logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Turbina wiatrowa Rutland 504 - jaki zamiennik regulatora napięcia do ładowania?

123driver 08 Lip 2024 10:03 591 21
  • #1 21146951
    123driver
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem, ponieważ posiadam taką turbinę
    wiatrową Rutland 504.
    Niestety nie mam do niej regulatora napięcia.
    Oryginalny jest dla mnie za drogi, dlatego szukam jakiegoś zamiennika, lecz nie mogę nic znaleźć.
    Turbina ma na wyjściu prąd stały DC.
    Może ktoś coś podpowie, co można byłoby zastosować do ładowania akumulatora.
    Pozdrawiam
  • #2 21146999
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Jakie napięcie realne uzyskujesz z niej pod obciążeniem?
  • #3 21147019
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Turbina Rutland 504. podaje przy prędkości
    15 m/s 48 W (3,4 A) tylko 14V .

Czyli za ponad 5000zł tylko max 50W.
  • #4 21147029
    123driver
    Poziom 11  
    Zgadza się osiągami nie powala nawet na kolana. Ale posiadam w/w (dostałem) lecz bez sterownika. Szkoda aby się zmarnowała jak już jest.
  • #5 21147056
    witekem
    Poziom 24  
    Problem jest taki , że masz napięcie poniżej 12V a akumulator potrzebuje ponad 14V aby się ładował. Musisz znaleźć regulator od 6V.
    Powodzenia
  • #7 21147071
    123driver
    Poziom 11  
    Przetwornica ok.
    Ale mam pytanie dostosowanie napięcia do 14v, wydaje mi się chodź mogę się mylić dość trudne tym potencjometrem bo musiał bym ustawić go przy maksymalnej pracy turbiny. A jak będzie słaby wiatr to napięcie wyjściowe będzie niskie ustawie na 14v to ok. A jak będzie miała większe obroty to jak to wtedy ustawić.
    Chodź może mój tok rozumowania jest błędny.
  • #8 21147089
    zathura80
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    W tym modelu przetwornicy Buck boost ustawiasz tylko napięcie wyjściowe DC i ona utrzymuje je.
    Zakres napięć wejściowych jest szeroki od 4,5V do 30V, oczywiście moc to 80W ,ale można poszukać mocniejsze wersje
  • #9 21147389
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 673
    123driver napisał:
    Rutland 504.Niestety nie mam do niej regulatora napięcia.Oryginalny jest dla mnie za drogi, dlatego szukam jakiegoś zamiennika, lecz nie mogę nic znaleźć.Turbina ma na wyjściu prąd stały DC.Może ktoś coś podpowie, co można byłoby zastosować do ładowania akumulatora
    Pytanie, czy w ogóle potrzebny jest regulator? Podobna do niej M300 ma wbudowany mostek prostowniczy i tyrystorowy ogranicznik obrotów/napięcia i tak jak Rutland 504 daje już wyprostowany prąd.
  • #10 21147401
    witekem
    Poziom 24  
    Ciekawe Kolego MichałS, czyli przy małych obrotach i niskim napięciu np. 5V - czy 8V przez prostownik naładujemy akumulator 12V ? WOW Jak ? Moze przez te tyrystory ?
  • #11 21147437
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    witekem napisał:
    Ciekawe Kolego MichałS, czyli przy małych obrotach i niskim napięciu np. 5V - czy 8V przez prostownik naładujemy akumulator 12V ?

Nie naładuje.
    Ciekawe kolego @witekem jak przy tym napięciu zadziała przetwornica? Aby osiągnąć zadane napięcie przy rozładowanym akumulatorze będzie próbowała wygenerować maksymalny prąd na wyjściu czyli obciąży generator większym prądem (odpowiednio 14/8, 14/5 i jeszcze sprawność)
    Uważasz, że to nie zatrzyma turbiny?
    To by musiała być przetwornica regulująca prąd ładowania na zasadzie MPPT tylko dobrany do charakterystyki generatora wiatrowego a nie PV.
  • #12 21148251
    witekem
    Poziom 24  
    stachu_i. Proszę przeczytaj ostatni post MichałS. Pyta, Pytanie, czy w ogóle potrzebny jest regulator? MichałS sugeruje zastosowanie tylko mostka prostowniczego i tyrystorów, tak mu chińczyk powiedział i tak pisze.
    Ciekawe jaki mostek prostowniczy chińczyk proponuje MichałowiS ?
    Może taki ze 100A na 1000V ?
  • #13 21148281
    MichałS
    Poziom 35  
    witekem napisał:
    stachu_i. Proszę przeczytaj ostatni post MichałS. Pyta, Pytanie, czy w ogóle potrzebny jest regulator? MichałS sugeruje zastosowanie tylko mostka prostowniczego i tyrystorów, tak mu chińczyk powiedział i tak pisze.
    Ciekawe jaki mostek prostowniczy chińczyk proponuje MichałowiS ?
    Może taki ze 100A na 1000V ?

Komuś przydały by się wakacje i to dłuższe..

Turbina M300, która jest bardzo podobna do Rutland 504 ma wbudowany prosty kontroler tj prostownik + ogranicznik napięcia/obrotów. Schemat poniżej:
    Schemat obwodu elektrycznego z opisem komponentów i tabelą techniczną.

Ponieważ jedna i druga turbina dają napięcie wyprostowane można przyjąć że Rutland ten kontroler ma i dodawanie kolejnego jest bezcelowe.

Poza tym wiadomo że w pewnym dosyć szerokim zakresie napięcie wyjściowe jak i moc wyjściowa są proporcjonalne do obrotów stąd należy drążyć do tego aby obroty nie przysiadały przez nadmierne obciążenie. Tak jak ktoś słusznie napisał przetwornica step-up ustawiona na 8V zdusi turbinę. Podłączenie wprost do aku pozwoli na rozpędzenie się turbiny bo do 12 .. 13V nie będzie obciążana.

Odnośnie zastąpienia oryginalnego sterownika to brakować będzie ładowania z PV, ale to załatwi popularny kontroler PV podłączony równolegle z turbiną. Przy okazji taki sterownik ma wyjście 10 ... 40A z zab. zwarciowym i przed nadmiernym rozładowaniem aku
  • #14 21148305
    witekem
    Poziom 24  
    I kolejny przykład oszustwa chińczyka. Załącznik , w kółeczko zaznaczyłem, po co ten potencjometr równolegle do akumulatora ?
    Zakres pracy turbiny Rutland 504 jest w większości poniżej 12 V to jak przez potencjometr ładować akumulator? Takie cuda to tylko u chińczyka a MichałS to co chińskie łyka jak pelikan rybę. A chińczyk tylko się cieszy, że u nas ... i kupują taki chiński chłam.
    Załączniki:
    • Turbina wiatrowa Rutland 504 - jaki zamiennik regulatora napięcia do ładowania? Chińczyk potrafi ..... .jpg (25.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21148332
    MichałS
    Poziom 35  
    witekem napisał:
    MichałS to co chińskie łyka jak pelikan rybę. A chińczyk tylko się cieszy, że u nas ... i kupują taki chiński chłam.

Proszę nie kpić, nie jestem autorem tematu i jako jedna z niewielu osób próbuje pomóc, a jeśli ma kolega tylko tyle do napisania to lepiej nie pisać i nie ośmieszać się bo widzę że brak podstawowej umiejętności czytania schematów
  • #16 21148341
    witekem
    Poziom 24  
    Jak nie jest Pan autorem tematu to chcąc odpowiedzieć i poradzić pytającemu to należy dokładnie zapoznać się z tematem, czyli poznać się z parametrami turbiny, jej możliwości i co pytają chce uzyskać.
    Taka pomoc i Pana rady to tylko zrobienia bełkotu i chaosu.
    WOW , brak podstawowych umiejętności czytania schematów ?
    To jak mamy szanowny MichałS rozumieć połączenie równolegle potencjometru to akumulatora ?
    Prosimy o wyjaśnienie. Jak czytać ten schemat i prosimy przetłumaczyć z chińskiego na nasze ..

Moderowany przez ArturAVS:

Raczej to kolega nie potrafi czytać schematów oraz ich odróżniać.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    Kolejny prześmiewczo-szyderczy wpis zostanie nagrodzony!

• #17 21148345
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7743
    @witekem To schemat blokowy a nie ideowy, potencjometr oznacza układ pomiar napięcia akumulatora oraz ustawianie napięcia referencyjnego.
    witekem napisał:
    jak przez potencjometr ładować akumulator?

A gdzie to widzisz? To regulator tzw. stratny, stosowany często dla prądnic z magnesami stałymi.
    witekem napisał:
    MichałS to co chińskie łyka jak pelikan rybę.

A Ty zabiersz głos na temat o którym nie masz wiedzy i chyba naprawdę potrzebujesz;
    MichałS napisał:
    Komuś przydały by się wakacje i to dłuższe..
  • #18 21148359
    witekem
    Poziom 24  
    No tak , czyli u chińczyka potencjometr oznacza układ pomiar napięcia akumulatora
    Myślałem, że symbol pomiaru napięcia na całym świecie jest symbol woltomierza a nie potencjometru a wychodzi, ze u chińczyka jest inaczej.
  • #19 21148364
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7743
    Czy Ty naprawdę nie rozróżniasz schematu blokowego/funkcjonalnego od ideowego? To do szkoły!
    witekem napisał:
    czyli u chińczyka potencjometr oznacza układ pomiar napięcia akumulatora

Ogólnie symbol potencjometru jest często stosowany na schematach blokowych gdzie oznacza blok pomiarowo-regulacyjny.
  • #20 21148369
    witekem
    Poziom 24  
    Ok ArturAVS , dziękuję za szkolenie w zakresie chińskich symboli.
  • #21 21148635
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    Wracając do turbiny to to można pobrać dokumentację:
    https://www.marlec.co.uk/product/12v-rutland-504-windcharger/
    W instrukcji są schematy na stronie 10 - zawsze jest tam kontroler (HRS503, HRSi, HRDi).
    Przy użyciu HRS503 można równolegle do generatora dołączyć PV.
    Do niego tez jest dokumentacja - https://www.marlec.co.uk/wp-content/uploads/2014/02/HRS-Owners-Manual.pdf
    Zakładam, że generator ma prostownik ale ni ema tego co jest w M300. Obstawiam, że coś podobnego jest w tym HRS503 i pozwala ograniczyć ładowanie ze źródła prądu stałego - turbiny i/lub PV.
    Pozostałe kontrolery są bardziej rozbudowane i mają oddzielne wejścia na PV.
    Podpięcie turbiny do akumulatora grozi przeładowaniem jak nikt nie upilnuje napięcia na akumulatorze.
    Wydaje się, że ten HRS ogranicza napięcie ładowania akumulatora a jednocześnie hamuje turbinę obciążając ją przy zbyt wysokich obrotach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika regulatora napięcia do turbiny wiatrowej Rutland 504, ponieważ oryginalny regulator jest zbyt drogi. W dyskusji poruszono osiągi turbiny, która przy prędkości 15 m/s generuje 48 W (3,4 A) przy napięciu 14V, co jest niewystarczające do ładowania akumulatora 12V. Uczestnicy sugerują użycie przetwornicy step-up, która może dostosować napięcie, jednak podkreślają, że przy niskim napięciu z turbiny może to obciążyć generator. Wskazano również, że turbina M300, podobna do Rutland 504, ma wbudowany mostek prostowniczy i ogranicznik napięcia, co może sugerować, że dodatkowy regulator nie jest konieczny. Wskazano na ryzyko przeładowania akumulatora przy podłączeniu turbiny bez odpowiedniego kontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA