logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junak 902 nie odpala po naprawie elektryki: iskra jest, paliwo też, co dalej?

kamil220288 03 Maj 2024 17:18 834 3
REKLAMA
  • #1 21068836
    kamil220288
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.
    Borykałem się z elektryką w motorowerze Junak 902. Nie działało kompletnie nic, żadne światła, rozrusznik czy kontrolki, uporałem się z problemem, winny okazała się regulator napięcia, na wolnych obrotach dawał 17 Volt na instalację. Przez swoją głupotę, zanim podpiąłem miernik, dostał pewnie wyższe napięcia i spustoszył instalację. Popalił kilka żarówek, padły bezpieczniki, nie działa też stacyjka( nie zwiera czarnego z czerwonym, i dlatego nie było prądu w całej instalacji motorku).
    Ogarnąłem temat, nowa stacyjka i regulator napięcia.
    Teraz cała elektryka działa, świecą światła, kręci rozrusznik ale, moto nie chce odpalić.
    Nie wiem czy to coś wspólnego z awaria tego regulatora, czy zbieg okoliczności ( Moto rok stało).
    Więc tak:
    Iskra jest, paliwo także. Filtr powietrza nowy.
    Z kopniaka nie pali, z rozrusznika też. Słychać że chce, na tzw. popych, nawet odpali lecz dławi go i gaśnie.
    Odcięcie zapłonu przy kierownicy działa prawidłowo.
    Cewka WN daje iskrę.
    Czy moduł zapłonowy mógł się także uszkodzić? Zdaje mi się że uszkodzony moduł nie pozwoliły wogóle na "iskrę" na świecy.
  • REKLAMA
  • #2 21068880
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Sugeruję sprawdzić poprawność montażu koła magnesowego - przestawione na wale da zapłon w niewłaściwym momencie.
  • REKLAMA
  • #3 21068918
    kamil220288
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Moto odpalił dzisiaj rano z kopniaka. Wtedy podłączyłem miernik i zorientowałem się iż jest coś nie tak z regulatorem, podawał 17 V na akumulator. Moto zgasiłem, wymieniłem regulator, nie pomogło. Okazało się iż stacyjka nie zwiera przewodów czarnego z czerwonym. Po naprawie stacyjki, prąd już pojawił się w całej instalacji, lecz Moto nie chcę odpalić, dławi się.
    Jak sprawdzić i ustawić ten zapłon??
    Czy mógł się przestawić od odpalania na tzw. pych??
  • #4 21069075
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    jak nie było zdejmowane magneto to sam się na pewno nie przestawił
    jak ten motor rok stał to po 1 gaźnik do rozebrania i czyszczenia
    sprawdzić czy na plaku odpala i pracuje, jak tak to elektrykę zostawić w spokoju
REKLAMA