logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie odkurzacza Black&Decker 12V z gniazda zapalniczki - jak podłączyć przełącznik?

irokee 15 Cze 2024 13:22 375 5
REKLAMA
  • #1 21119900
    irokee
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Mam odkurzacz przenośny zasilany 12 V (wewnątrz akumulator składający się z kilkunastu baterii) i chciałbym go zasilić z gniazda zapalniczki w samochodzie, ale chciałbym też pozostawić możliwość ładowania akumulatora.
    W związku z tym mam pytanie:
    Czy mogę użyć przełącznika tylko na przewodzie "+" który przełączałby pomiędzy zasilaniem silnika, a ładowaniem baterii, czy też konieczny jest również przełącznik na przewodzie "-"?
  • REKLAMA
  • #2 21119908
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15456
    Może zaczniesz od podania marki i modelu urządzenia, zamieścisz jakieś zdjęcia itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21119931
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    Daj dwa przełączniki, będzie bezpieczniej.
  • REKLAMA
  • #4 21119936
    irokee
    Poziom 10  
    >>21119908Nie będę zaśmiecał serwera zdjęciami, bo marka nie ma nic do rzeczy. Istota problemu sprowadza się tylko do prostej kwestii czy bateria może być bezpośrednio podpięta pod "-" pracującego silnika.
  • REKLAMA
  • #5 21119942
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15456
    irokee napisał:
    Nie będę zaśmiecał serwera zdjęciami, bo marka nie ma nic do rzeczy.

Skoro jesteś mądrzejszy po co zakładałeś temat?
    Poza tym to Forum TECHNICZNE a nie Wróźbiarskie i Twoim obowiązkiem jest podanie jak największej ilości użytecznych informacji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21119998
    irokee
    Poziom 10  
    Podałem informacje moim zdaniem zupełnie wystarczające do rozwiązania problemu.
    Odkurzacz Black&Decker tabliczki brak zasilanie 12V
    Źle narysowałem przełącznik, oczywiście przełącza on między zasilaniem a silnikiem.
    Muszę zrobić nowe gniazdo zasilania, najlepiej z drugim przełącznikiem ładowanie/zasilanie.
    Tablica elektroniczna odkurzacza z komponentami i okablowaniem. Schemat podłączenia odkurzacza Black & Decker
REKLAMA