logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KME Nevo - Przekłamanie temperatury parownika po regeneracji i wymianie czujnika

szymko200 16 Lip 2024 13:32 672 2
REKLAMA
  • #1 21156601
    szymko200
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Odczyt parametrów instalacji Kme nevo z parownikiem tomasetto alaska, mapsensorem nevo i listwą wtryskową omvl zamontowane w skoda octavia 1 ,2.0 8v generuję przekłamanie temperatury parownika o 60-150 stopni.
    Problem zauważyłem ( mógł występować wcześniej) po regeneracji parownika - reduktora podczas demontażu, którego uszkodziłem czujnik temperatury ( ten wkręcany bezpośrednio w reduktor). mianowicie zerwałem przewody, które były juz leciwe ...
    Program w zakładce błędy wyświetlił błąd o problemie z czujnikiem, błąd usunołem i ponownie się nie wyświetlił)
    Aktualnie odczyty wyglądają następująco następująco:
    Po wylutowaniu czujnika ( na sterczących przewodach ) program nevo oznajmia że temp. Reduktora Wynosi od 8 do 42 stopni w zależności jaką wartość oporu termistora ustawie w programie ( do wyboru: 4,7 k , 2,2 i 10k )
    Po zamontowaniu ( wlutowaniu) czujnika 2.2 przekłamanie wynosi o ok 60-120 stopni, na czujniku 4,7k jak i na termistorze 4.7k jest podobnie ale wartosci różnią sie nieco lecz wciaż przekłamanie wynosi min. 60 stoni bez względu na to jaki rodzaj czujnika wybiorę opcjach programu.

W ramach testu komponowałem szeregowe układy termistorów co generowało zmiany w odczytach jednak wyniki nie były realne.

Testy wykonuje na zimnym silniku więc odczyt o wartości ponad 100 stopni są anomalią

Instalacja wyposażona jest w drugi czujnik zespolony ( ciśnienia , podciśnienia i temperatury fazy lotnej lpg) tz. Mapsensor tu wskazania temperatury są bardziej lub realne lub ok = 36-43

Wskazania te błędne odczyty temp. Determinują problemy ze zbyt wczesnym przełączaniem się zasilania na gazowe co wiąże się z kolejnymi problemami

Proszę o pomoc z uporaniem się lub diagnozą źródła problemu.
  • REKLAMA
  • #2 21159237
    szymko200
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zbliżenie na płytkę obwodu z czujnikiem i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę elektroniczną z oznaczeniem pinu do czujnika temperatury. Z alternatywnego forum dowiedziałem się że za ww. Błędy odczytu jest ( ku mojemu zdziwieniu mapsensor )
    Ja mam NEVO PS-CCT-4-D którego już nie produkują więc może da się go jakoś naprawić tym bardziej, że odczyty ciśnienia i podciśnienia oraz temperatury fazy lotnej gazu wyglądają wiarygodnie.
    Jest to wersja czujnika D tz. Digital
    Czujnik temperatury reduktora łączy się jednym z przewodów z mapsensorem pin zaznaczyłem poniżej

Może ktoś orientuje się co mogło ulec uszkodzeniu i da się relatywnie łatwo naprawić
  • #3 21163267
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6606
    Czujnik temperatury reduktora masz osobno. Sam map sensor do kupienia. Stag też go miał. Wymienny z cct6
REKLAMA