logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B6 - lokalizacja przewodów czujnika klocków hamulcowych pod maską

aro383 14 Lip 2024 17:36 3366 22
REKLAMA
  • #1 21154291
    aro383
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam mam dość poważny problem z czujnikiem klocków hamulcowych w Passat B6 świeci mi się kontrolka problem polega na tym że klocki są dobre gdy z mostkuje wtyczkę kontrolka dalej się pali więc problem może być z wiązką abs/czujnik klocków z tym że nie wiem gdzie te kabelki z pod nadkola wchodzą pod maską nie mogę ich zlokalizować przypuszczam że gdzieś pod deskę ale niestety nie wiem gdzie dokładnie szukać wiązka pod nadkolem też nie wygląda źle żeby była bardzo zmęczona by mógł się w niej złamać kabel więc przypuszczam że gdzieś te kabelki wchodzą i tam coś się poluzowało lub złamało i tu moja prośba o pomoc gdzie szukać tych przewodów z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21154702
    pe$$0s
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    A z tyłu nie masz czasami czujnika , sprawdzałeś ?
  • #3 21154786
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Czujnik jest jeden, z jednej strony, z przodu.
    Jak zwykle nie piszesz czy to usterka czy funkiel nówka prosto z lawety.
  • #4 21154794
    aro383
    Poziom 8  
    Autko starsze z 2006 r. Kupione już z tą usterką... A co do pe$$0s to z tyłu też jest czujnik, ale co to ma do rzeczy? Interesuje mnie, gdzie od wtyczki z klocków z przedniego hamulca kabel wchodzi pod nadkole i później już niewiadomo gdzie szukać pod maską czy gdzieś pod deską rozdzielczą... może gdzieś za skrzynką bezpiecznikową? I dlatego pyta, czy ktoś może wie?
  • REKLAMA
  • #5 21154830
    Mastertech
    Poziom 30  
    Może być różnie w różnych wersjach. Czy masz EPB ?
    najlepiej odszukaj EWD dla swojego modelu i ustal do jakiego modułu wpada i przy okazji będziesz wiedział jaki kolor przewodu.
  • #6 21154840
    aro383
    Poziom 8  
    EWD? co to jest?
    Elektryczny ręczny jest...
  • #7 21154896
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Kabel jest elementem wiązki komory silnika,wchodzi bezpośrednio do wskaźników,żeby go odnaleźć pod maską,musiałbyś pruć izolację wiązek Ewd to skrót od schematy elektryczne
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 21156050
    pe$$0s
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Popraw mnie jeśli się mylę ale kontrolka zużycia klocków w tym modelu nie informuje czy chodzi o przód czy tył a jak jest czujnik z tyłu to tam też trzeba sprawdzić. No ale jak twierdzisz że to na pewno problem jest z przodem to sprawdził bym tę część wiązki od wtyczki klocków do nadkola za akumulatorem.
  • #9 21156460
    Mastertech
    Poziom 30  
    pe$$0s napisał:
    opraw mnie jeśli się mylę ale kontrolka zużycia klocków w tym modelu nie informuje czy chodzi o przód czy tył a jak jest czujnik z tyłu to tam też trzeba sprawdzić. No ale jak twierdzisz że to na pewno problem jest z przodem to sprawdził bym tę część wiązki od wtyczki klocków do nadkola za akumulatorem.

To jest urok kupowania auta nowego-18-letniego. Chren wie jaka to było wersja i kto i co w nim modził.
    Z salonu PL to wszystkie miały tylko jeden czujnik z przodu, jakie masz zaciski z tyłu bo standardowo klocki na tył nie mają czujnika. Może tu chodzi o jakiegoś Passata RS albo z hamulcami górskimi sprzedawanym w rejonach alpejskich.
  • #10 21165951
    aro383
    Poziom 8  
    Chodzi o przedni czujnik dlatego że fizycznie go mostkowałem i nic pytam czy ktoś się orientuje czy ta wiązka wchodzi gdzieś pod maskę czy gdzieś od razu pod deskę bo jeśli za akumulator tak jak kolega pisze wyżej to można się tym pobawić ale jeśli gdzieś głębiej to jest to niewarte zachodu....
  • #11 21166753
    pilkozak
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    aro383 napisał:
    gdzieś głębiej to jest to niewarte zachodu....

Wyłącz to ostrzeżenie zużycia klocków VCDSem i nie będzie Cię drażniła ta kontrolka.
  • REKLAMA
  • #12 21166969
    Mastertech
    Poziom 30  
    Dobry pomysł.
    Przy okazji się dowie ile tych czujników było.
    Czujnik zużycia jest obligatoryjny, a często zamiast styku w zachwalanych na Elce markach za prostotę spotkać można czujniki "akustyczne"
  • #13 21349222
    aro383
    Poziom 8  
    Witam, wracam do tematu, dlatego że ostatnio, szukając czegoś w necie, natrafiłem na podobną usterkę innego samochodu, ale tam wina była we wtyczce sterownika ABS, bo może przewody zużycia przechodzą przez wtyczkę modułu, skoro są w jednej wiązce z ABS-em. Więc wracam z pytaniem, czy ktoś się nie orientuje, czy pośrednio na przewodzie ABS i czujnika zużycia nie ma jakiejś wtyczki, lub czy ktoś nie posiada schematu z opisem pinów wtyczki sterownika ABS lub schematu instalacji. Bardzo by mi to pomogło, zanim zacznę pruć wiązki. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #14 21349267
    Mastertech
    Poziom 30  
    aro383 napisał:
    Chodzi o przedni czujnik dlatego że fizycznie go mostkowałem i nic

Ty chyba nie rozumiesz zasady działania takiego czujnika. Lampka się zapali wtedy kiedy klocek się zużyje czyli fizycznie odsłoni się zatopiony w okładzinie styk który dotknie to metalowej tarczy. Wtedy zapala się lampka. Wyjaśnij więc co ty mostkujesz i po co to robisz skoro ten przewód już w innym miejscu jest gdzieś zwarty do masy ?
    Podaj plus z aku na ten kabelek, najlepiej przez żarówkę H7, może ten mostek do masy się upali.
  • REKLAMA
  • #15 21349284
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3408
    Mastertech napisał:
    Dobry pomysł.
    Przy okazji się dowie ile tych czujników było.
    Czujnik zużycia jest obligatoryjny

Sądzisz że ktoś dokładał czujnik zużycia klocka? Nie sądzę więc jak pisze że jest i z tyłu to był tam od nowości.
    Autor nie dopuszcza myśli że to może być wina czujnika tylniego tylko szuka ciągle usterki z przodu.
    Autor musi określić co dokładnie chce zrobić czy zgasić kontrolkę czy ten kabel mu jest potrzebny do czegoś innego.
  • #16 21349344
    aro383
    Poziom 8  
    Wiem, jak działają klocki hamulcowe. W ośrodku jest blaszka, która po zużyciu okładziny klocka dotknie tarczy, zamyka się obwód i zaświeca się lampka. Jeśli chodzi o tylne klocki, były z kablem, ale niepodłączone, co mnie zmyliło. Po prostu ktoś założył z czujnikiem, ale ten model ma tylko czujnik jeden z lewej strony z przodu, więc dlatego pytam tylko o przód, więc przy nim zostańmy... Chcę zgasić tą kontrolkę, więc pytam, czy przewód idzie bezpośrednio do licznika, czy może jest gdzieś jakaś wtyczka po drodze, co by mi ułatwiła robotę, a nie rwać w wiązki czy wyciągać licznik, po to pytam, by ułatwić sobie pracę, a nie bezsensownie rozbierać pół auta.
  • #17 21349380
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3408
    No i się mylisz bo zasada działania jest odwrotna niż napisaleś. Po zdarciu klocków obwód zostaje przerwany więc żeby nie świeciły to trzeba dwa kable idące do czujnika połączyć ze sobą. Możesz mieć uszkodzone gniazdo gdzie wpinasz czujnik, spróbuj nieco dalej złączyć te kabelki razem.
  • #18 21349388
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    aro383 napisał:
    A co do pe$$0s to z tyłu też jest czujnik, ale co to ma do rzeczy?

Ja to wytłumaczę tak - wiesz co to jest połączenie szeregowe ? Teraz już rozumiesz co mają wspólnego czujniki tylne ?
    Zrób tak jak piszą poprzednicy - wykoduj to z licznika i będzie git.
  • #19 21349389
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    aro383 napisał:
    ten model ma tylko czujnik jeden z lewej strony z przodu

Ten model i wszystkie inne B6 ma dwa czujniki, jeden na zacisku z przodu a drugi z tyłu
    i
    aro383 napisał:
    Wiem jak działają klocki hamulcowe

A jednak nie wiesz
    Nic tam do niczego nie dotyka, oba czujniki połączone są w szeregu, po zużyciu się klocka następuje przerwanie obwodu czujnika i zaświecenie kontrolki. Żeby kontrolka zgasła, oba czujniki muszą być zmostkowane i podawać nasę na pin kontrolki klocków w złączu zegarów. Opcja szybsza to podanie masy na kabel wejściowy z czujników do zegarów
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #20 21349492
    aro383
    Poziom 8  
    Passat B6 nie ma na tylnych zaciskach czujnika wymieniając koła na zimowe miesiące temu przejrzałem dokładnie podwozie i prócz przewodu abs nie ma tam innego przewodu sprawdzałem nawet na internecie i są identyczne klocki do audi czy seata ale do vw nie znalazłem z czujnikiem ktoś założył z czujnikiem bo pasowały ale kabelek wcisnął pod nadkole i tyle dajmy spokój już tym tylnym klockom jeśli chodzi o przód to tak jak pisałem kiedyś mostkowałem przewody czyli dawałem drucik na wtyczce a później wywaliłem ją i skręciłem kabelki i nic dalej na wyświetlaczu wyświetla się ikonka zużytych klocków więc zastanawiam się czy ten kabel który jest potrójny czyli kabel z abs i kabel z czujników łączą się w jeden i wchodzą do nadkola i .... dalej nie wiem dwa przewody muszą iść do sterownika abs a dwa kolejne? albo też przez wtyczkę ze sterownika przechodzą bo na wtyczce jest kilkanaście pinów a z czujników z każdego koła to by było 8 przewód itd. więc pytam bo może kabel idzie z czujników bezpośrednio do licznika albo jeszcze przez jakąś wtyczkę patrząc na necie same wiązki mają dość długie te przewody ale chyba za krótkie by starczyły do licznika.
  • #21 21349509
    Mastertech
    Poziom 30  
    No cóż co wersja to inna elektryka, dodatkowo jakl jednemu producentowi wiązek nie zapłacą to muszą brać od innego który po swojemu to modyfikuje.
    Trochę mi nie pasuje co piszesz, miałem B6 z salony PL z silnikiem 1.6FSI.
    Czujnik był przy lewym przednim kole, wtyczka była 2 pin ale kabel był tylko jeden obsadzony, to klocek łapał masę na tarczy więc mostkowanie wtyczki lo takie mostkowanie kabelka z sąsiednią dziurą.
    Zmierz miernikiem napięcie na tym kabelku, potem zmierz omomierzem czy nie jest zwarty do masy bo taki mostek obstawiam. Albo upewnij się jeszcze raz że tam idą jednak 2 kabelki bo różnie to może być.
  • #22 21349571
    aro383
    Poziom 8  
    Tak to wygląda
    Wiązka kabli samochodowych przed pudełkiem Volkswagen.
  • #23 21350362
    Mastertech
    Poziom 30  
    Tu nie widać ile konektorów jest włożone do wtyczki klocka.
    No dobra, a zobacz na klocku, jaki tak masz wtyk, ile przewodów wychodzi z klocka ?
    W grupie VAG hamulce klasyfikuje się wg PR, ja w swoim pamiętam że miałem PR=1ZA i klocek miał jeden przewód.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B6 z 2006 roku pojawia się problem z kontrolką zużycia klocków hamulcowych, mimo że klocki są w dobrym stanie. Czujnik zużycia znajduje się tylko z przodu, po lewej stronie, a tylne klocki standardowo nie mają czujnika, choć w niektórych egzemplarzach mogą być założone nieoryginalne czujniki. Kontrolka zapala się, gdy obwód czujnika zostaje przerwany wskutek zużycia klocka, ponieważ czujniki przedni i tylny są połączone szeregowo. Aby zgasić kontrolkę, można zmostkować przewody czujnika lub wykodować ostrzeżenie za pomocą narzędzia diagnostycznego VCDS. Kabel czujnika jest częścią wiązki komory silnika i wchodzi do licznika (zegarów), jednak dokładna trasa przewodów pod maską i pod deską rozdzielczą może się różnić w zależności od wersji i modyfikacji pojazdu. W niektórych przypadkach przewody czujnika mogą przechodzić przez wtyczkę modułu ABS, co komplikuje lokalizację uszkodzeń. Zaleca się sprawdzenie schematów elektrycznych (EWD) dla konkretnej wersji Passata B6, aby zidentyfikować kolory przewodów i punkty połączeń. Pomiar napięcia i ciągłości przewodów multimetrem może pomóc w diagnozie. Wtyczka czujnika przedniego hamulca zwykle ma 2 piny, ale często tylko jeden jest obsadzony, gdyż czujnik działa przez masę. W przypadku problemów z kontrolką warto rozważyć zarówno uszkodzenie samego czujnika, jak i połączeń w wiązce, zwłaszcza w okolicach nadkola i modułu ABS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA