logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio chińskie Android - karta SIM działa tylko jeden dzień, co robić?

intermh85 16 Cze 2024 12:30 3690 5
REKLAMA
  • #1 21120736
    intermh85
    Poziom 3  
    Cześć.
    Potrzebuje pomocy.
    W moim radiu chińskim Android mam problem z siecią...
    Kiedy wkładam kartę sim, którą wyciągam bezpośrednio z telefonu do radia, to karta działa i jest wszystko OK do końca dnia...
    Kolejnego dnia niestety już karta sim nie chce działać. 😪
    Zaczyna działać kiedy po raz kolejny włożę ją do telefonu i z telefonu do radia.
    Czy ktoś miał taki problem i wie jak go rozwiązać?

Wyświetlacz radia samochodowego z systemem Android pokazujący interfejs użytkownika. Ekran samochodowego radia z Androidem pokazujący aplikacje i ustawienia.
  • REKLAMA
  • #2 21122879
    aawojt1
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Może wariuje, jak się ciągle wyciąga j to chińskie.
  • REKLAMA
  • #3 21122907
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1075
    1. Jeśli ma taką opcję, zmień mu na tylko 2G/3G (bez LTE).
    2. Sprawdź kartę innego operatora. Z Twoją może się nie dogadywać.

---
    6 biegowy manual? a co to?
  • REKLAMA
  • #4 21122910
    aawojt1
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Też tak myślę.
  • REKLAMA
  • #5 21340591
    pawlaadres
    Poziom 1  
    Widzę, że nikt nie ma odpowiedzi, więc odgrzewam temat.

Mam ten sam problem, testowany na wielu kartach operatorów PLUS, TMOBILE, ORANGE, PLAY. Najdłużej działała karta TMobile około pół roku, pewnego dnia wyłączyła pakiety i koniec. Obecnie karta Orange zadziałała na kilka godzin, po czym rano nie logowała się w sieci (pakiety). Karta loguje się do sieci, ale nie autoryzuje (brak połączeń, SMS, pakietów, ale 112 można wybrać). Oczywiście po włożeniu do normalnego telefonu karty działają bez problemu.

Słowem wyjaśnienia dla niewtajemniczonych, chińskie jednostki nie pozwalają na zmianę parametrów w tym 2G/3G/4G etc., a co najważniejsze nie pozwalają na edycję APN. Całość działa na Android 10 w wersji „schińszczonej”.

Teraz najlepsze: jestem w kontakcie ze wsparciem Orange i ich raporty pokazują każdy rodzaj sprzętu, w którym była karta, ale chińczyka nie ma w logach mimo pobrania około 1GB danych. Dziwne.

Obstawiam następujące prawdopodobne przyczyny:
    - APN zapamiętane w urządzeniu są błędne i nie można ich edytować z UI
    - urządzenie próbuje aktywować pakiety na częstotliwościach nieobsługiwanych w Europie
    - urządzenie jest zrootowane i sieć może blokować je po IMEI, co tłumaczy, dlaczego w pierwszym momencie karta działa.

Wszelkie pomysły mile widziane…
  • #6 21503672
    piotrczoska
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Cześć, u mnie wszystko działało, a potem nagle się wyłączało. Mam radio Junsun i pomogło po prostu wejście w ustawieniach - informacje o telefonie... a następnie status karty SIM. Wszedłem, wyszedłem i po krótkiej chwili karta w końcu załapała.
REKLAMA