logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL INTEGRA - niekończące się powiedomienia PUSH o naruszeniu wejścia. Naruszenia nie ma.

Carlosowo 05 Maj 2024 08:54 474 5
REKLAMA
  • #1 21070408
    Carlosowo
    Poziom 8  
    SATEL Integra z modułem ETHERNET. Do tej pory (od trzech lat) funkcjonował bezbłędnie. Dzisiaj rano po ROZBROJENIU systemu aplikacja zaczęła otrzymywać nieskończoną liczbę notyfikacji: Naruszono wejście : parter

Naruszenia nie było. Aplikacja również prawidłowo pokazuje, że naruszenia nie ma (wszystkie kółeczka zielone).

Czujnik na drzwiach działa prawidłowo. Znaczy otwarcie drzwi powoduje pikanie. Zamknięcie drzwi powoduje, że pomarańczowa lampka w aplikacji zmienia się na zieloną. Przepraszam, że nie piszę językiem fachowym.

Alarm z klawiatury domowej uzbraja się i rozbraja bezbłednie. Nie pokazuje żadnych błędów.

Wyjęcie kabelka ETHERNET spowodowało zaprzestanie otrzymywanie notyfikacji. Włącznie kabelka ETHERNET spowodowało ponowne otrzymywanie niekończących się powiadomień.

Ostatecznie w aplikacji wyłączyłem otrzymywanie notyfikacji. Ale wiem, nie jest to rozwiązanie problemu. Czy ktoś z Forumowiczów miał/ma podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 21071669
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    cześć,

Jaką wersję oprogramowania centrali masz ?
    jaki rocznik płyty głównej i jakiej firmy EEPROM jest na płycie ?
    czy poza wspomnianym problemem pojawiają sie jakieś inne niedogodności ?
    mógłbyś napisać coś więcej o strukturze systemu ?
  • REKLAMA
  • #3 21071720
    Carlosowo
    Poziom 8  
    Cześć,
    System zakupiłem na przełomie 2020/21 roku. Wersje centrali/EEPROM/rocznik płyty głównej będę mógł sprawdzić kolo piątku.

Poza niedogodnością polegającą na niekończących się PUSHach nie było innych problemów, znaczy nie zaobserwowałem innych błędów w działaniu. Aplikacja w logach nie wskazywala na błędy.
    Z tego cao pamiętam to jest SATEL Integra 64.

Co ciekawe. Po wyłączeniu wszystkich notyfikacji, we wszystkich trzech podłączonych telefonach i ich ponownym włączeniu po około 12 godzinach problem ustał. Będę obserwował. Znaczy dzisiaj jakby system działał poprawnie (sam się naprawił ?!)
    Pzdr,
  • REKLAMA
  • #4 21071930
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    mi to wygląda na niedokręcony przewód czujki lub uszkodzony/ułamany przewód.

do póki centralka nie wyśle wszystkich powiadomień, będą one czekać w kolejce niestety.

pytałem o rocznik i wersję softu bo myślałem że to słynny "AMIC problem" i że płyta się sypie
  • REKLAMA
  • #5 21072228
    Carlosowo
    Poziom 8  

Dzięki za pomoc. Niedokręcony/luźny kabelek raczej bym wykluczył. Gdyby był luźny to włączałby się alarm. Alarm nie włączał się. Będę obserwował. Dam znać.
  • #6 21137748
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 146
    Miałem przypadek że centrala sama generowała napad przez Administartora lecz faktycznie nie miało to miejsca.
    Zapisanie ustawień do pliku, zakup nowej centrali wlanie do nowej wcześniejszych zapisanych ustawień ... i nadal to samo.
    Po konsulatacji z serwisem Satel zasugerowali aktualizację centrali (co nie pomogło) i zrestartowanie do ustawień fabrycznych i ponowne zaprogramowanie od 0 bez wczytywania z pliku ustawień.
    Centrala Integra 128 w pełnym wydaniu ekspanderów wejść.
    Dzień zabawy bo stref 12 ale to był jedyny sposób. I problem znikł.
    I tutaj nie przypominam sobie aby na płycie był Amic 🤔
    Błąd programu ot wielka historia Przez 15 lat miałem taką jedną ciekawostkę oczywiście pomijam tu "błąd Amic"
REKLAMA