logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMV58M70EU 2011 - stałe 230V na elektrozaworze płaszcza wodnego

Zaryll 05 Lip 2024 08:44 750 7
REKLAMA
  • #1 21143558
    Zaryll
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Zaczęło się od błędu E24 i niewypompowaną wodą. Była zablokowana pompka. Po ponownym włączeniu zmywania, zmywarka zaczęła wylewać wodę przez drzwi na podłogę, załączyła się pompka, wyskoczył błąd E15. Wszystko pod spodem wytarłem, osuszyłem. Zmywarka teraz działa, ale tylko na skróconych programach. Na "normalnych" działa, ale wydaje mi się, że za mało nabiera wody przez co jest głośna, słabo myje i słabo suszy (woda jest letnia). Sprawdziłem elektrozawór w płaszczu wodnym, nie działa. Jego cewka jest przepalona. Włączyłem zmywarkę z podłączonym miernikiem pod ten elektrozawór i od razu po włączeniu zmywarki (jeszcze przed wyborem programu) pojawia się tam 230V i jest tam przez cały czas, aż do momentu wyłączenia zmywarki :( Domyślam się, że przyczyną "spalenia" cewki elektrozaworu było jej ciągła praca. Nie działa też normalnie reset programów (po kilkunastu próbach udaje się dopiero zresetować). Gdzie szukać przyczyny ciągłego podawania napięcia na ten elektrozawór?
    Płyta sterująca zmywarki z układami elektronicznymi i komponentami. Widok na tylną stronę płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi.
  • REKLAMA
  • #2 21143645
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    Wyjmij moduł sterujący, zrób dobre (wyraźne napisy na elementach) zdjęcia obu stron płyty i zamieść je w temacie.
  • REKLAMA
  • #3 21143711
    Zaryll
    Poziom 7  
    >>21143645 Mój telefon robi słabe zdjęcia. Jak któryś fragment płyty jeszcze zrobić to mogę zrobić, tylko który?
  • REKLAMA
  • #4 21143799
    alekt77
    Poziom 40  
    Możesz zrobić kilka zdjęć pokrywających się na krawędziach. Im mniej "artystyczne" a dokładniejsze tym lepiej(p[od kątem 90° do powierzchni płyty).
    Zobacz SM do podobnej zmywarki: Link Pomocne może być pierwsze 147 stron. Jeśli po załączeniu włącznika głównego na zaworze pojawia się napięcie to sprawdź czy któryś z triaków na zdjęciu nie ma zwarcia (mierz omomierzem elementy w płytce na stole).
    Zbliżenie na płytkę drukowaną ze zmywarki z widocznymi triakami i elementami elektronicznymi.
  • #5 21153433
    Zaryll
    Poziom 7  
    Nie wiem jak dokładnie sprawdzić triak, ale drugi od lewej, ma inne wartości (na mierniku) niż te pozostałe. Jak sprawdziłem to właśnie z niego idzie przewód na ten elektrozawór spustowy w płaszczu wodnym. Wymienię go. Jeśli ten triak jest uwalony to coś jeszcze powinienem sprawdzić? Mógł tak po prostu się zepsuć, czy coś innego mogło go uwalić i poszło lawinowo?
  • #6 21153610
    alekt77
    Poziom 40  
    Zaryll napisał:
    ale drugi od lewej, ma inne wartości (na mierniku) niż te pozostałe.

Jakie? Między którymi punktami mierzysz? Czym mierzysz?
    Zaryll napisał:
    Sprawdziłem elektrozawór w płaszczu wodnym, nie działa. Jego cewka jest przepalona.

Wymieniłeś go?
    Zaryll napisał:
    coś jeszcze powinienem sprawdzić?

Tak, elementy zaznaczone na zdjęciu czerwoną kropką.
    Fragment płytki obwodu drukowanego z zaznaczonymi czerwonymi kropkami elementami.
  • REKLAMA
  • #7 21156618
    Zaryll
    Poziom 7  
    >>21153610 Mierzyłem tak jak umiałem :) zwykłym miernikiem, wartości zamieściłem na rysunku. Elektrozawór mam drugi, sprawny, ale go nie zakładałem bo byłby cały czas w pracy (otwarty), a korzystam cały czas ze zmywarki. Chciałem oddać ten sterownik, żeby ktoś kto się zna na to spojrzał. Skontaktowałem się z punktem, który naprawia m.in. zmywarki. Powiedziałem, że idzie cały czas napięcie na zawór. Odpowiedzieli, że prawdopodobnie uszkodzony jest element pod radiatorem, którego trzeba by sprowadzić z Chin (czas oczekiwania kilka miesięcy). Najlepszym rozwiązaniem był by drugi sterownik. Co robić? Gdzieś można oddać ten serownik do sprawdzenia /naprawy? Ewentualnie gdzie taki kupić?
    Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonymi elementami elektronicznymi.
  • #8 21156797
    alekt77
    Poziom 40  
    Zaryll napisał:
    zwykłym miernikiem,

Zwykły to kiedyś był proszek do prania :-)
    Jeśli
    Zaryll napisał:
    korzystam cały czas ze zmywarki.

to z pewnością nie jest
    Zaryll napisał:
    uszkodzony jest element pod radiatorem, którego trzeba by sprowadzić z Chin

bo ten element jest układem sterującym obie pompy które jak rozumiem pracują.
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony triak(ten drugi od lewej lub od dołu zależy jak jest obrócone zdjęcie) i może również tranzystor BC847C(1GW) który steruje triakiem. Zmierz rezystancję pomiędzy szeroką elektrodą(z lewej strony) triaka i pierwszą od dołu(po prawej), rezystancja powinna przekraczać zakres pomiarowy Twojego miernika(?). Oceń realnie swoje umiejętności w zakresie wymiany triaka i tranzystora(!). Jeśli masz wątpliwości czy nie zmasakrujesz płytki to lepiej skontaktuj się z : Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SMV58M70EU zgłasza problemy związane z błędami E24 i E15, które pojawiły się po zablokowaniu pompki. Po usunięciu wody z wnętrza, zmywarka działa, ale tylko na skróconych programach, a na normalnych nie pobiera wystarczającej ilości wody, co skutkuje głośną pracą i słabym myciem. Użytkownik zidentyfikował uszkodzenie cewki elektrozaworu w płaszczu wodnym, która jest ciągle zasilana napięciem 230V. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie triaków na płycie sterującej oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów. Użytkownik planuje oddać sterownik do naprawy, ponieważ uszkodzenie elementu pod radiatorem może wymagać długiego czasu oczekiwania na części.
REKLAMA