logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Artefakty na ekranie na zintegowanej karcie i na rtx 3080

adrianwilcz997 04 Maj 2025 11:29 531 10
REKLAMA
  • #1 21538495
    adrianwilcz997
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim, mam taki problem z komputerem, że mam artefakty, które by wskazywały, że padła mi karta graficzna RTX 3080 10 GB, ale już wiem, że to nie karta, bo odłączyłem grafikę i podłączyłem pod kartę graficzną zintegrowaną – też mam tak samo. Sprawdzałem inne monitory, też to występuje. Zmieniałem pamięci RAM i zmieniałem na różne sloty i ogólnie mam podłączone dwa monitory, gdzie na jednym mam artefakty, a na drugim nie wyświetla prawidłowej rozdzielczości.

Dwa monitory na biurku, lewy wyświetla ekran startowy GIGABYTE z artefaktami graficznymi, prawy jest czarny.
    Monitor Samsung wyświetlający panel ustawień ekranu Windows z widocznym problemem z rozdzielczością i artefaktami.
    AI: Podaj proszę pełną specyfikację swojego komputera (płyta główna, procesor, zasilacz, system operacyjny).
    Płyta Z690 Asusa,
    i9 11. gen,
    zasilacz 1100 W Gold,
    system Windows 10 był już przeinstalowany na świeży.
    AI: Czy ostatnio robiłeś jakieś aktualizacje sterowników, BIOS-u albo systemu? I czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo?
    Pojawił się nagle.
  • REKLAMA
  • #2 21538528
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Hej.
    Po wyglądzie i tym co napisałeś to stawiam na padający monitor.
    Podłącz drugi sprawdź bo takie zwielokrotnienie obrazu to raczej wina monitora. Szczególnie na 2ch różnych grafikach.
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #3 21538531
    adrianwilcz997
    Poziom 2  
    Monitory też wykluczyłem, bo podłączyłem nawet pod telewizor i tak samo kable, tak samo zmieniłem.
  • #4 21538552
    psine.pl

przy grafice rtx inne pamieci pracuja przy wbudowanej uzywa współdzielonej.
    Masz nawet śmieci przy korzystaniu z biosa...
    ergo coś nie tak z płytą głóną lub z grafiką wbudowaną.
    korzystasz z różńych gniazd HDMI różne monitory i różne przewody to zostaje uwalenie albo płyty albo zintegrowanej grafiki która siedzi w cpu.
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • REKLAMA
  • #5 21538568
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Pytanie czy te artefakty które są widoczne na 1 zdjęciu są tylko podczas ładowania systemu czy występują one także w systemie? Pytanie może dziwne ale mam podobnie jak podłącze laptopa do stacji dokującej, poza tym wszystko działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #6 21538576
    adrianwilcz997
    Poziom 2  
    Cały czas mam taki mam sie nawet System załaduje
  • #7 21538603
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Uszkodzony kabel wyeliminowany?
  • #8 21538611
    adrianwilcz997
    Poziom 2  
    Też kable sprawdzone, w internecie coś wyczytałem, że chipset na obydwie może być uszkodzony.
  • #9 21538626
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Pokaż zdjęcia obu monitorów pod systemem.
    Bo jak @badboy84 słusznie napisał, sam ekran UEFI z paskami o niczym nie świadczy. Trochę jest to uzależnione od konkretnej implementacji UEFI i tego jak windows przejmuje nad nim kontrolę by wyświetlić swoje kółko ładowania :)

Zobacz też czy nie używasz w monitorach wejścia opisanego jako MHL. Już w Samsungu jakimś się spotkałem że obraz na tym wejściu jest dużo gorszej jakości.

Napisz też jakiego kabla używasz.
  • #10 21539367
    psine.pl

>>21538603 autor napisal przeciez ze i na innym tv inne kable itp itd... zakladam, ze nie uzywa tego samego bo to bez sensu zapetlac sie w bledach.

Dodano po 3 [minuty]:

Poprosimy autora o wstawienie wyraźnych zdjęć obu monitorów z załadowanym systemem.
    czy te artefakty są też w systemie czy tyko podczas ładowania (co może być normalnym objawem).
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #11 21539828
    adrianwilcz997
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany, monitory 144 Hz nie dawały już rady, zmieniłem na 120 Hz i wszystko działa, rozdzielczość się naprawiła i nie ma artefaktów.

Podsumowanie tematu

✨ Występowały artefakty graficzne zarówno na dedykowanej karcie RTX 3080 10 GB, jak i na zintegrowanej grafice w procesorze Intel i9 11. generacji na płycie głównej Asus Z690. Problem pojawił się nagle, niezależnie od używanego monitora, kabla czy portu HDMI. Wykluczono uszkodzenie monitora, kabli oraz pamięci RAM. Artefakty występowały również podczas ładowania systemu i w systemie Windows 10 po świeżej instalacji. Podejrzewano uszkodzenie chipsetu płyty głównej lub zintegrowanej grafiki. Ostatecznie problem rozwiązała zmiana częstotliwości odświeżania monitorów z 144 Hz na 120 Hz, co przywróciło prawidłową rozdzielczość i eliminowało artefakty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA