logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wady i zalety wymiany akumulatora AGM na EFB w samochodzie z Start-Stop

Mastertech 12 Lip 2024 12:37 18924 11
REKLAMA
  • #1 21151912
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 384
    Jakie są wady i zalety wymiany akumulatora AGM na EFB jeśli wyłączymy na stałe układ Start-Stop? Pierwszą korzyścią będzie większa trwałość, aku AGM w komorze silnika to zły pomysł i pewno stąd wynika potrzeba wymiany.
    Nie bardzo kumam czym się różni zwykły od EFB. Czy EFB to to samo co AGM?
    Czy nie będzie problemów z ładowaniem. Czy ktoś ma doświadcze4nie w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 21151943
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    Jak podaje Japoński koncern GS YUASA ich akumulatory serii AGM wytrzymują 360 000 uruchomień, seria EFB 270 000 uruchomień a klasyczne akumulatory serii Silver 50 000 uruchomień.

Słowem - AGM tam, gdzie pobór prądu jest duży, czyli generalnie większość nowych, napakowanych elektroniką aut. EFB do starszych aut z start/stop poprzedniej generacji lub aut o niskim zapotrzebowaniu prądowym, a klasyczny do zwykłych aut.

Czy coś Ci się stanie, jak zamontujesz klasyczny akumulator do nowiutkiej hybrydy? No nie, po prostu posłuży znacznie krócej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21152000
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Mastertech napisał:
    Nie bardzo kumam czym się różni zwykły od EFB. Czy EFB to to samo co AGM?

Ano konstrukcją a zatem własnościami. Nawiasem mówiąc konstrukcje EFB to są takie jakie winny być wszystkie akumulatory standardowe. A to co jest obecnie oferowane jako standard to raczej odpady. Przyczyna oczywiście w bezgranicznej oszczędności, która w sumie nie jest oszczędnością. Niedługo zaproponują akumulatory składające się z obudowy i wyprowadzeń z odrobiną elektrolitu. Wiadomo pogoń za zyskiem. Tajemnica tkwi iż są to produkty na części zamienne. Żaden poważny producent nie montuje takich na taśmach produkcyjnych.
    Mastertech napisał:
    Czy nie będzie problemów z ładowaniem.

O jakie problemy może chodzić i w stosunku do których wyrobów? Generalnie akumulatory AGM pracują w autach po dziesięć lat i więcej podczas gdy innym nie udaje się dociągnąć do dwóch lat.
    Akumulator standardowy w pojazdach z układem Start/Stop skapituluje w krótkim okresie czasu. Przyczyną będą wysokie obciążenia i degradacja wysokimi prądami ładowania które to warunkują funkcjonowanie systemu.
  • #4 21152017
    OPservator
    Poziom 39  
    Warto zaznaczyć, że w niektórych konstrukcjach nadal widzimy standardowy akumulator w roli rozruchowego, a tuż obok AGM w roli akumulatora zasilającego, który bierze wszystko na klate.
  • REKLAMA
  • #5 21152112
    Mastertech
    Poziom 30  
    No ja mam tylko jeden akumulator.
    Tak się zastanawiam czy warto przepłacać za AGM, przecież na części zamienne i tak nie dają takich co pociągną 10 lat
    Czyli EFB to jak eksportowe "Kosmosy": mniej gówna więcej tabaki.
  • Pomocny post
    #6 21152120
    OPservator
    Poziom 39  
    Wszystko zależy.
    Jakie masz dojście do akumulatora? W autach zwykle jest norma, ale pamiętam, że w którymś Ferrari jest w przednim zderzaku i trzeba zdjąć zderzak, bądź prawe koło :/
    W moim motocyklu z kolei musisz zdjąć cały tylny układ hamulcowy, żeby dostać się za sprężynę tylnego amortyzatora, gdzie skrywa się akumulator...
    Więc z perspektywy motocykla wziąłbym EFB - nie jeździ tak często jak auto, a jednak wolałbym wymieniać ten akumulator raz na 10 lat, a nie co 3-5 :D
    Z perspektywy auta w sumie mi to wisi, bo mój Diesel ma na tyle wydajny alternator, że po zapłonie można swobodnie odpiąć akumulator, dojechać na serwis i zamontować nowy.
    Z drugiej strony wiesz jak jest - jak stać Cię na auto za 200k, to raczej nie będziesz zakładać tanich zamienników.

Pytanie więc brzmi - jakiego typu akumulator miałeś fabrycznie w swoim aucie?
  • #7 21152230
    Mastertech
    Poziom 30  
    OPservator napisał:
    Pytanie więc brzmi - jakiego typu akumulator miałeś fabrycznie w swoim aucie?

Nie wiem. Producentem jest Moll i jakieś numery których Google nie rozpoznaje.
    Nalepka z logo Mercedesa i tam ich part number A0019825608 który niby wskazuje na AGM.
    No i nalepka 80Ah 780A czyli nie koniecznie AGM.
    Aku stary jest fabryczny ale już od zera do pełna ładuje się w godzinę prądem 8A

OPservator napisał:
    Jakie masz dojście do akumulatora? W autach zwykle jest norma

Wystarczy otworzyć maskę i zdjąc osłonę aku, mogę wymieniać co pól roku, auto nie traci kodowania przynajmniej tak widziałem na YT

OPservator napisał:
    mój Diesel ma na tyle wydajny alternator, że po zapłonie można swobodnie odpiąć akumulator, dojechać na serwis i zamontować nowy.

OoooHoHooo no to odepnij aku przy pracującym silniku, weź multimetr i ustaw na zakres 100V.
    Już widzę twoją minę...
  • Pomocny post
    #8 21152372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21152403
    Mastertech
    Poziom 30  
    johnny833 napisał:
    To wszystko zależy do jakiego auta . Bo jakoś o tym nikt nie wspomniał.

Mercedes GLA X156 silnik 1.6 benzyna z polskiego sxalonu więc pełno skóry, budyniu i ambiente a elektronika owszem, ale bez podgrzewanych kamer, distroników i temu podobnych
    W innym temacie dociekam jak działa rekuperacja w tym aucie i czy w ogóle takowa jest,
    bo jeślooi nie ma to można eksperymentować ale jeśli jest to nie warto ryzykować
    To auto ma telemetrię 24/7 i stąd pewnie taka duża pojemność 80Ah
    Chcę to usunąć, moduł nazywa się Hermes i to wszystko co na ten temat wiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21163616
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    Mastertech napisał:
    Czy nie będzie problemów z ładowaniem. Czy ktoś ma doświadcze4nie w temacie.

Nie wiem jak to jest w MB, ale we współczesnym Vagu jest do wyboru w kanałach adaptacji GW typ akumulatora i pojemność (żeby było śmieszniej też numer seryjny).
    Sam jestem ciekaw jak zachowałby się zwykły kwasowy zamiast EFB (oczywiście po przekodowaniu tego) w przypadku nie używania SS.

OPservator napisał:
    w którymś Ferrari jest w przednim zderzaku i trzeba zdjąć zderzak, bądź prawe koło :/

Fiat Freemont to też jest fajna zabawa z aku.
  • #11 21164056
    Mastertech
    Poziom 30  
    elektryku5 napisał:
    Nie wiem jak to jest w MB, ale we współczesnym Vagu jest do wyboru w kanałach adaptacji GW typ akumulatora i pojemność (żeby było śmieszniej też numer seryjny).

Też mam VAG z tego samego rocznika co Merc i nr seryjny aku w vag to pic na wodę fotomontaż.
    Nawet w instrukcji pisze że przy wymianie 00001 zmienić masz na 000002. To nie niesie ani żadnej informacji ani konsekwencji, czy w kanale 61 wpiszesz AGM czy EFB, na nic to nie będzie miało wpływu.
    Ale ładowanie/rozładowanie monitoruje i można odczytać, kiedy i ile uciekło. W Mercu czegoś takiego się nie doszukałem.
    Zresztą jest mi trudno zrozumieć, dlaczego w Mercu aku Start-Stop ma 13Ah, a główny pod maską ma 80Ah.
    Zrobili w dodatku tak, że potrzeba aż 8h jazdy, aby naładować ten pomocniczy. Wyłączenie w Mercu Start-Stop to temat na doktorat. A jeszcze po wymianie głównego się okazało, że fabryczny pod naklejkami ma ...korki do dolewania elektrolitu i widać przez nie płyty, czyli przy AGM to nawet nie stało. No ale nie ma jazdy bez gwiazdy, tylko VAG oszukuje, reszta to aniołki.
  • #12 21164068
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    elektryku5 napisał:
    Fiat Freemont to też jest fajna zabawa z aku.
    Zgadza się - trzeba zdejmować lewe koło, by się do niego dostać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wady i zalety wymiany akumulatora AGM na EFB w samochodach z systemem Start-Stop, zwłaszcza w kontekście wyłączenia tego systemu. Akumulatory AGM charakteryzują się dłuższą żywotnością (360 000 uruchomień) w porównaniu do EFB (270 000 uruchomień) oraz tradycyjnych akumulatorów (50 000 uruchomień). EFB są zalecane do starszych pojazdów z mniejszym zapotrzebowaniem na energię, podczas gdy AGM sprawdzają się w nowoczesnych autach z dużym poborem prądu. Wymiana na EFB może być korzystna w przypadku łatwego dostępu do akumulatora, ale może wiązać się z problemami z ładowaniem, zwłaszcza w pojazdach z zaawansowaną elektroniką. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku braku systemu Start-Stop, standardowe akumulatory mogą być wystarczające, ale ich żywotność może być znacznie krótsza. W kontekście konkretnego modelu Mercedesa GLA X156, pojawiły się pytania dotyczące rekuperacji i monitorowania stanu akumulatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA