logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd CDM6 + ECS 430P: Błąd przy zamykaniu bramy, running timer has tripped (dioda led D23)

rassmuss 07 Cze 2024 11:27 276 0
  • #1 21110472
    rassmuss
    Poziom 11  
    Witajcie,
    pacjent to napęd CDM6 + centrala ECS 430P.
    Brama posiada presostat (wyłącznik ciśnieniowy) przy uszczelce (sprawny).

Po zamontowaniu napędu ustawiłem górną krańcówkę (S1, ta od wewnątrz) i otwieranie działało poprawnie - do krańcówki i stop.
    Nie wiedząc dokładnie jak mają być pozostałe dwie, były ustawione jak się później okazało źle. No ale brama sygnalizowała deadmen's grip (dioda D22) i jeździła w dół, gdy się przytrzymało przycisk. Presostat wówczas jeszcze niepodłączony. Po dojechaniu w dół, przytrzymywało bramę ok 2 sekundy i się wyłączała. W górę ruszała normalnie.

Potem dokopałem się do kilku manuali, doczytałem jak ustawić krańcówki no i ustawiłem tak:
    1. S1 (od wewnątrz) bez zmian - klika w położeniu górnym,
    2. S2 (środkowa) położenie dolne - klika około 5 cm nad położeniem dolnym,
    3. S3 (od zewnątrz) reduced opening - klika gdzieś w połowie otwierania bramy,
    4. Podłączyłem presostat do płytki.
    Dioda D22 nadal świeciła, ale po jedno czy dwukrotnym przejechaniu bramą góra-dół z uderzeniem uszczelką w posadzkę sterownik "zaskoczył", wyszedł z trybu deadmen's grip (D22 zgasła) i brama jedzie po naciśnięciu przycisku w górę i analogicznie w gół.

Ale pojawił się inny problem. Po zjechaniu na dół wchodzi w błąd - running timer has tripped (led D23 się świeci). Innymi słowy wchodzi w przeciążenie. Dopiero restart zasilania kasuje błąd i brama zaczyna działać. Będąc w błędzie, nie jedzie w żadną stroną (a dokładniej nie otwiera się, bo błąd pojawia się po zamknięciu bramy).

Krańcówka S2 closed klika z 5 cm nad podłogą. Powyżej tego uderzenie w uszczelkę podczas zamykania powoduje otwarcie bramy - zachowanie poprawne.
    Po zjeździe bramy poniżej pozycji 5 cm, kiedy S2 daje sygnał, uderzenie uszczelki nie wywołuje zmiany kierunku. Uderzenie uszczelki powoduje zatrzymanie bramy, ale tylko na czas, kiedy idzie sygnał z presostatu.
    Presostat nie jest szczelny i po ściśnięciu uszczelki sygnał się pojawia i po ok 1 sekundzie znika - powietrze gdzieś z uszczelki zeszło i presostat puścił.
    Wtedy brama znowu ciśnie w dół i po ok 5 sekundach pojawia się błąd i led D23 świeci.
    Myślałem, że jest to problem ze szczelnością presostatu - dlatego zamieniłem presostat na zwykły styk NC i naciskając go symulowałem pracę uszczelki. Wtedy po zejściu poniżej 5 cm (S2 daje sygnał zamknięcia) po wciśnięciu styku (symulacja zadziałania presostatu) napęd staje. Jeśli puszczę styk, to oczywiście napęd dalej ciśnie w dół (czyli tak jakby ciśnienie z presostatu spadło) i po chwili pojawia się błąd (D23 świeci).
    Jeśli styk symulacji presostatu trzymam (czyli tak jakby ciśnienie nie uciekało), to napęd nie ciśnie już w dół, ale błąd i tak się pojawia po ok 5 sekundach.

Innymi słowy - po wyjściu z trybu deadmen's grip brama zaczęła niby pracować normalnie, ale przy zamykaniu zawsze wchodzi w błąd running timer has tripped (led D23 się świeci). Bez względu na to, czy presostat uszczelki działa, czy nie. Czy zadziała impulsowo (bo powietrze zejdzie z uszczelki), czy będzie dawać sygnał ciągle (bo powietrze nie schodzi, jest utrzymywane nadciśnienie).

Co ciekawe, instrukcja podaje, że brama podczas zamykania zatrzymuje się od czujnika obrotów. Czyli teoretycznie brama się wyłączy po uderzeniu w podłogę, gdy napęd się zatrzyma i odbije ten czujnik obrotów. Czujnik ten też musi działać, bo jak go odłączyłem to brama ruszała i zatrzymywała się po chwili. Czyli poprawnie - silnik się wg czujników nie kręci to trzeba go odłączyć, aby nie przeciążyć.

Czyli napęd działa tak:
    1. Brama u góry (generalnie powyżej czujnika S2 closed) - brama jest w trybie normalnym: uderzenie w uszczelkę zawraca bramę, a czujnik obrotów zatrzyma napęd gdy ich nie wykrywa ("awaryjnie", ale bez sygnalizacji awarii).
    2. Brama tuż przy zamknięciu (na czujniku S2 closed) - brama jest w trybie domykania, uderzenie w uszczelkę nie zawraca bramy, powoduje tylko jej zatrzymanie gdy jest sygnał z presostatu. Gdy sygnał zaniknie, bo np. ciśnienie uszło, napęd ciśnie dalej w dół. Napęd powinien się zatrzymać i pozostać w stanie "brama zamknięta" gdy
    czujnik obrotów przestanie wykrywać ruch bramy, ale tak się nie dzieje - wchodzi w błąd.

Skończyły mi się już pomysły. W manualu tym obszernym z maja 2003 rev 3 nie ma praktycznie nic o zamykaniu i co się wtedy dzieje, w manualu troubleshooting guide są ścieżki sprawdzania, ale akurat nie do błędu running timer has tripped out. Do tego jest tylko podpowiedź odnośnie tej wysokości 3-5 cm nad podłogą.

PS.
    Taka ciekawostka - po wyjściu z trybu deadmen's trip nie udało mi się go wywołać ponownie. Po odłączeniu presostatu brama po prostu nie jedzie w dół. A jak zrobić zworkę zamiast presostatu, to zachowuje się tak samo jak z presostatem (zamyka się i błąd).
REKLAMA