logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się i restartuje, dziwne znaki w BIOS, ekran przygasa

schab 25 Paź 2004 20:08 1332 6
REKLAMA
  • #1 937090
    schab
    Poziom 11  
    witam
    Mam problem ostatnio komputer zaczal mi sie czesto zawieszac, lub restartowac samoczynnie. Temperatura procesora jest ok max 30 stopni. Oprocz tego ze sie zawiesza czasami ekram mi przygasa i za sekunde wraca do noemalnosci, pozatym gdy jestem w biosie, lub na 1szch ekranach po restarcie jeszcze przed zaczeciem ladowania windowsa na ekranie wyskakuja jakies dziwne znaczki i krzaki. NIekiedy przy ladowaniu windows wyskakuje niebieska plansza z informacja ze jakis sprzet moze byc uszkodzony, przy nateopnym ladowaniu jest juzW czym moze tkwic problem ??
    Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 937103
    kij21
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    zazwyczaj takie problemy są spowodowane "spuchnięciem" kondensatorów na płycie.
    Proponuje na początek pooglądać te kondensatory które są najbliżej radiatora procesora.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 937107
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Prawdopodobnie jest to uszkodzenie dysku miałem takie same objawy i to dyski mi padł, nastepnym problemem moze bycpłyta główna, ale napisz czy krzaczki wyskakują tylko przy nazwie dysku gdy go bios wykrywa czy w całym ekranie przed ładowniem biosa. W nalepszym wypadku może należy uaktualnić biosa moze sie walną, najlepiej dać komputer do diagnozowania specjaliście który podłaczy inna płytę główną i spardzi cy to jej wina jak nie to bezie wymieniać inne podzesopły i prawdopodobnie znajdzie przyczyne

pozd.

nelik1987
  • #4 937155
    radosny1
    Poziom 15  
    w sumie moze byc tez wirus, ostatnio tak sie meczylem ze szkoda slow a tam 1750 plikow zainfekowanych i chyba ze 20 wirusow :D
    chociaz tu moze byc kilka rodzajow uszkodzenia, od zasilacza, ram, dysk, poprzez plyte a na grafice skonczywszy :D 8O
    ale pomoglem :D
  • REKLAMA
  • #5 937156
    schab
    Poziom 11  
    krzaczki wyskakuja podczas wykrywania przez bios dysku, ale w biosie wyskakuja caly czas przy kazdej zmianie ekranu biosu.
  • #6 938090
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Przyczyną jest napewno usterka jakiegoś elementu odpowiedzialnego za zaslilanie komputera. Na początek proponuje podmienic zasilacz (pozyczyc od kogoś) jeśłi objawy nie ustąpią to trzrba sie dokładnie przyjżec płycie głównej ( tak jak pisali koledzy przyczyną mogą byc spuchnięte elektrolity).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 938097
    junior999
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    tak jak koledzy pisali kedziory spulchniete, tak samo maiałem w kilku komopach ,po wymianie juz do norymy wrociło ,albo ostatnio wgralem jakis program i po nim po kilku sekundach sie wyłancza pc lepiej sprawdz te kondziory bo jak mialem z dyskiem tylko ekan smierci wyskoczyl ale sie juz nie resetował

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer użytkownika często się zawiesza i samoczynnie restartuje, mimo prawidłowej temperatury procesora (do 30°C). Dodatkowo ekran przygasa, a w BIOS pojawiają się dziwne znaki i krzaki, szczególnie podczas wykrywania dysku. Czasami podczas ładowania Windows pojawia się niebieski ekran z informacją o możliwym uszkodzeniu sprzętu. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn: uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej, problemy z dyskiem twardym, uszkodzenie płyty głównej, zasilacza, pamięci RAM lub karty graficznej. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w pobliżu radiatora procesora oraz ewentualna wymiana zasilacza na testowy. Możliwe jest także zaktualizowanie BIOS-u lub diagnoza przez specjalistę z podmianą płyty głównej w celu wykluczenia uszkodzeń. W jednym z przypadków podobne objawy były spowodowane infekcją wirusową, jednak w tym przypadku bardziej prawdopodobne są uszkodzenia sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA