logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Witam. Mam taki problem od zeszłego roku po dociągnięciu do mojego bloku

paulinabajak29 27 Kwi 2024 17:13 444 3
REKLAMA
  • #1 21062399
    paulinabajak29
    Poziom 1  
    Licznik prądu jednofazowy Pafal. Mam problem w zeszłym roku energetyka Enea odciągała do mojego bloku 3 fazę cokolwiek to oznacz, a mam licznik jednofazowy Pafal. Od tamtej pory dioda miga mi bardzo szybko, zużycie kWh wzrosło 5-krotnie, do tej pory moje rachunki były w granicach 200-300 zł co drugi miesiąc zużycie kWh od zawsze max do 200 kWh, nagle mimo tych samych urządzeń mniejszej liczby domowników i dodatkowe od poniedziałku do piątku od rana do wieczora brak kogokolwiek w domu zużycie kWh wzrosło do prawie 1000 kWh tym samym rachunki z 200-300 zł do tysiąca.
  • REKLAMA
  • #2 21062443
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Raczej Enea dociągnęła(dorobiła) trzecią fazę, jeśli jej dotychczas nie było.
    Zakładając, że licznik jest ten sam, to albo uległ uszkodzeniu- skoro twierdzisz, że zużycie energii powinno być takie samo, lub mniejsze, bo na tym musimy bazować chcąc doszukać się jakichś nieprawidłowości. lub przy podłączaniu trzeciej fazy do innych użytkowników coś przy okazji namieszano.
  • REKLAMA
  • #3 21062692
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Wyłącz w domu wszystkie bezpieczniki i zobacz czy licznik nadal wskazuje pobór prądu.
  • #4 21063069
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    paulinabajak29 napisał:
    Mam problem
    Ale chyba ten problem trzeba zgłosić nie na forum elektroda.pl, ale właścicielowi przyłącza i licznika - czyli Enea Operator.
    Link

paulinabajak29 napisał:
    do mojego bloku
    Blok, czyli budynek wielorodzinny, czyli zapewne ma jakiegoś zarządcę, administratora. Z nim trzeba rozmawiać co zostało zmienione zarówno po stronie dostawcy energii, jak i instalacji wspólnej.
REKLAMA