Kolejny skaner/czytnik kodów samochodowych OBDII ELM327 wifi, który łączy moją obecną obsesję z poprzednią, Lightning Semi LN8825B.
Tekst PCB:
K413-8825
K408_S2_V1.0
i z B7 przy 921600 bodów:
Kod: Text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Mogę podłączyć SWD OK za pomocą J-Flash do A1/A4, ale utknąłem w tym punkcie z każdą wersją J-Flash i odmianą konfiguracji, jaką mogę wymyślić, więc nie ma jeszcze kopii zapasowej fabrycznego flasha do opublikowania.
Mam nadzieję, że uda mi się dodać więcej w miarę postępów.
Onsemi MC34063A - Regulator inwerterowy - buck, boost, przełączanie - karta katalogowa w załączeniu
Chipsmi QBD1044 - Szybki transceiver CAN - karta katalogowa w załączeniu
Załączniki:
ONSM-S-A0021109611-1.pdf(1.5 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
QBD1044datasheet国产TJA1044VP230SN65HVD230CAN收发器芯片手册.pdf(509.29 KB)
Mam działającą kopię zapasową oprogramowania układowego OBDII, pobraną z A1 / A4 SWD za pomocą JLink, ale wydaje się, że nie chce się uruchomić po sflashowaniu z powrotem za pomocą JFlash.
Przekształciłem jednak urządzenie w rodzaj płytki dev. To moje drugie urządzenie, po tym jak zepsułem pierwsze. Wciąż jest miejsce na poprawę. Pomysł polega na tym, aby poprowadzić użyteczne pady LN8825B do nieużywanych pinów złącza OBDII. W ten sposób urządzenie można umieścić z powrotem w obudowie, a do flashowania wystarczy dotknąć tylko pinów złącza OBD.
edytuj: dodaj oczyszczony obraz
.
Byłem nieostrożny z padem A1 i niestety został zgubiony .
Ponadto wybór trasy B8_RXD oznacza, że B7 i B6 dla pozostałych UARTów są trudno dostępne - trochę cios, bo sprawdzanie wylogowania nie może być teraz wykonywane przy zamkniętej obudowie i nie sądzę, żebym mógł cokolwiek do nich podłączyć bez naruszania lutowania B8.
.
I działa. Sflashowałem go już kilka razy za pomocą LN Serial Downloader dla LN8825x (A10 uziemiony dla trybu pobierania UART).
Flashowanie kopii zapasowej OBDII z powrotem przez UART powoduje uruchomienie urządzenia i transmisję AP. Wypróbowałem kilka testowych firmware MQLinks AT i wszystkie się uruchamiają. Oryginalne Tuya LED kopie zapasowe kontrolera, które wykonałem, nie uruchamiają się, bez względu na to, jak bardzo majstruję przy plikach binarnych.
Zacząłem szukać bardziej kompletnego SDK, o którym mowa tutaj .
Trochę to trwało, zanim zaczęło działać. Po pierwsze, folder sdk\tools\scripts okazał się być całkowicie nieobecny. Foldery skryptów LN882H wydają się zawierać przynajmniej jeden z plików potrzebnych do tego SDK.
Po zainstalowaniu wymagań wstępnych określonych w załączonym dokumencie SDK, Python może zostać użyty do wygenerowania plików kompilacji
następnie Ninja jest uruchamiana na tym pliku, aby skompilować plik binarny
niestety wszystkie one nie zostały ukończone - build-wifi_mcu_basic_example zawiesza się tutaj na kroku 127.
Więc to jest miejsce, w którym jestem w tej chwili.
Załączniki:
lightningsemi_sdk_cross_build_setup_en.pdf(1003.65 KB)
LN8825B_ELM327_Backup.bin(2 MB)
✨ Dyskusja dotyczy skanera OBDII ELM327 wifi opartego na module Lightning Semi LN8825B, ze szczególnym uwzględnieniem płytki drukowanej (PCB) oznaczonej jako K413-8825 i K408_S2_V1.0. Użytkownik zamieścił zdjęcia PCB oraz fragmenty logów komunikacji przy prędkości 921600 bodów. W toku rozmowy pojawiły się informacje o zastosowanych komponentach, takich jak regulator inwerterowy Onsemi MC34063A oraz szybki transceiver CAN Chipsmi QBD1044 wraz z ich kartami katalogowymi. Próby modyfikacji oprogramowania układowego (firmware) za pomocą JLink i JFlash zakończyły się niepowodzeniem – firmware nie uruchamia się po wgraniu. W odpowiedzi na to urządzenie zostało przekształcone w płytkę developerską z wyprowadzonymi padami LN8825B na nieużywane piny złącza OBDII, co umożliwia łatwiejsze flashowanie bez demontażu obudowy. W dyskusji pojawiły się także problemy z dostępem do pinów UART (B7, B6) po wybraniu trasy B8_RXD oraz uwagi dotyczące SDK i narzędzia mkimage. Na koniec podano link do wątku dotyczącego obsługi Easy Flasher LN8825B UART, co może stanowić dodatkowe źródło informacji i wsparcia dla użytkowników tego modułu. Wygenerowane przez model językowy.