logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Frigoglass Icool 500 regulacja temperatury w witrynie czy można zmienić sterownik?

daytek369 08 Maj 2024 23:00 1422 13
REKLAMA
  • #1 21075073
    daytek369
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witryna chłodnicza Frigoglass Icool 500. Czy ktoś ma doświadczenie z tym urządzeniem. Nie bardzo wiem jak wyregulować temperaturą chłodzenia. Czy jest możliwość ominięcia sterownika fabrycznego i podłączenia sterownika własnego?
  • REKLAMA
  • #2 21075137
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5154
    daytek369 napisał:
    Czy jest możliwość ominięcia sterownika fabrycznego i podłączenia sterownika własnego?

W każdym urządzeniu jest taka możliwość. Tam jest jakiś Danfoss ?
  • REKLAMA
  • #3 21075141
    daytek369
    Poziom 11  
    Dziwi mnie, że nie wyposażyli jej w regulację chociażby manualną.
    Zauważyłem, że schładza do 2 stopni, później jeszcze jakiś czas chodzi górny wentylator. Czy on nadal będzie działał
  • #4 21075146
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @daytek369 To zależy jaki sterownik/termostat użyjesz i jak to podłączysz. Sporo termostatów ma wyjście na tzw. defroster (odmrażacz) i jest to osobno programowane.
  • #5 21075264
    daytek369
    Poziom 11  
    Jeżeli ktoś by miał doświadczenie z tą witryną, takie bardzo proszę o kontakt. Po odkręceniu przedniego panelu maskującego ukazuje się skrzynka w załączeniu zdjęcia.
    Panel elektryczny z oznaczeniami różnych funkcji i sensorów Widok na wnętrze skrzynki z okablowaniem i kolorowymi złączami. Zdjęcie dwóch okrągłych magnesów zamontowanych pod panelem, obok których znajduje się mały element oznaczony symbolem CE i numerem SD-85S2D.
    Pod drzwiami są dwa takie okrągłe magnesiki, które jak poruszę to wyłącza się wentylator górny do czego one mogą służyć?
  • #6 21075301
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Należy znaleźć instrukcję dla użytkownika do tego sterownika , przeczytać ze zrozumieniem i korzystać do regulacji urządzenia zamiast próbować przerabiać na jakąś ręczną regulację!
    Magnesy służą do informowania sterownika że drzwi ktoś otworzył i należy zatrzymać pracę wentylatora aby nie chłodzić okolicy, tylko zawartość w komorze chłodziarki !
  • #7 21075418
    daytek369
    Poziom 11  
    Właśnie wyszukałem że jest to kontaktron magnetyczne jego model to SD-8552B. Nie widzę żeby był dostępny w ogólnej sprzedaży, może ktoś doradzi gdzie go nabyć.
    Co do instrukcji o której kolega pisze, to niestety ten model nie posiada żadnej regulacji temperaturą. Dlatego rozważam zainstalowanie sterownika zewnętrznego.

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Zakupiłem w nowym elektroniku kontaktron magnetyczny, zobaczy czy uda się mi to naprawić.
    Jeżeli ktoś posiadałby praktyczną wiedzę odnośnie tej witryny chłodniczej, to prosiłbym o kontakt. Głównie chodzi mi o zmianę sterownika

Jedna cześć kontaktronu zainstalowana na drzwiach i działa. Zamyka pięknie obieg magnetyczny przy zamkniętych drzwiach. Jedna rzecz rozwiązana.

Nadal pozostaje jeszcze kwestia tego sterownika. Jak ustaliłem istnieje możliwość regulacji, dokonują tego autoryzowani serwisanci.
    Istnieje także możliwość podpięcia dedykowanego wyświetlacza. Jeżeli ktoś z Państwa ma takowy do odsprzedaży proszę o info.
  • #8 21077415
    daytek369
    Poziom 11  
    Ustaliłem, że jest możliwość regulacji tym urządzeniem jednak trzeba wyposażyć sterownik wyświetlacz i kabel łączący:
    9981480010 FFD-R Display Red 92363DR0
    9971480032 Cables Display Harness FFD-D 1,5m D5I0687-00-01
    Części te są dostępne w Grodzisku Mazowieckim w magazynie frigoglass, jednak tylko dla autoryzowanych serwisantów.
    Ze skrzynki sterującej wychodzą złącza na:
    Silnik skraplacza, kompresor, światła, czujnik urządzenia, przełącznik drzwi, blokada EM.

Czy waszym zdaniem warto bawić się w rozbudowę obecnego sterownika wyświetlacz, szukając dojścia do tych części, czy podłączyć urządzenie przez sterownik na przykład st 1000?
  • REKLAMA
  • #9 21077488
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @daytek369 Zależnie od ceny i dostępu do oryginału. Termostaty wielofunkcyjne nie są aż tak drogie. Na marginesie : Uzytkownik, by zmienic temperature w swojej lodówce musi korzystać z Autoryzowanego Serwisu. Dokąd to wszystko zmierza?
  • #10 21082342
    daytek369
    Poziom 11  
    Widziałem sterownik Carell. Nie wiem jednak, czy będzie on umiał sobie poradzić także z wentylatorem skraplacza i wentylatorem parownika komory.
    Edit:
    Ponawiam prośbę, czy ktoś miał do czynienia ze sterownikiem Carell do witryny chłodniczej?
  • REKLAMA
  • #11 21086363
    daytek369
    Poziom 11  
    Elektroda forum - niski poziom merytorycznego wsparcia 😏
  • #12 21086379
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Są Danfossy, są polskie sterowniki temperatury, do wyboru, do koloru. Rzecz w tym, źe sie boisz wymiany sterownika na inny, bo to się wiąże ze zmianą połączeń w tej szafie. I tego nie potrafisz wykonać. Jeszcze masz wazną gwarancję?
  • #13 21086469
    daytek369
    Poziom 11  
    Nie ma gwarancji, nie boję się i potrafię wykonać...
    Poza tym udało mi się zakupić display do tego sterownika. Będę miał możliwość regulacji parametrami. Temat zakończony
  • #14 21086473
    daytek369
    Poziom 11  

Samodzielnie rozwiązałem problem, nie otrzymałem żadnego wsparcia na forum.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem regulacji temperatury w witrynie chłodniczej Frigoglass Icool 500. Użytkownicy zastanawiali się nad możliwością zmiany fabrycznego sterownika na zewnętrzny oraz nad brakiem manualnej regulacji temperatury. Wskazano, że istnieje możliwość podłączenia dedykowanego wyświetlacza i sterownika, co umożliwiłoby regulację. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z kontaktronem magnetycznym, który informuje sterownik o otwarciu drzwi, co wpływa na pracę wentylatora. Wskazano również na dostępność części zamiennych, jednak tylko dla autoryzowanych serwisantów. Ostatecznie jeden z użytkowników zdołał zakupić wyświetlacz, co pozwoliło mu na samodzielną regulację parametrów urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA