logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Firefox - jak otwierać linki w nowej karcie obok aktualnie przeglądanej?

KarinkaXD 11 Cze 2024 10:22 1008 5
REKLAMA
  • #1 21114922
    KarinkaXD
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam pytanie do osób używających przeglądarki FIREFOX — odnośnie otwierania linków w kartach (aby otwierały się tak, jak jest to w Chrome).

Chodzi mi dokładnie o taką sytuację:

1) mam równocześnie otwartych np. 40 kart,

2) aktualnie przeglądam np. kartę nr 10 - i klikając na znajdujące się na niej link, chcę otworzyć go w karcie OBOK PO PRAWEJ STRONIE (ale link ten otwiera się dopiero na końcu — za wszystkimi kartami po prawej stronie — jako karta nr 41).

3) to bardzo irytujące, bo żeby przeczytać treść tej karty muszę zawsze przeskakiwać na koniec kolejki i czytać kartę nr 41, a potem znów wracać do karty nr 10.

PYTANIE: - jak to zrobić, żeby kliknięty link ZAWSZE otwierał się OBOK PO PRAWEJ STRONIE (czyli w tym wypadku — jako karta nr 11)???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21114999
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    używam od zawsze FF i nie spotkałem się z tym co opisujesz w pkt. 2.
    U mnie zawsze otwiera się na nowej zakładce obok aktywnej.
    Nie wykluczone, że masz "coś w ustawieniach", sprawdź to dokładnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21115007
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    KarinkaXD napisał:
    2) aktualnie przeglądam np. kartę nr 10 - i klikając na znajdujące się na niej link, chcę otworzyć go w karcie OBOK PO PRAWEJ STRONIE (ale link ten otwiera się dopiero na końcu — za wszystkimi kartami po prawej stronie — jako karta nr 41).

U mnie otwiera się zaraz obok karty nie na końcu.
    about:config
    browser.tabs.insertAfterCurrent
    browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21115648
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    cysiekw napisał:
    KarinkaXD napisał:

U mnie otwiera się zaraz obok karty nie na końcu.
    about:config
    browser.tabs.insertAfterCurrent
    browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent

Mniej więcej tak:
    Konfiguracja przeglądarki z opcjami „browser.tabs.insertAfterCurrent” i „browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent”.
  • REKLAMA
  • #5 21116054
    KarinkaXD
    Poziom 2  

Bardzo dziękuję Wam za pomoc. Udało się! :)

Co prawda ustawienia w pliku config były identyczne jak na powyższym screenie, ale dzięki sugestii zwrócenia uwagi na USTAWIENIA okazało się, że w rozszerzeniach odnalazł się stary i zapomniany przeze mnie dodatek: "Tree Style Tabs". Zaraz po wyłączeniu tego dodatku wszystko zaczęło działać, jak należy i karty otwierają się zaraz po prawej stronie obok karty aktywnej.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
  • #6 21116056
    KarinkaXD
    Poziom 2  

[dzięki sugestii zwrócenia uwagi na USTAWIENIA okazało się, że w rozszerzeniach odnalazł się stary i zapomniany przeze mnie dodatek: "Tree Style Tabs". Zaraz po wyłączeniu tego dodatku wszystko zaczęło działać, jak należy i karty otwierają się zaraz po prawej stronie obok karty aktywnej].
REKLAMA