logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESL8820RA myje zimną wodą, grzałka sprawna, co jeszcze sprawdzić?

tessikarl 27 Maj 2024 20:23 618 3
REKLAMA
  • #1 21097907
    tessikarl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Electrolux Reallife XXL / Glasscare
    Model: ESL8820RA
    PNC: 911438319/01
    S.N.: 71010012
    Jak w temacie, zmywarka myje zimną wodą, nie pokazuje żadnego błędu.
    Pompa działa, odpompowuje wodę.
    Rozebrałem ją dzisiaj, żeby sprawdzić grzałkę - jest dobra, ma rezystancję 28 Ohm.
    Wymontowałem jeszcze takie elementy-czujniki, jak na zdjęciach: filtr przeciwzakłóceniowy, czujnik zmętnienia wody i wyłącznik ciśnieniowy.
    Jak mogę miernikiem sprawdzić te elementy, czy są dobre.
    Czytając różne wątki, zostaje jeszcze elektrozawór - sprawdzenie na konektorach rezystancji powinno być 3,5 do 4 kOhm.
    Ostatnie to przekaźnik na module - ze wstępnych oględzin nie widać żadnych przepaleń czy czarnego osmolenia.
    Czy powinienem jeszcze coś sprawdzić oprócz wyżej wymienionych elementów, jak tak to w jaki sposób.
    Tabliczka znamionowa zmywarki Electrolux z modelem ESL8820RA i innymi danymi technicznymi. Filtr przeciwzakłóceniowy z oznaczeniami i schematem Zbliżenie na filtr przeciwzakłóceniowy zmywarki Electrolux Zbliżenie na plastikową wtyczkę z odsłoniętymi stykami, trzymaną w palcach. Osoba trzymająca czujnik do zmywarki Electrolux. Ręka trzymająca szary element z oznaczeniami i złączem elektrycznym. Osoba trzyma w dłoni czujnik ciśnieniowy z zmywarki.
  • REKLAMA
  • #2 21097954
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    No właśnie.
    Przekaźnik.
    Nie musi być widać żadnych wypaleń, czy też osmoleń.
    Bo takowy, od tak po prostu potrafi odmówić posłuszeństwa.

Ostatnio naprawiałem migomat.
    Podejrzanym też był przekaźnik, i mimo to że niby działał to jednak tak na prawdę nie działał.
    Dopiero gdy jego styki dopychałem śrubokrętem zaczynało wszystko działać.

Tak, że.
    Przyjrzeć się dokładniej samemu przekaźnikowi.
  • REKLAMA
  • #3 21098177
    tessikarl
    Poziom 10  
    Ocena: 1

Dziękuję za odpowiedź, przeanalizuję ten przekaźnik jeszcze raz, spróbuję go wylutować i znaleźć w sklepie z częściami elektronicznymi podobny.
    Co do sprawdzenia tych opisanych części, czy istnieje prosty sposób ich sprawdzenia np. miernikiem, aby mieć pewność, że są sprawne.
  • #4 21098264
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Toć wątek już dziesiątki razy opisywany na forum chyba z wszystkimi możliwościami rozwiązania problemu.
    - hydrostat
    - grzałka
    - moduł programowo
    - moduł sprzetowo

W tej kolejnosci trzeba szukać i rozwiązanie się znajdzie.
REKLAMA