieniane. Sprawdź, czy ustawienia dotyczące PCI Express i GPU są skonfigurowane prawidłowo.
### 6. Sprawdzenie kondycji karty graficznej Jeśli powyższe kroki nie rozwiążą problemu, możliwe, że karta graficzna może mieć wadę fabryczną lub uszkodzenie. Rozważ wykonanie testu karty w innym systemie komputerowym, aby wykluczyć problem hardware'owy.
### 7. Softwarowa diagnostyka karty Rozważ również użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak FurMark lub 3DMark, aby sprawdzić stabilność i wydajność karty graficznej pod obciążeniem.
Podsumowując, kluczowe będzie systematyczne podejście do diagnozowania problemu, rozpoczynając od najprostszych rozwiązań, takich jak kable i połączenia, poprzez sterowniki, a kończąc na możliwościach sprzętowych defektów. Daj znać, które z tych kroków pomogło, lub jeśli potrzebujesz dalszej pomocy!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Jeśli to się dzieje tylko na tym konkretnym monitorze, to ewidentnie jest wina monitora.
Jeśli masz grafikę zintegrowaną, to uruchom ma niej komputer z tym monitorem i będziesz pewny, gdzie leży problem.
Spróbowałem na drugim monitorze tylko włączyć i też lekko strzelał artefaktami. Teraz zauważyłem, że wykorzystanie karty na samym pulpicie waha się między 50% a 70% i nie mam już zielonego pojęcia, dlaczego tak się dzieje.
Znalazłem przyczynę aplikacja Wallpaper Engine zjada mi ten procent ale zastanawia mnie dlaczego aż tyle, co do przegrzania to raczej wątpię, temperatura karty nigdy nie przekroczyła 75°
✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RTX 3060 Ti firmy Asus, która generuje artefakty na jednym monitorze podczas uruchamiania komputera, a po kilku minutach pracy wszystko wraca do normy. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak uszkodzone kable, problemy z monitorem, przegrzewanie się karty graficznej oraz wysokie wykorzystanie GPU przez aplikację Wallpaper Engine. Użytkownik zauważył, że problem występuje również na innym monitorze, a temperatura karty nie przekracza 75°C. Zmiana sterowników również została zasugerowana jako możliwe rozwiązanie. Wygenerowane przez model językowy.