logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Technics 550- na funkcji TUNER działa tylko prawy kanał

ToJestNick 29 Kwi 2024 21:48 390 8
REKLAMA
  • #1 21064984
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Witam.
    Przywlekłem sobie taką wieżę z wystawek.
    Wszystko działa poza prawym kanałem na funkcji Tuner.
    Na funkcjach CD, Deck, AUX wszystko działa prawidłowo.
    Jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Podstawowe umiejętności mam, miernika używać umiem :)
  • REKLAMA
  • #3 21065096
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 904
    Tutaj masz film o twoim sprzęcie.
    https://www.youtube.com/watch?v=1sd5Mh5a4RI
    Zacznij od gromadzenia materiałów, ja nie jestem serwisantem, ale na Twoim miejscu bym tak zrobił. Postaraj się o schemat, i prześledź drogę sygnału z tunera. Powinno Ci się coś rozjaśnić i nakierować na jakiś trop.
  • REKLAMA
  • #4 21065106
    ToJestNick
    Poziom 31  
    damian1115 napisał:
    Tutaj masz film o twoim sprzęcie.
    https://www.youtube.com/watch?v=1sd5Mh5a4RI
    Zacznij od gromadzenia materiałów, ja nie jestem serwisantem, ale na Twoim miejscu bym tak zrobił. Postaraj się o schemat, i prześledź drogę sygnału z tunera. Powinno Ci się coś rozjaśnić i nakierować na jakiś trop.

To nie jest filmik o moim sprzęcie. Ja mam segmentową wieżę audio, być może źle wpisałem oznaczenie modelu.

Segmentowa wieża audio Technics z głośnikami
  • REKLAMA
  • #6 21065125
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1177
    Bo tu nie wpisany pełny model.... Taśma do sprawdzenia i gniazda, luty na nich...
    Ba, tam fabryka nawet na pcb cyną skąpo było...
  • REKLAMA
  • #7 21065796
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Nie tylko. Równie dobrze mogą być pęknięte ścieżki na PCB. Wzrokiem odnalezienie miejsca uszkodzenia może być niemożliwe do wykonania, chyba że pod światłem jeśli to było podtrawienie ścieżki. Trzeba wziąć sondę audio i przelecieć całą długość drogi sygnału od selektora dźwięku do wyjść stereodekodera. Prócz tego mogą być oczywiście przerwy w podzespołach, np. kondensatorach, rezystorach, filtrach MPX. Mogą być także uszkodzone (zwarte) tranzystory pełniące funkcję muting.
  • #8 21065946
    ToJestNick
    Poziom 31  
    BANANvanDYK napisał:
    Nie tylko. Równie dobrze mogą być pęknięte ścieżki na PCB. Wzrokiem odnalezienie miejsca uszkodzenia może być niemożliwe do wykonania, chyba że pod światłem jeśli to było podtrawienie ścieżki. Trzeba wziąć sondę audio i przelecieć całą długość drogi sygnału od selektora dźwięku do wyjść stereodekodera. Prócz tego mogą być oczywiście przerwy w podzespołach, np. kondensatorach, rezystorach, filtrach MPX. Mogą być także uszkodzone (zwarte) tranzystory pełniące funkcję muting.

Jak by była uszkodzona funkcja Muting to nie działał by jeden kanał na każdym źródle, a nie działa tylko na funkcji Tuner. Aczkolwiek nie działa tylko głośnik niskotonowy. Średniotonowy i syczek działają.
  • #9 21066016
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Trzeba było pisać że problem w braku niskich tonów w jednym z kanałów. Kondensator sprzęgający do wymiany, elektrolityczny o pojemności kilku µF który „wysechł”. Ale jak chcesz żeby sprzęt dobrze grał i to w zakresie niskich tonów, to trzeba by sprawdzić resztę kondensatorów sprzęgających w torze audio, oraz kondensatory elektrolityczne w gałęzi ujemnego sprzężenia zwrotnego końcówki mocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wieżą Technics 550, gdzie na funkcji Tuner działa tylko prawy kanał, podczas gdy inne źródła (CD, Deck, AUX) funkcjonują poprawnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie selektora wejść, taśmy, gniazd oraz lutów. Wskazują również na możliwość uszkodzenia ścieżek na PCB, kondensatorów, rezystorów, filtrów MPX oraz tranzystorów muting. Dodatkowo, problem z brakiem niskich tonów w jednym z kanałów może wskazywać na konieczność wymiany kondensatora sprzęgającego. Użytkownik zauważa, że problem dotyczy tylko głośnika niskotonowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA