logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TV Samsung UE40H6200AW - Fioletowe plamy i zaciemnienie ekranu, czy to podświetlenie?

daaniel121 03 Lip 2024 11:20 1677 8
REKLAMA
  • #1 21141437
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 99
    Witam, kolega ma problem z TV samsung ue40h6200aw, zaczęły się na początku fioletowe plamy + zaciemnienie, a później już praktycznie nic nie widać, tylko na środku coś, nie miałem tego TV w rękach bo mieszka daleko i zapytał czy go mu naprawię, dla mnie to wygląda na podświetlenie, widziałem w necie, że podświetlenie potrafi zmienić kolor, moje doświadczenie z ledami było, takie, że albo wcale nie było obrazu, albo pojawił się i znikał.

Pisze tutaj, z prośbą żeby ktoś kto ma większe doświadczenie mi podpowiedział, czy to ledy. Bo jak coś poważnego typu matryca to bez sensu ma mi wieźć ten TV.

Znalazłem ledy właśnie do tego TV i ktoś wstawił zdjęcie i też kolor był inny przed wymianą. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Telewizor Samsung z nieprawidłowymi kolorami ekranu
    Zbliżenie na ekran telewizora Samsung z widocznymi fioletowymi plamami i zaciemnieniami, przed wymianą podświetlenia.

Listwy LED Samsung D4GE-400DCA-R2 i D4GE-400DCB-R2 ułożone na białym tle.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21141529
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Do wymiany podświetlenie , tak jak napisał piotrek 86. Jeśli będziesz wymieniał to tylko nowe listwy.
  • #4 21141548
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2365
    Niech ktoś zdemontuje tylną ściankę i zobaczy, czy ma światło od podświetlenia LED o jakiej barwie: białej, czy fioletowej lub czasami żółtej.
  • REKLAMA
  • #5 21141651
    artur0089
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Рroszę, usunąć kacapski film...

Moderowany przez ArturAVS:

Proponuję się opanować zanim komuś ubliżysz.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #6 21141762
    daaniel121
    Poziom 17  
    Już usunięty, przepraszam, ja bez głosu go oglądałem tą usterkę, nawet nie wiedziałem co tam ktoś gadał.
  • REKLAMA
  • #7 21168962
    daaniel121
    Poziom 17  
    Winowajcą było podświetlenie - TV działa.

Zapomniałem włożyć podkładki izolującej pod zasilacz, tej czarnej, rozbierać znów go, czy olać to?
  • Pomocny post
    #8 21169302
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    daaniel121 napisał:
    Zapomniałem włożyć podkładki izolującej pod zasilacz, tej czarnej, rozbierać znów go, czy olać to?

Skoro producent zastosował, to też to zrób ze względów bezpieczeństwa.
  • #9 21169623
    daaniel121
    Poziom 17  
    Wymiana podświetlenia LED na nowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE40H6200AW, który wykazuje fioletowe plamy oraz zaciemnienie ekranu, co sugeruje usterkę podświetlenia LED. W odpowiedziach eksperci potwierdzają, że problem najprawdopodobniej dotyczy podświetlenia, które należy wymienić na nowe listwy LED. Zasugerowano również sprawdzenie barwy światła podświetlenia po demontażu tylnej ścianki. Po wymianie podświetlenia TV działa, jednak użytkownik zapomniał o podkładce izolującej pod zasilaczem, co może wymagać ponownego rozebrania urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA