logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klawiatura M-audio Keystation 49 MK3 brak komunikacji z Win i Mac os

SuchyMajor 15 Maj 2024 21:41 729 15
REKLAMA
  • #1 21083868
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Kupiłem używaną klawiaturę MIDI M-Audio Keystation MK 3, po podłączeniu kablem USB do komputera z Win 11 i otwarciu Flstudio nie ma reakcji na żadne klawisze ani pokrętła (wiem kwestia sterowników) ale próbowałem na MacBook Air 2019 poprzez przejściówkę z USB-C na "zwykłe" USB z najnowszym update systemu i w Garageband też nic... tym bardziej że do Macos nie trzeba sterowników wszystko samo się instaluje.

Na klawiszu tylko świecą dwie zielone diody i zmieniają się kolory po zmianie oktaw.

Zmieniałem urządzenia wejścia/wyjścia i też nic nie ma reakcji na dźwięki.

Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21083953
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Sprawdź, czy gniazdo USB w klawiaturze nie jest luźne. Ja musiałem wlutować nowe. I wszystko śmiga.
  • REKLAMA
  • #3 21084012
    SuchyMajor
    Poziom 6  

yogi009 napisał:
    Sprawdź, czy gniazdo USB w klawiaturze nie jest luźne. Ja musiałem wlutować nowe. I wszystko śmiga.

Gniazdo nie jest luźne.

Myślę, że to wina w oprogramowaniu
  • Pomocny post
    #4 21084014
    yogi009
    Poziom 43  
    SuchyMajor napisał:
    Gniazdo nie jest luźne.

Odkręć te kilka śrubek i wtedy popatrz, czy cienkie piny gniazda nie poruszają się jednak przy próbie poruszania gniazda. Sprawdzałeś w ogóle, czy wszystkie styki są sprawne i nie powyginane?
  • #5 21084089
    SuchyMajor
    Poziom 6  

yogi009 napisał:
    SuchyMajor napisał:
    Gniazdo nie jest luźne.

Odkręć te kilka śrubek i wtedy popatrz, czy cienkie piny gniazda nie poruszają się jednak przy próbie poruszania gniazda. Sprawdzałeś w ogóle, czy wszystkie styki są sprawne i nie powyginane?

Nie sprawdziłem, nie mam siły do tego... gówna
  • #6 21084093
    yogi009
    Poziom 43  
    SuchyMajor napisał:
    Nie sprawdziłem, nie mam siły do tego... gówna

To małe wkręty do tworzywa, nie wymagają wiele siły do odkręcenia. W zasadzie brak kontaktu elektrycznego jest częstym mechanicznym uszkodzeniem. Kolejnym podejrzanym jest elektronika, a właściwie scalony kontroler USB. A tej substancji o nieustalonej postaci organoleptycznej, o której wspominasz, tam nie spotkałem. Może mam za małe doświadczenie :-)
  • REKLAMA
  • #7 21097922
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Napisałem do jednego gościa co naprawia i powiedział że częstym problemem jest odklejający się procesor, naprawa nieopłacalna...

Ja się tak łatwo nie poddam trzeba znaleźć innego "fachowca" lub dowiedzieć się o jaki konkretnie procesor chodzi, szkoda wyrzucić klawiaturę bo ładnie wygląda, nie ma żadnych zarysowań czy uszczerbków. Cena nowej prawie 400 zł.
  • #8 21098127
    yogi009
    Poziom 43  
    Wybacz Kolego, ale chyba Ci napiszę kilka słów natury ogólnej. Nie miałeś "siły", żeby odkręcać te wszystkie wkręty. Usłyszałeś, że często "odkleja się" procesor - czyli mamy nowy ślad. I co? Wymienisz go bez odkręcania wkrętów? Jeżeli nawet kupisz ten chip, posiadasz "wsad", odpowiedni programator i wiedzę, jak go użyć?

Na Twoim miejscu zacząłbym jednak konsekwentnie od wyeliminowania podstawowych usterek natury mechanicznej. Wiem jak wygląda gniazdo USB w tym modelu, jego intensywna eksploatacja potrafi spowodować brak połączeń. Ja w swoim egzemplarzu klawiatury wymieniłem je na nowe. Osobiście na Twoim miejscu od tego bym zaczął, a dopiero ewentualnie potem szukałbym innych tropów. Oczywiście to Twoja klawiatura, możesz z nią zrobić, co tylko sobie wymyślisz. Tylko po co w takim przypadku te pytania na forum? Dostajesz odpowiedź i nie chce Ci się sprawdzić...
  • REKLAMA
  • #9 21098746
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Wziąłem rozkręciłem wrzucam zdjęcia poniżej, jedna wtyczka nie chce wyjść bo jest poklejona jakimś żółtym badziewiem, na oko da się coś stwierdzić? , wydaję mi się że żadne kondensatory nie wybulone ale to nie w tym rzecz.
    Z tym USB to jak sprawdzić czy łączy czy nie? Zbliżenie na płytę główną z widocznymi wtykami i kondensatorami Zdjęcie wnętrza obudowy elektronicznej z widocznymi taśmami i komponentami. Czarna płytka obwodów elektronicznych z napisem Keystation49-MB-V02 na białym tle, różne komponenty i złącza. Otwarta obudowa urządzenia z widoczną płytką drukowaną i kolorowymi przewodami. Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi złączami i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytę główną z podłączonymi kablami i oznaczeniem elementów. Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z widocznymi portami USB i taśmą przewodzącą.

PS. Teraz to jeszcze lepiej "naprawiłem" nic nie świeci, żadna dioda... Zaraz wyje....ie to badziewie do kosza, szkoda mojego czasu.
  • #10 21098918
    yogi009
    Poziom 43  
    Lupa, podświetlenie i oglądasz punkty lutowania gniazda USB, obejrzyj też (pod lupą) wnętrze gniazda (stan styków, czy nie są powyginane). Skoro nic nie lutowałeś, musisz jeszcze raz, dokładnie poskładać całość, to musi chodzić przynajmniej tak, jak poprzednio.
  • #11 21099053
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    yogi009 napisał:
    Lupa, podświetlenie i oglądasz punkty lutowania gniazda USB, obejrzyj też (pod lupą) wnętrze gniazda (stan styków, czy nie są powyginane). Skoro nic nie lutowałeś, musisz jeszcze raz, dokładnie poskładać całość, to musi chodzić przynajmniej tak, jak poprzednio.

Poskładałem całość ale niestety przed twoim postem bo trochę to męczące, ja nigdy niczego nie lutowałem i z elektroniką mam tyle do czynienia co nic, ten klawisz to w zasadzie pierwsze moje urządzenie które rozkręciłem. Męczyłem się z przykręceniem małych śrubek co trzyma płytka do obudowy, trzeba mieć ręce dziecka, chociaż ja nie mam dużych rąk.

Wezmę się znów za rozkręcanie i nic nie zdziałam. A jakie prawdopodobieństwo jest że sam to naprawię? myślę że marne szanse.

Przymierzałem się do zakupu tego klawisza 5 lat bo muzyka to moje takie hobby skończyłem szkołę muzyczną i chciałem sobie trochę poćwiczyć grę na pianinie a tu bubel mi się trafił. Wolałbym wcale tego nie kupować przynajmniej bym sobie nerwów nie szarpał...:(

Jakiś magik co ma serwis mówi że często w tych klawiszach padają procesory i nie opłacalna naprawa, jak mu wysłałem zdjęcia rozbebeszonego klawisza z zapytaniem gdzie ten procesor to powiedział że nie będą naprawiać sprzętu przez messengera (wkurw...ł się chyba że klient próbuje sam coś zdziałać) a ja już wiem jak pójdę do nich to cenę za naprawę z kosmosu wezmą magicy.
  • #12 21099107
    yogi009
    Poziom 43  
    SuchyMajor napisał:
    ...ja nigdy niczego nie lutowałem i z elektroniką mam tyle do czynienia co nic...

Rozumiem, gdybyś napisał to w pierwszym poście, skróciłoby to nam męki :-) Pozdrawiam.
  • #13 21099233
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    A no właśnie...

Ostatnia rzecz która przychodzi mi do głowy to znaleźć jakiś kapelusz i iść pod kościół i wyżebrać te 370zł na funkiel nówkę:)
  • Pomocny post
    #14 21099236
    yogi009
    Poziom 43  
    Ja mam używkę i działa tak samo.
  • #15 21513273
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Witam wróciłem do tematu tej klawiatury, w tym przypadku są dwa problemy:

1. Wadliwa przejściówka USB i uszkodzone gniazdo USB, jest luźne. Z hubem USB Besausa klawisz świeci nawet chwilę zagrał potem nie dawał reakcji, ale świeci.
    Po poruszaniu przewodem raz łączy a raz nie, HUB Besaus przygasa tak jakby klawiatura robiła zwarcie.
    Spróbuje oddać do jakiegoś serwisu, może wymienią gniazdo USB.

Będę pisał jak temat się rozwinie.
  • #16 21626688
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Temat rozwiązany wymienione gniazdo USB i wszystko śmiga

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji klawiatury MIDI M-Audio Keystation 49 MK3 z systemami Windows 11 i macOS, gdzie urządzenie nie reagowało na sygnały MIDI w programach FL Studio i GarageBand mimo świecących diod. Przyczyną okazały się uszkodzenia mechaniczne i elektryczne gniazda USB, które było luźne i powodowało niestabilne połączenie. Po rozkręceniu urządzenia i weryfikacji styków USB pojawiły się trudności z demontażem złącza, a próby samodzielnej naprawy były utrudnione ze względu na brak doświadczenia z lutowaniem i elektroniką. Konsultacje z serwisem wskazały na częsty problem z odklejającym się procesorem USB, co jest kosztowną naprawą. Ostatecznie wymiana uszkodzonego gniazda USB rozwiązała problem i klawiatura zaczęła działać poprawnie. W trakcie diagnozy zwrócono uwagę na konieczność dokładnej inspekcji styków i punktów lutowniczych oraz na wpływ wadliwych przejściówek USB na stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA