logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie płytki rozwojowej Lightning Semiconductor LN882H przy użyciu modułu MQ-12F

divadiow 22 Kwi 2024 19:44 3339 3

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Zbudowano i uruchomiono zestaw do analizy modułu MQ-12F z Lightning Semiconductor LN882H na uniwersalnej płytce ESP.
  • Pinout MQ-12F zmapowano do ESP-12F, używając ciągłości multimetru, a tryb pobierania wymuszono zwarciem GPIO0/A9 do GND przy zasilaniu.
  • Odczyt fabrycznego firmware przez LN882H_CMD_Tool.exe trwał około 25 minut, a całe zamówienie kosztowało około 10 GBP.
  • Po flashowaniu OpenBeken moduł uruchomił punkt dostępowy i dał się dołączyć do Wi‑Fi przez 192.168.4.1.
  • Lightning Semiconductor nie wysyła płytek rozwojowych poza Chiny, a kabel USB‑C do USB‑C nie działał; potrzebny był USB‑A do USB‑C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
Słuchaj:
  • Kontakt w Lightning Semiconductor, który był bardzo pomocny na Gitee i e-mail, skierował mnie do tego modułu na Taobao, kiedy zapytałem o zdobycie płytki rozwojowej LN882H i/lub LN8825B. LN8825B został wycofany i nie jest już produkowany, a Lightning Semi nie wysyła płyt rozwojowych poza Chiny.

Pomimo moich najlepszych starań nie byłem w stanie uzyskać działającego / zweryfikowanego konta osobistego lub biznesowego Taobao, abym mógł kupić moduł do bezpośredniej wysyłki do Wielkiej Brytanii.

Po wyszukaniu w Google okazało się, że istnieją firmy, które dokonują zakupów w takich restrykcyjnych witrynach w Twoim imieniu, a następnie wysyłają je do Ciebie. Pandabauy.com jest jedną z takich stron. Używając całego adresu URL Taobao w polu wyszukiwania, wydawało się, że może to być sukces. Bardzo tanio, ale spodziewałem się, że wysyłka i podatki będą znacznie wyższe niż koszt modułów.
    Moduł MQ-12F WiFi/BLE w kolorze zielonym na stronie PandaBuy.
    Zarejestrowałem się i kupiłem 2 moduły oraz płytę W800 Winner Micro. Najpierw przedmioty zostaną wysłane do magazynu PandaBuy. Po przybyciu są fotografowane i przechowywane w magazynie na koncie użytkownika. Zdjęcia są dodawane do zamówienia do wglądu.
    Zrzut ekranu zamówienia na PandaBuy z produktami IoT.

tak wyglądał czas śledzenia przesyłki od zamówienia do przechowania w magazynie PandaBuy
    Status zamówienia z informacjami o śledzeniu przesyłki i etapach dostawy

po otrzymaniu wszystkich przedmiotów możesz wybrać dalszą usługę pocztową. Wybrałem jedną z najtańszych - China Post/Royal Mail. Oczekiwany czas przybycia wynosił 2-3 tygodnie. Był to koszt początkowy, ale później nastąpił częściowy zwrot kosztów po obliczeniu ostatecznej wagi i wymiarów paczki. W sumie myślę, że całe zamówienie od końca do końca wyniosło ~ 10 GBP, w tym W800. Zamówienie dotarło dzisiaj, 22 kwietnia, więc w sumie 3 tygodnie od pierwszego zamówienia.
    Szczegóły opłat za wysyłkę z Pandabuy z refundacją.

Z modułami w końcu w ręku i czerpiąc inspirację z mojego poprzedniego NodeMCU/CB3S transplant i ten post tutaj o uniwersalnej płytce ESP , którą dostałem od Ali Express , zamontowałem moduł gotowy do analizy.
    Zdjęcie płytki ESP z przylutowanymi pinami i modułem bezprzewodowym.
    Zbliżenie na moduł ESP32 umieszczony na płytce rozwojowej z przylutowanymi pinami.
    Nie wiedząc, czy moduł będzie dostarczany z preflashowanym oprogramowaniem deweloperskim/testowym, poszukałem nowych bezprzewodowych punktów dostępowych. Z pewnością pojawił się SSID "MQ_C0DAFA". Po podłączeniu mój adapter bezprzewodowy otrzymał IP DHCP 192.168.4.2 z serwera 192.168.4.1, podobnie jak Tasmota/OpenBeken. Przeglądanie 192.168.4.1 wyświetla monit o nazwę użytkownika/hasło. Moje drugie przypuszczenie to admin/admin, które było poprawne.

Strona główna tego, co się pojawia
    Interfejs użytkownika modułu sieciowego na stronie konfiguracyjnej.
    i tłumaczenie Chrome na angielski

. Zrzut ekranu interfejsu użytkownika modułu serii MOL1.
    i pozostałe główne zakładki
    Zrzut ekranu interfejsu administracyjnego modułu serii ML01 na stronie 192.168.4.1.
    Panel ustawień modułów serii M0L1 z różnymi opcjami sieciowymi Interfejs konfiguracji modułu M0L1 serii z ustawieniami sieci i portu szeregowego
    Możesz przejść dalej, aby dostosować większość obszarów, na przykład tryb AP/STA/Null wifi
    Zrzut ekranu przedstawiający tryb wyboru w interfejsie sieciowym.
    Na B9/GPIO2 (pin UART_TX1 do drukowania logów, odpowiadający pinowi 30) otrzymujemy następujący wynik (musiałem użyć 2000000 bodów)

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wszystko fajnie, ale chcę mieć na nim OpenBekena. Przed skasowaniem i flashowaniem OBK chcę zrzucić firmware, z którym został dostarczony. Moduły LN mają swoje własne GPIO/pad nazwy/numeracje system, więc muszę dokładnie wiedzieć, do których pinów na płytce ESP każdy jest podłączony. Używając tych obrazów jako punktu odniesienia i używając multimetru do potwierdzenia ciągłości, możemy zmapować piny.
    Widok z przodu modułu MQ-12F z oznaczeniami pinów. Widok od spodu modułu MQ-12F z oznaczeniem pinów Schemat wyprowadzeń modułu ESP-12F z oznaczeniami pinów.
    Widok z góry uniwersalnej płytki ESP do programowania z wolnymi padami lutowniczymi i opisanymi punktami GPIO.
    Mapowania są następujące:

ESP-12F - MQ-12F
    TXD - A2
    RXD - A3
    GPIO5 - A12
    GPIO4 - B3
    GPIO0 - A9
    GPIO2 - B9
    GPIO15 -... B8
    GND - GND
    SCLK - B4
    MOSI - B5
    GPIO10 - B6
    GPIO9 - B7
    MISO - A5
    CS0 - A4
    VCC - VCC
    GPIO13 - A11
    GPIO12 - A10
    GPIO14 - A7
    GPIO16 - A1
    EN - CHIP EN
    ADC - A0
    RST - A6/RST
    Widok z góry na płytkę rozwojową MQ-12F z układem LN882H z oznaczeniami pinów.
    Aby wprowadzić LN882H w tryb pobierania, musimy uziemić A9, gdy jest zasilany. Po przytrzymaniu przycisku GPIO0/A9 na płytce drukowanej podczas podłączania kabla USB-C uzyskuje się pożądany stan. Jest to dokładna metoda opisana w instrukcji flashowania LN882H Wygląda na to, że *możesz* faktycznie zwolnić A9 w trybie pobierania. Osiągnąłem to samo poprzez zmostkowanie pinów GND i GPIO0 na spodzie płytki za pomocą zworki.
    Moduł ESP z przyciskami i złączami wskazanymi żółtymi opisami.
    Teraz skrypt Pythona może być użyty z LN882H_CMD_Tool.exe do pobrania fabrycznego oprogramowania układowego. Uniwersalna płytka ESP ma wbudowany układ Winchiphead CH340 USB-TTL, który dla mnie był COM6, więc moja komenda do rozpoczęcia zrzutu brzmiała:

Zajęło to ~25 minut. Następnie, jak wyjaśniono tutaj i w przewodniku flashowania, o którym mowa powyżej (dla doświadczenia linii poleceń), sflashowałem OBK za pomocą flashera GUI.
    Interfejs graficzny programu do programowania mikrokontrolerów z wybranym portem COM6 i plikiem binarnym.
    Po restarcie AP nadaje zgodnie z oczekiwaniami
    Zrzut ekranu dostępnej sieci WiFi o nazwie OpenLN882H_C25E1088.

Z 192.168.4.1 http możesz następnie dołączyć go do swojego wifi, gotowego do wszelkich testów, które możesz chcieć przeprowadzić na LN882H w OpenBeken!
    Zrzut ekranu aplikacji webowej OpenLN882H_C25E1088.
    I log rozruchowy LN OBK (921600 baud):

Kilka rzeczy wartych uwagi:

Fabryczny log rozruchowy fw zawiera tytuł "at_mqlinks_ln882h", co może oznaczać obsługę komend AT. Nie sprawdzałem tego.

Dolny rząd padów na uniwersalnej płytce ESP nie wydaje się być połączony z żadnymi pinami. Zakładam, że pady lutownicze są tam tylko po to, aby utrzymać moduł na miejscu.

Płytka deweloperska ESP nie ma odpowiedniego złącza/kontrolera zgodnego ze standardem USB-C. Dostarcza zasilanie i standardowe sygnały USB, więc kabel USB-C do USB-C nie działa. Użyłem USB-A do USB-C. Więcej na ten temat tutaj.
    -Nie wszystkie GPIO o tych samych numerach na płytce ESP są ze sobą połączone

-Płytka ESP universal downloader nie została dostarczona z przylutowanymi pinami. Zostały one dodane przeze mnie
    Załączniki:
    • LN882Hmodule_flash.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    divadiow
    Poziom 38  
  • #2 21060441
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Nie byłem zadowolony z ciągłego zastanawiania się, czy piny na płytce drukowanej są w 100% połączone z modułem, więc zdecydowałem się usunąć piny sprężyn retencyjnych z obszaru ESP-12F, aby móc wykonać stałe mocowanie MQ-12F za pomocą lutowania.

Płytki ESP downloader są tak tanie, że równie dobrze mogą być dedykowane do konkretnego modułu. Ponadto dostarczono go z niektórymi sprężynami lekko wygiętymi.

Zacząłem od zaciśnięcia płytki ESP, dzięki czemu mogłem trzymać lutownicę z jednej strony, aby stopić lut, jednocześnie wyciągając sprężynę z drugiej za pomocą pincety.

Płytka ESP-12F zamocowana w imadle z widocznymi pinami i komponentami. Zbliżenie na płytkę drukowaną ESP-12F z przylutowanymi stykami i śladami topnika.

kiedy wszystkie sprężyny były wyjęte, posmarowałem spód topnikiem, aby nasączyć pozostały lut oplotem miedzianym

następnie używając 99,9% alkoholu izopropylowego IPA wyczyściłem obie strony za pomocą starej szczoteczki do zębów

Płytka drukowana z miejscem na moduły ESP-01, ESP-12 i ESP32.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z napisem 2021 8 10 ESP 通用下载器 i przylutowanymi pinami. Płytka ESP-12F podczas procesu lutowania, z widocznym oplotem miedzi.
    Butelka alkoholu izopropylowego z etykietą bezpieczeństwa.

z modułem przytrzymanym na miejscu za pomocą blu-tac, topnikiem posmarowałem dolny rząd pinów modułu

Zdjęcie modułu ESP-12F zamontowanego na płytce drukowanej z widocznymi pinami i złączami.

następnie użyłem niewielkiej ilości lutu do zalania dolnych pinów, aby zamocować moduł w miejscu, dzięki czemu można było usunąć blu-tac.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z przylutowanym modułem ESP-12F i żółtym złączem.

Rozpuściłem topnik i zrobiłem to samo z pozostałymi stykami i otworami pod spodem, wypełniając każdy otwór lutem.

Myślałem, że uda mi się ładnie rozciągnąć lut ze styku modułu -> otwór pod spodem -> otwór, w którym była sprężyna, ponieważ okazuje się, że oba muszą być połączone - ścieżki dla niektórych zduplikowanych przypisań pinów wychodzą z owalu ORAZ osobno, otwór na pin sprężyny w różnych miejscach. Ale stworzenie mostka między nimi wszystkimi było zbyt niechlujne i niespójne.

Z perspektywy czasu sprężyny nie musiały być usuwane, ale mogły zostać wepchnięte z tyłu, aby można je było wygiąć, przyciąć i przylutować do spodu owalnych otworów.

Więc zabrałem się za lutowanie każdej sprężyny z powrotem do otworów, z których właśnie wyszły!

Następnie zostały one przycięte i wciśnięte w owalne wgłębienia

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi połączeniami lutowniczymi. Zdjęcie płytki drukowanej z wystającymi pinami i oznaczeniami technicznymi.

następnie więcej topnika, aby pokryć każdy mostek i oba końce, a na koniec trochę lutu na każdym końcu mostka pinowego

Zdjęcie płytki ESP-12F z lutowanymi pinami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z licznymi pinami i ścieżkami lutowanymi.

Może nie jest najładniejszy, ale jest bezpieczny, mocny i każdy ma dobry kontakt.

Każdy pin/pad/styk został przetestowany multimetrem od modułu do zworek na płytce ESP. Mogę potwierdzić, że powyższy schemat pinów z mapowaniem GPIO/A#/B# jest poprawny.

i ostateczny wynik - 100% włączenie zasilania i uruchomienie OpenBeken w porządku.

Moduł ESP32 podłączony do płytki drukowanej. Zbliżenie płytki drukowanej ESP-01 z przylutowanymi pinami. Czarna płytka ESP downloader na niebieskim tle z napisami w języku chińskim i datą 2021 8 10.

Następnym razem, prawdopodobnie WB3S BK7231T, nie będę zawracał sobie głowy usuwaniem kołków sprężynowych.

Dodano po 9 [godzinach] 1 [minucie]: .

Więcej informacji o samym chipie MQ-12F można znaleźć tutaj http://info.mqlinks.com:1888/dokuwiki/doku.php/mq-12fusermanual

Zrzut ekranu dokumentacji użytkownika MQ-12F SMD WI-FI/ BLE Dual Mode User Manual

w tym użycie poleceń AT i schemat referencyjny projektu modułu

Schemat modułu ESP i okablowania z komponentami elektronicznymi

Tabela przedstawiająca funkcje i opisy pinów modułu.

Dodane po 37 [minutach]:

Zrzut offline tego podręcznika na wypadek, gdyby zniknął
    Załączniki:
    • mq-12f_mqlinksmanual.zip (69.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21083442
    divadiow
    Poziom 38  
    Z ciekawości, aby potwierdzić opakowanie układu, postanowiłem zdjąć ekran RF
    Zbliżenie układu scalonego LN882HKI QFN-32 na płytce drukowanej.
    Układ scalony QFN-32 na płytce drukowanej z widocznymi pinami i opisem.

Jest to dobrze znany QFN32

LN882HKI QFN-32, 5mm pitch 2MB Flash
    Diagram układu QFN32 LN882HKI z oznaczeniem pinów. Tabela specyfikacji układu LN882HKI QFN-32 z opisem pamięci i pinów.
  • #4 21197784
    divadiow
    Poziom 38  
    Aby uzupełnić kolejne zamówienie przypadkowych elementów z Taobao, tym razem za pośrednictwem superbuy.com zamiast PandaBuy, dodałem do koszyka kolejny moduł wifi MQLinks. Nie mogłem znaleźć żadnych informacji o użytym chipie, więc to był mały hazard. Szczęśliwy traf.

Widok modułu WiFi M0L200PX na stronie Superbuy.

Moduł to M0L200PX i jest wymieniony obok MQ-12F tutaj http://mqlinks.tpddns.cn:1888/dokuwiki/doku.php/index.

Układ padów nie jest zgodny z typowym układem ESP-12F z VCC i GND na lewym i prawym dolnym styku, więc nie można go używać ze zwykłymi uniwersalnymi adapterami ESP.

Schemat modułu Wi-Fi M0L200PX z opisem pinów. Schemat modułu M0L200PX z oznaczeniami elementów i połączeniami. Tabela rozkładu pinów modułu wifi M0L200PX z funkcjami i opisem.

Moduł WiFi M0L200PX z metalową osłoną na białym tle Widok z góry na moduł wifi M0L200PX z widocznymi oznaczeniami pinów. Moduł wifi M0L200PX z oznaczeniami padów Moduł WiFi M0L200PX z metalową osłoną i anteną PCB Moduł wifi MQLinks na tle drewnianej powierzchni.

Po zdjęciu czapki widzimy, że to kolejny LN882HKI

Moduł elektroniczny z układem scalonym LN882HKI. Widok modułu Wi-Fi M0L200PX z widocznym chipem LN882HKI.

Spodziewałem się zobaczyć AP nadający po włączeniu i domyśliłem się, że moduł może być dostarczany z tym samym oprogramowaniem testowym MQ Links, jak widać w pierwszym poście https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4050274.html#21055914

Tak jest.

Ekran komputera z widoczną nazwą sieci Wi-Fi M0L2_54CE6A Interfejs użytkownika modułu M0L1 Series z wyświetlanymi szczegółami sieci.

Wylogowanie z rozruchu jest prawie identyczne jak w MQ-12F

Korzystając z metody wiersza poleceń, zrzuciłem ten firmware przed połączeniem się z nim. W załączeniu. Czas zrzutu wyniósł 18 minut. IOA9 wyciągnął niski, aby przejść do trybu pobierania UART.
    Moduł wifi M0L200PX na niebieskiej matce z kilkoma podłączonymi kablami.

Następnie szybki flash do OpenBeken
    Ekran komputera z oprogramowaniem do flashowania urządzeń.

Interfejs użytkownika OpenBeken z informacjami o urządzeniu LN882H
    Załączniki:
    • M0L200PX_flash.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Słuchaj:
REKLAMA