logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pochłaniacz dymu i oparow do serwisu - prosze o opinie

Gogi123 06 Gru 2005 00:17 3898 11
REKLAMA
  • #1 2057671
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Duzo nie lutuje ale przyznam ze ostatnio po topnikach bolala mnie glowa.Zreszta na wszystkim co uzywamy wiadomo co pisza o szkodliwosci.

Pomyslalem o zakupie takiego urzadzenie jak np tu : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74403219

Czy ktos cos takiego uzywa i jak to sie sprawuje. Moze jakies inne rozwiazania?? Ja osobiscie dojscia do komina nie mam wiec tradycyjny wyciag odpada
  • REKLAMA
  • #2 2057776
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    a ja po lutowaniu jakos lepiej sie czuje i dobry humor mam ... nie uzywam zadnych wiatrakow i innych cudów :)
  • REKLAMA
  • #3 2057780
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Ja to przy lutowaniu a także po, nie otwieram nawet okna... uwielbiam ten zapach mojej pracy :D
  • #4 2057855
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    pogadamy panowie za..kilka lub kilkanaście lat.Bardzo dobry i na czasie (zawsze)post.Kto zwraca uwage na szkodliwość oparów ..a to podstawowa bo chodzi o nasze zdrowie.
    Co do urzadzenia na allegro to nie wiem jak to będzie się faktycznie sprawować ale kierunek jest jak najbardziej słuszny.
  • #5 2057866
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    temat na czasie tylko ze to jest zabawka a nie absorber - aby to bylo skuteczne i zgodne z prawem (radze przeczytyac normy EU jak ma wygaldac stan. pracy elektronik) opary powinny byc odprowadzane do wydzielonego specjalnie dla tego typu ciagu kominowego mechanicznie (nie grawitacyjnie) lub tez na zew. budynku jednak w taki sposob aby nie utrudnialy uzytkowania innym osobom pozosalych budynkow

aktualnie aktualnie to patrza na to przez palce lub wcale nie patrza z BHP ale kiedys zaczna....
  • REKLAMA
  • #6 2058123
    Gogi123
    Poziom 24  
    No tak zgadze sie. Najchetniej to bym wyciagnął rure do komina dobry wiatrak i po sprawie. Ale nie mam takiej mozliwości :/ Zaciekawil mnie ten filtr węglowy, bo faktycznie maski gazowe maja cos podobnego i jednak sie ich używa i ludzia ratuja życie. Dla mnie jeśli ta zabawka zneutralizuje polowe szkodliwości to pieknie. Mi też te zapachy nie przeszkadzają, ale za to przeszkadza szpital który niestety gro osób bedzie zmuszone odwiedzic..............
  • REKLAMA
  • #7 2058142
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam.
    Z uszkodzonego zasilacza ATX zrobiłem sobie coś takiego, czyli tylna ścianka ze śmigłem oraz spód od zasilacza, 2 ściankę boczną obciołem szlifierką, także mam taki stolik z metalu jest bardzo dobry do lutowania hotem wygląda coś w rodzaju lilery L. Na spodniej części blachy kładę sobie komórę, przytwierdzam ją magnesami że nawet nie drgnie i wentylator mi wyciąga wszystkie opary.
    Jak ktoś by chciał to może sobie sam jakiś filtr przyczepić np węglowy i będzie miał to samo a nawet lepsze niż na allegro oferują za dużą kasę ! Jak zrobie zdjęcie to podeśle na forum.
  • #8 2058151
    Gogi123
    Poziom 24  
    A to jest bardzo ciekawy pomysl :D Mam chyba ze 3 takie wiatraki :-) Tylko skombinuje filtr albo z maski gazowej wezme:D no a moze ktos z kolegow wie jak porzadnie to przefiltrowac?? wyciag to tam luz ale jednostka fitrujaca to gorzej.........
  • #9 2061764
    Gogi123
    Poziom 24  
    to nikt z kolegow nie ma pomyslu jak zbudowac jednostke fitrujaca?? Bo sam wyciag juz zbudowalem teraz trzeby tylko filtr zbudowac:)
  • #10 2259646
    Gogi123
    Poziom 24  
    Temat sobie odpuscilem, ale jednak cos chce zrobic. Chce wziasc filtr weglowy + wentylator zawsze cos to chyba da. Moze ktos ma lepsze rozwiazanie
  • #11 2261181
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    no nie odpuszczaj tak prędko..myslę że najlepsze rozwiazanie to jakaś rura(nawet 5cm sred) na zewnątrz z wymuszonym wentylatorem wyciągiem i zamknięciem.w końcu urzyjesz to podczas lutowania i ew grzania. Z pewnościa można teraz kupić wszystko potrzebne do tego rzeczy

pozdrawiam...ftb
  • #12 2276022
    Gogi123
    Poziom 24  
    No i poswiecilem dzis chwile i zbudowalem sobie taki filtr. Znajomy ma jakiegos z allegro kolo 100zl a moj to koszt wkladu weglowego za kilkanascie zlotych, no fakt nie robi szalu jak fabryczny wygladem ale dziala nawet lepiej :)

Wiec tak: Wzielem 2 wiatraki ze starych zasilaczy od PC, wyczyscilem i nasmarowalem. Nastepnie wmontowalem oba w uwaga: "pojemnik po lodach" ktore wczesniej zjadłem ;-) Na to wszystko przychodzi wycieta na wymiar mata (filtr weglowy). Wiatraki polaczone rownolegle zasilane zasilaczem 12V. Wkrotce zamieszce fotke mojej tworczosci, wiekszosc sie posmieje ale do uzytku domowego wystarczy no i prawie 100zl w kieszeni.

Troche zawsze przefiltruje i co najwazniejsze wyciaga dym na bok wiec nie dostaje sie oparami po oczach i do nosa, kazdy wie jak to jest np z RF-800 :D

Tak to wyglada w srodku. Na to przychodzi filtr weglowy, podrzuce foto
    Załączniki:
    • Pochłaniacz dymu i oparow do serwisu - prosze o opinie filtr.gif (83.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu szkodliwych oparów powstających podczas lutowania oraz możliwości ich skutecznego pochłaniania. Autor rozważa zakup pochłaniacza dymu i oparów z filtrem węglowym, gdyż nie ma możliwości podłączenia tradycyjnego wyciągu kominowego. Uczestnicy podkreślają, że najlepszym rozwiązaniem jest mechaniczne odprowadzanie oparów na zewnątrz budynku za pomocą wentylatora i rury, jednak w warunkach domowych często stosuje się filtry węglowe. Jeden z użytkowników opisuje samodzielnie zbudowany filtr z dwóch wentylatorów ze starych zasilaczy ATX zamontowanych w pojemniku z filtrem węglowym, zasilanych napięciem 12V, co daje zadowalające efekty w usuwaniu oparów. Podkreślono, że choć fabryczne urządzenia mogą być drogie, samodzielne rozwiązania są ekonomiczne i praktyczne. Wskazano również na konieczność przestrzegania norm BHP i unikania grawitacyjnego odprowadzania oparów bez odpowiedniej wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA