logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie kupić transoptor PC7703 Cosmo K1010 817 do Sharp LC-40LX812E?

zbyszekskibinski 26 Maj 2024 22:27 837 9
REKLAMA
  • #1 21096936
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam

Podejrzewam transoptor PC7703 cosmo k1010 817 uszkodzony w tym Sharpie, czy ktoś wie gdzie mogę kupić w Polsce, telewizor czasem się nie włącza i nie mam AC detect.

Zapewniony przez sprzedawcę na Allegro że jego 'optocoupler' ozn. jako 817 jest definitywnie zamiennikiem tej części bo. sprawdził parametry skutkowało tym że tv w ogóle nie działa, to nie jest żaden zamiennik.

Czy ktoś może mnie pokierować czy w Polsce da się kupić ewentualnie, mogę odkupić od kogos

Dziękuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21097092
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    Rysio4001 napisał:
    Witam.
    Ja stosowałem tranzystor SHARP PC817, działało.4

Od kiedy transoptory to tranzystor?
    Prawidłowo go wraziles do druku?
  • #5 21097193
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    Ja wstawiłem transoptor marki SHARP PC817, bo takie akurat mam w posiadaniu pod ręką. Natomiast każdy PC817 powinien działać.

maksar napisał:
    Rysio4001 napisał:
    Witam.
    Ja stosowałem tranzystor SHARP PC817, działało.4

Od kiedy transoptory to tranzystor?

Nawet nie zauważyłem błędu. Napisałem dobrze "transoptor", ale algorytm poprawiania pisowni zmienił.
    Teraz uruchomiłem też ten algorytm, i też zmienił słowo transoptor na tranzystor.
  • REKLAMA
  • #8 21099954
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Na czym polega problem w sprawdzeniu transoptora?
    Uruchamiasz diodę i sprawdzasz czy tranzystor przewodzi. Transoptory rzadko się uszkadzają, chyba, że uszkodzenie jest poważne i mamy efekt domina.
    817 to popularny transoptor produkowany przez wiele firm i stąd różne prefiksy w nazwie.
  • REKLAMA
  • #9 21100113
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    W.P. napisał:
    Na czym polega problem w sprawdzeniu transoptora?
    Uruchamiasz diodę i sprawdzasz czy tranzystor przewodzi. Transoptory rzadko się uszkadzają, chyba, że uszkodzenie jest poważne i mamy efekt domina.
    817 to popularny transoptor produkowany przez wiele firm i stąd różne prefiksy w nazwie.

Wiem jak się sprawdza, transoptor ale ten ma usterkę przerywana, czyli na nic się nie zda test multimeterem. Rzadko się uszkadzają ale w tym modelu praktycznie cały czas, i bez 'efektu domina' ?

Nie doczekałem się na sprzedawcę z Polski, szybciej doszły z Ali z oryginalnym oznaczeniem i TV działa już cały dzień bez wyłączenia się, dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podejrzewa uszkodzenie transoptora PC7703 w telewizorze Sharp LC-40LX812E, co powoduje problemy z włączaniem i brakiem sygnału AC detect. W odpowiedziach zasugerowano użycie transoptora SHARP PC817 jako zamiennika, który działał w podobnych przypadkach. Użytkownik zakupił transoptor z oznaczeniem SHARP, co rozwiązało problem, a telewizor działał poprawnie przez cały dzień. Wskazano, że transoptory rzadko się uszkadzają, a ich testowanie może być trudne w przypadku uszkodzeń przerywanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA