logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus MK2 1.8 TDCi: Kontrolki ESP i ABS zapalają się i gasną

damian421982 07 Maj 2024 18:17 2583 8
REKLAMA
  • #1 21073361
    damian421982
    Poziom 5  
    Ocena: 5

Ford Focus MK2 Lift 1.8 TDCi. W sobotę po południu po kilku metrach zaświeciła mi się kontrolka ESP. Wszedłem w zegary i dało się wyłączyć kontrolkę, czyli włączyć ESP. Później już nic się nie działo. Po ponownym odpaleniu i przejechaniu chyba 1 km oświeciła się kontrolka ABS i ESP razem. Wtedy nie dało się włączyć ESP. W niedzielę po odpaleniu wszystko ok. Po kilku kilometrach ESP świeci, ale po kilku następnych samo gaśnie. W drodze powrotnej kilka kilometrów i świeci ESP i ABS, ale podobna sytuacja. Po kilku następnych kilometrach same zgasły. W komputerze znalazłem opcję "komunikaty" i było "brak komunikatów", w testach zegarów kontrolki ok. Tylko czy tam jest możliwe zobaczyć błędy. Podpiąłem ELM 327 i kilka programów też nie ma błędu. Dla zasady 1-dna z tych konfiguracji już wcześniej mi pomogła. Jest również post tutaj o tym. Niestety w poniedziałek rano pojechałem w delegację i nie miałem możliwości podłączyć auta do innego (normalnego) komputera. Taka możliwość będzie w sobotę i dam znać. Do tej pory proszę o wasze opinie na ten temat. Ponieważ dla mnie jest to dziwne, ale ja się nie bardzo znam na tym. Z góry dziękuję za Wasze sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21073557
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Na dzień dobry czy ładowanie i akumulator jest sprawny.
    Fordy miały test zegarów po przekręceniu kluczyka i o ile dobrze pamiętam tam wskazówki się zachowywały jakoś inaczej z padającym akumulatorem. (zamierzchłe czasy ja kw nim grzebałem)
    Inna sprawa prędkościomierz działa normalnie? Tam czujniki ABS dają sygnał na prędkościomierz właśnie.
    Zobacz czy któraś z wtyczek czujnika ABS nie ma problemów z kontaktowaniem. Przednie są za nadkolami i woda z mega kałuży lubi je wypłukiwać. Tylne są pod kanapami.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21074708
    damian421982
    Poziom 5  

Witam. Akumulator w grudniu 2023 wymieniony na nowy. Alternator 1,5 roku temu wymieniony na nowy (podobno z oryginału nie było co zbierać) nowy oryginalny. Ładowanie 14,3 w normalnej jeździe po mieście. Czasami 15,5, czasami 12,8. To dobrze. Test zegarów (Przepraszam, może zapomniałem napisać) tam wskazówki są ok, kontrolki świecą bądź mrugają (w zależności czy są 1 czy 2 kolory). Tam też znalazłem kilka innych liter i cyfr, ale było też coś takiego jak DTC. Nie wiem czy to jest to, ale tam przy DTC były wszystkie zera. Czy to dobrze? Nie wiem. Do ABS-ów dobiore się w sobotę, ale po wcześniejszym odwiedzeniu (normalnego) komputera. Później sprawdzę wtyczki. Reszta, jako że jestem w delegacji, to dopiero w sobotę. Jednak nadal czekam na Wasze zdanie, ponieważ jest to dziwne, że raz działa, a raz nie. Poza tym załącza się i wyłącza kiedy chce. Jeszcze raz z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 21079166
    damian421982
    Poziom 5  
    Witam. Byłem wczoraj na 3 różnych komputerach i też brak błędów. Dodatkowo jeszcze zrobiłem test swoim elm-em i w sumie 8 programów też brak błędów. W komputerze opcja "komunikaty" i pisze "brak komunikatów" Test zegarów jest tam wiele liter i cyfr (nie wiem do czego służą bo się nie znam) ale znalazłem coś takiego jak DTC i tam jest napisane dtc #00 none. Akumulator i ładowanie tak jak w poprzednim poście. Problem że teraz te 2 kontrolki ABS I ESP cały czas świecą. Dodatkowo jako że jestem kierowcą ( jeździ się po mieście i nie słychać) żona z miejsca pasażera twierdzi że słychać coś w przednim kole od pasażera. Czy to możliwe że to jest łożysko z piastą ? Pytanie też czy jeśli odepne wtyczkę od czujnika ABS to nic się nie stanie ? Chodzi o błędy. Korzystając z okazji Pytanie co znaczą te litery i cyfry w teście zegarów. Kolejne pytanie czym najlepiej zrobić diagnostyka forda. (Nie koniecznie z kasowaniem błędów) ponieważ błąd skasowany nie zawsze jest błędem naprawionym. Czy jest elm 327 bt który ma hs-can i ms-can ? Tak na marginesie to nie wiedziałem że w tym aucie jest szyna Can.Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 21079419
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    damian421982 napisał:
    Witam. Byłem wczoraj na 3 różnych komputerach i też brak błędów. Dodatkowo jeszcze zrobiłem test swoim elm-em i w sumie 8 programów też brak błędów.

Który system był czytany na obecność błędów:?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #6 21079426
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3551
    Masz ELM, sciągnij sobie program forscan, bez problemu diagnozuje wszystkie sterowniki w tym samochodzie
  • #7 21079939
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    damian421982 napisał:
    żona z miejsca pasażera twierdzi że słychać coś w przednim kole od pasażera. Czy to możliwe że to jest łożysko z piastą

Masz w 99% rozwiązany problem.
    Padło łożysko a ono jest zintegrowane z czujnikiem nadawczym ABS.
    Piwko należny się żonie.
    Pozdrawiam.
  • #8 21088132
    damian421982
    Poziom 5  
    Witam. Jako że musiałem zmienić mechanika (ten zaczął przesadzać z cenami ) Znalazłem takiego mechanika ponieważ nie chciałem i nie miałem czasu,aby spojrzeć do abs-uw. Dla tego też oddałem auto do naprawy. Dzwoniłem do Pana w piątek o 11 naświetliłem cały problem z dodatkiem tego co żona mówiła że coś słychać. Pan mi odpowiedział że jeśli to piasta to firma SKF i z robotą będzie 380 zł. (Nie wiem czy tanio czy drogo ponieważ piasty skf są w różnych cenach.) Oczywiście żona piwo dostała.Umówiłem się z Panem na godz. 15 że będzie auto w warsztacie i dostałem informacje że nie ma problemu,ale zajmą się nim dopiero w poniedziałek bo mają troche pracy. Jakie było moje zdziwienie jak Pan w tym samym dniu o 17 dzwoni do mnie i mówi że autko jest do odebrania. Myślę że dość szybko. Okazało się że padł czujnik abs prawy tył. Tak że problem rozwiązany,ale pytanie dla czego inne komputery ( tak ja mam elm i kilka programów ) ale 3 płatne kompy też nic nie widziały? W sumie to wszystko testowane na postoju. Czy jest możliwe że Pan zrobił test jadąc autem ( tak zwany test obrotu kół ) I dla tego ten problem się pojawił ? Kwestią też pytania czy elm i program car scanner podczas jazdy też by to pokazał ? Pytam dla tego że ka konfiguracja pomogła mi w tym aucie pokazać problem z turbiną ( jest tutaj mój post ). Dziś ta konfiguracja pokazała błąd P14A3 w bmw e318d z 2007 r.
  • #9 21096036
    damian421982
    Poziom 5  

Po wymianie czujnika ABS prawe tylne koło problem się rozwiązał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Forda Focusa MK2 1.8 TDCi zgłasza problemy z kontrolkami ESP i ABS, które sporadycznie się zapalają i gasną. Po wymianie akumulatora i alternatora, oraz przeprowadzeniu testów diagnostycznych, nie znaleziono błędów. Użytkownik podejrzewał problemy z czujnikami ABS, a także łożyskiem w przednim kole. Po oddaniu samochodu do mechanika, stwierdzono, że uszkodzony był czujnik ABS w prawym tylnym kole, co rozwiązało problem. Użytkownik zastanawia się, dlaczego wcześniejsze testy diagnostyczne nie wykazały tego błędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA