logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GMS 6401 - gałka Volume zmienia głośność bez kontroli

inspire1 12 Lip 2024 14:19 540 13
REKLAMA
  • #1 21152047
    inspire1
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,
    Mam problem z radiem GMS 6401, po przekręceniu gałki (enkodera? impulsatora?) np. raz w prawo radio zachowuje się jakbym kręcił ciągle w tą stronę, jak w tym czasie ruszę gałką w lewo to zmienia stronę i leci w lewo... i tak bez końca, do tego stopnia że nie da się nawet wyłączyć radia. Przez kilka dni występowało to raz na jakiś czas, można było bez dotykania gałki, a sterując pilotem, korzystać z radia. Aktualnie od razu zaczyna się zmiana głośności...

Jakieś pomysły co z tym można zrobić? Próbować wymiany pokrętła czy to raczej głębszy problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21152264
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    Dla mniej zaawansowanych- wymiana impulsatora, ale może być problem z dobraniem odpowiedniego.
    Dla bardziej zaawansowanych, wylutowanie impulsatora, rozebranie go, wyczyszczenie i ponowny montaż.
  • REKLAMA
  • #3 21152561
    inspire1
    Poziom 12  
    Czyli rozbieram radyjko w przyszłym tygodniu, dam znać co tam siedzi i czy udało się naprawić.
  • #4 21157631
    inspire1
    Poziom 12  
    Impulsator: oś moletowana fi6 (dł 6mm), całkowita długość osi 18mm, ilość zapadek/obrót 30.
    Oznaczeń brak, chyba że od spodu bo jeszcze go nie wylutowałem.

Po pierwszych testach multimetrem wydaje się być sprawny, tzn. na przemian przewodzi i nie przewodzi podczas obracania na każdym z wyjść i w obie strony wydaje zachowywać się poprawnie.

eh.. liczyłem że to to i ew. wymiana rozwiąże problem
  • REKLAMA
  • #5 21158179
    CMS
    Na 99% nie jest sprawny. Taki pomiar nic nie wnosi.
  • REKLAMA
  • #6 21160491
    inspire1
    Poziom 12  
    Takie też mam podejrzenia, dlatego jestem na etapie poszukiwań nowego.
    W teorii coś w stylu Bourns PEC11L-4220K-S0015 powinno pasować, jednak nie jest zbyt prosty do kupienia. Ma minimalnie dłuższą oś, co nie powinno stanowić problemu (ew. ją skrócę). Wolałbym uniknąć kupowania typowych chińczyków.
  • #7 21160502
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Bez wylutowywania spryskać preparatami Kontakt U S PR jak ktoś umi .
    Jak nie umi to też warto (w tej kolejności) pokręcając po drodze (zależy od konstrukcji enkodera) .
    Do jednych enkoderów można się dostać od "góry" do innych od "dołu" niektóre są BE i wtedy do wymiany .
    40 + śmiesznych myszek do 3D po prostu działało .
  • #8 21160723
    CMS
    Wylutuj go i rozbierz, na 95% wystarczy wyczyścić czarny syf, żeby styki znowu były srebrne i błyszczące i na 10 lat masz spokój.
  • #9 21179709
    inspire1
    Poziom 12  
    Nie pomogło, zamówiłem nowy, przy okazji coś źle wybrałem (EC11) bo po wlutowaniu skacze co 2 pozycje i działa w przeciwnym kierunku niż powinien ale to najmniejszy problem bo po chwili wraca problem z pierwszego posta.
  • #10 21180893
    CMS
    inspire1 napisał:
    Nie pomogło, zamówiłem nowy, przy okazji coś źle wybrałem (EC11) bo po wlutowaniu skacze co 2 pozycje i działa w przeciwnym kierunku niż powinien

Zamień skrajne nogi.

inspire1 napisał:
    chwili wraca problem z pierwszego posta

To dziwne. Mam rozumieć, że po włączeniu tego problemu nie ma, a po jakimś czasie powraca? Czy może problem wrócił i już pozostał?
  • #11 21182077
    inspire1
    Poziom 12  
    CMS napisał:

Zamień skrajne nogi.

Taki miałem pomysł, ale skakanie co 2 pozycje jest wyklucza go z użytku, teraz dopiero dopatrzyłem się że zamówiłem z 20 zamiast 30 impulsami...

CMS napisał:

To dziwne. Mam rozumieć, że po włączeniu tego problemu nie ma, a po jakimś czasie powraca? Czy może problem wrócił i już pozostał?

Po pierwszym włączeniu tego problemu nie było, przez jakąś minutę mogłem normalnie używać radia a potem wrócił problem.
    Po odcięciu zasilania na kilka minut i ponownym podłączeniu, przez jakiś krótki (do minuty max) czas radio wydaje się zachowywać normalnie, po zwykłym wyłączeniu guzikiem/pilotem po ponownym włączeniu pierwsze dotknięcie gałki rozpoczyna zmianę głośności.
    Wychodzi na to że nie tu była usterka, wcześniej zachowywało się tak samo.
  • #12 21182136
    CMS
    inspire1 napisał:
    zamówiłem z 20 zamiast 30 impulsami...

Tego niestety nie przeskoczymy.

inspire1 napisał:
    po zwykłym wyłączeniu guzikiem/pilotem po ponownym włączeniu pierwsze dotknięcie gałki rozpoczyna zmianę głośności.

A jak się zachowuje po wylutowaniu impulsatora i sterowaniu wyłącznie pilotem?
  • #13 21182180
    inspire1
    Poziom 12  
    CMS napisał:
    A jak się zachowuje po wylutowaniu impulsatora i sterowaniu wyłącznie pilotem?

Tego nie przetestowałem, wpadłem na to jak już wlutowałem.

W wolnej chwili zamówię prawidłowy a tego wylutuję, teraz powinno iść łatwiej bo oryginalny był na dodatek przyklejony do pcb... i zobaczę jak się wtedy zachowuje.
  • #14 21417141
    inspire1
    Poziom 12  
    Odkop,
    Próby z pilotem nie było ale po wylutowaniu enkodera jest inaczej, tzn. teraz zamiast świrować głośność świruje ekran/podświetlenie... Prawdopodobnie teraz wciska się "długo" przycisk MENU pod którym jest regulacja jasności ekranu + co jakiś czas gaśnie wszystko ale po stuknięciu w ekran dotykowy wraca, być może to jakieś wygaszenie ekranu pod tym samym przyciskiem, nigdy tego nie używałem.

Na tą chwilę sprawdziłem tylko co się dzieje na "bocznych" nóżkach enkodera, jest 5V, wg. mojego amatorskiego rozumowania jest to pullup do 5V, który po "zwarciu" do masy wywołuje stan niski i reakcje procesora. Nie wiem co się na nich dzieje w momencie jak radio świruje, sprawdzę to w przyszłym tygodniu. Zaczynam podejrzewać że tu może być problem, być może regulator 5V nie utrzymuje napięcia, przez co przy spadku po niżej jakiegoś progu na jego wyjściu procesor "myśli" że został wciśnięty przycisk, na tą chwilę są to tylko dywagacje, i muszę zlokalizować ten regulator na początek, prawdopodobnie jest blisko procesora pod metalową klapka która go przysłania.
    Najdziwniejsze dla mnie jest to że radio po podłączeniu zasilania przez 2-3minuty zachowuje się normalnie i wszystko działa a po tym czasie zaczyna świrować.

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak w środku wygląda oryginał chińskiego producenta (bez logo importera GMS) to tutaj:
    https://fcc.report/FCC-ID/VIP-CE4K01/2144133

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia GMS 6401, w którym gałka (enkoder impulsowy) zmienia głośność w sposób ciągły i niekontrolowany, uniemożliwiając normalne sterowanie i wyłączanie urządzenia. Początkowo problem pojawiał się sporadycznie, obecnie występuje natychmiast po użyciu gałki. Diagnostyka obejmowała pomiary multimetrem, które nie wykazały jednoznacznej usterki impulsatora, jednak dalsze opinie wskazywały na jego uszkodzenie. Próby czyszczenia i rozbierania impulsatora oraz stosowanie preparatów Kontakt U S PR nie przyniosły trwałej poprawy. Wymiana impulsatora na zamiennik (np. Bourns PEC11L-4220K-S0015) była utrudniona ze względu na dostępność i różnice konstrukcyjne (długość osi, liczba impulsów). Zamontowany zamiennik EC11 z 20 impulsami zamiast 30 powodował skakanie pozycji i odwrócenie kierunku działania. Po wylutowaniu impulsatora problem przesunął się na sterowanie ekranem i podświetleniem, co sugeruje możliwą usterkę regulatora 5V lub problem z zasilaniem, powodujący fałszywe sygnały przycisków. Konieczne jest dalsze badanie układu zasilania i stabilności napięcia 5V oraz testy działania radia bez impulsatora, sterowanego pilotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA