elektryku5 napisał: Nie wiem jak to jest w MB, ale we współczesnym Vagu jest do wyboru w kanałach adaptacji GW typ akumulatora i pojemność (żeby było śmieszniej też numer seryjny).
Też mam VAG z tego samego rocznika co Merc i nr seryjny aku w vag to pic na wodę fotomontaż.
Nawet w instrukcji pisze że przy wymianie 00001 zmienić masz na 000002. To nie niesie ani żadnej informacji ani konsekwencji, czy w kanale 61 wpiszesz AGM czy EFB, na nic to nie będzie miało wpływu.
Ale ładowanie/rozładowanie monitoruje i można odczytać, kiedy i ile uciekło. W Mercu czegoś takiego się nie doszukałem.
Zresztą jest mi trudno zrozumieć, dlaczego w Mercu aku Start-Stop ma 13Ah, a główny pod maską ma 80Ah.
Zrobili w dodatku tak, że potrzeba aż 8h jazdy, aby naładować ten pomocniczy. Wyłączenie w Mercu Start-Stop to temat na doktorat. A jeszcze po wymianie głównego się okazało, że fabryczny pod naklejkami ma ...korki do dolewania elektrolitu i widać przez nie płyty, czyli przy AGM to nawet nie stało. No ale nie ma jazdy bez gwiazdy, tylko VAG oszukuje, reszta to aniołki.