logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Akumulatory żelowe w skuterze inwalidzkim - szybkie ładowanie, krótki zasięg

pawelolszewski86 10 Lip 2024 05:40 687 7
  • #1 21149253
    pawelolszewski86
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie działania akumulatorów żelowych w skuterze inwalidzkim elektrycznym i ich ładowaniu. Problem jest w tym, że ładują się coraz szybciej, ale też trzymają mniejszą ilość kilometrów. Po naładowaniu do pełna, kiedy pojadę skuterem od razu, wytrzymują 2 razy dłuższy dystans niż kiedy pojadę nim na drugi dzień po naładowaniu. Nie trzymają napięcia? Dodatkowo po naładowaniu do pełna, po odłączeniu od ładowarki wskaźnik poziomu baterii pokazuje stan jaki był przed podłączeniem do ładowania, czyli, że jest rozładowana, co jest nieprawdą. Dopiero muszę podłączyć jeszcze raz na chwilę i dopiero wtedy pokazuje stan prawidłowy. Czy to jest normalne? Po wyjęciu ze skutera jeden pokazuje 12,5V a drugi 13,5 V. Jeśli umieściłem temat w złym miejscu to przepraszam.
  • Pomocny post
    #2 21149255
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    pawelolszewski86 napisał:
    Czy to jest normalne?
    Jak najbardziej. Akumulatory zdychają, a temperatury zewnętrzne tylko im w tym pomagają. Ilo letnie są te baterie?
  • #3 21149258
    pawelolszewski86
    Poziom 2  
    Akumulatory są od nowości i mają aż 16 lat.
  • #5 21149430
    pawelolszewski86
    Poziom 2  
    Jeszcze tylko jedno pytanie. Nie wiem czy nie popełniłem błędu zamawiając akumulator AGM, bo podobno to nie jest to samo co żelowy. I teraz nie wiem czy będzie się ładował ładowarką fabryczną. Fabryczny akumulator był żelowy (przynajmniej tak jest napisane na nim).
  • #6 21149678
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Zamówiłeś to będziesz miał. Akumulator AGM ma tą właściwość, że można obciążać i ładować wysokimi prądami bez szkody dla konstrukcji. Z zasady jest też szczelny/bezobsługowy. Akumulator żelowy nie da się szybko ładować. Tak więc dotychczasowa ładowarka naładuje w tradycyjnym czasie czyli stosunkowo wolno. Oczywiście pod warunkiem, ze parametry akumulatora są zbliżone. Ponadto akumulator żelowy może pracować w dowolnej pozycji podczas gdy AGM jednak raczej na poziomej podstawie (pomimo szczelności). Jasne, że akumulatory różnią się szczegółami ale w tym przypadku mogą się zastępować.

Faktycznie opis tego sprzedawcy ciekawy. Dlaczego zatem akumulatory AGM mają zastosowanie właśnie przy częstych i ciężkich rozruchach (układy Start Stop)? Przecież po takich rozruchach koniecznie trzeba natychmiast doładować "ile wlezie". Ponadto prądy ładowania tam pokazane są typowymi prądami 0,1 pojemności, czyli takimi znaczącymi. Nie spodziewam się aby dedykowana do skutera ładowarka podołała tym oczekiwaniom. Tak więc napisałem, że nie masz szans uszkodzić akumulatora AGM swoim urządzeniem.
  • #7 21149750
    pawelolszewski86
    Poziom 2  
    Ciekawe. Tu piszą co innego: https://voltpolska.pl/aktualnosci/jak-poprawnie-ladowac-akumulator-agm.html

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Mogę dodać jeszcze, że ładowarka do tego skutera to jakiś tajwański wynalazek. Nie wiem czy dobrze dodałem załącznik że zdjęciem tej ładowarki.
    Załączniki:
    • Akumulatory żelowe w skuterze inwalidzkim - szybkie ładowanie, krótki zasięg IMG_20240710_184320557.jpg (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21151513
    pawelolszewski86
    Poziom 2  
    Wymiana akumulatora rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z akumulatorami żelowymi w skuterze inwalidzkim, które po 16 latach użytkowania zaczynają tracić pojemność i nie trzymają napięcia. Użytkownik zauważa, że akumulatory ładują się coraz szybciej, ale zasięg skuteru się skraca. Po naładowaniu do pełna, wskaźnik poziomu baterii nie pokazuje prawidłowego stanu, co sugeruje problemy z akumulatorami. W odpowiedziach podkreślono, że akumulatory są już w złym stanie i zalecana jest ich wymiana. Użytkownik zadał również pytanie o akumulator AGM, który zamówił, obawiając się, że nie będzie kompatybilny z ładowarką fabryczną przeznaczoną dla akumulatorów żelowych. Ostatecznie wymiana akumulatora rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA