logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy 3-fazowy inwerterowy z czystym sinusem - gdzie znaleźć?

pf002 21 Lip 2024 11:00 4164 20
REKLAMA
  • #1 21162311
    pf002
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, czy widział ktoś może agregat prądotwórczy 3-fazowy inwerterowy? Szukałem i nic takiego nie mogłem znaleźć. Chodzi o to, żeby miał czystego sinusa, bo te z AVR nie mają czystego sinusa za bardzo. I czy agregat inwertorowy a inwerterowy to to samo?
  • REKLAMA
  • #2 21162314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21162319
    pf002
    Poziom 9  
    Od 6 do 10 kW, a to nie jest tak, że agregaty profesjonalne typu Caterpillar, które mają po kilkanaście kW czy tam kVA, mają czystego sinusa ze względu na tak dużą moc i gdy podłączymy dużo mniejsze obciążenie od maksymalnego agregatu.
  • #4 21162326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21162331
    pf002
    Poziom 9  
    Tylko ten kipior id10 jest 1-fazowy, a mi chodzi o 3-fazowe inwerterowe, ciekawe czy taka honda 8kW 3-fazowa ma czystego sinusa na wyjściu
  • #6 21162334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21162338
    pf002
    Poziom 9  
    Cały dom, mam podzielone miedzy 3 fazy wszystkie obwody, między innymi sprzęty wrażliwe typu pompki do pieca, silnik trójfazowy od hydroforu idp. Mam teraz agregat kowal 3 fazowy 5 kW patrząc oscyloskopem to sinusa nie ma najgorszego ale do tego z gniazdka trochę mi brakuje ,agregat ma avr, zastanawiam się też jak to jest że z elektrowni idzie czysty sinus,mają jakieś filtry czy transformator tak wygładza, prądnica w elektrowni produkuję w tysiącach voltow I amperach
  • REKLAMA
  • #8 21162339
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2769
    pf002 napisał:
    Chodzi o to żeby miał czystego sinus,

Ciekaw jestem uzasadnienia takiej potrzeby.
    Czemu ten "czystego sinus" ma służyć?
    Ew. W czym ten "nieczysty sinus" ma przeszkadzać?

Zauważam jakąś, wg mnie, chorą pogoń za "czystym sinusem" ( cokolwiek by to znaczyło) podobną do poszukiwania Świętego Gralla.
  • #9 21162345
    pf002
    Poziom 9  
    Na przykład podłączyłem zwykły wiatrak do kwadratowego sinusa i nie chciał startować, buczal i miałem wrażenie że się spali zaraz, była to przetwornica 12/24 na 230 volta, tam sinus to już typowy kwadrat
  • #10 21162361
    jack63
    Poziom 43  
    pf002 napisał:
    Na przykład podłączyłem zwykły wiatrak do kwadratowego sinusa i nie chciał startować, buczal i miałem wrażenie że się spali zaraz, była to przetwornica 12/24 na 230 volta, tam sinus to już typowy kwadrat

Nie ma czegoś takiego jak "kwadratowy sinus" . Pewnie chodzi ci o lekko wygładzony prostokąt?
    Jednak między takim przebiegiem napięcia a " czystym sinusem" jest ....spora różnica.
    Nie ma co szukać po wsi tylko brać agregat z AVR.
    Poza tym na kształt napięcia w obwodzie ze źródłem (nawet idealnym!) ma wpływ rodzaj obciążenia i rezystancja wewnętrzna czyli sztywność źródła.
    Nawet sieć energetyczna nie jest na tyle sztywna ( impedancja pętli zwarcia się kłania) aby znieść każdy rodzaj i wielkość obciążenia.
    Nawet od strony średniego napięcia zawartość harmonicznych wynosi ponad 5%, czyli czystego sinusa nie ma.
  • #11 21162366
    pf002
    Poziom 9  
    Czyli nie mam co się bać podłączać mojego agregatu z AVR Kowal 5kW do całego domu? Mam 3 pompki do pieca, silnik 3-fazowy do hydroforu, lodówkę, komputer z telewizorem.
  • REKLAMA
  • #12 21162369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21162374
    pf002
    Poziom 9  
    Ok, będę coś szukał, dzięki za odpowiedzi

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik do pompy ma 1,2 kW
  • #14 21163170
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Witam.
    W innym wątku kilka miesięcy temu było wytłumaczone że 3f dla domu się nie nadaje. Z racji tego że wszystkie 3 fazy musza być równomiernie obciążone inaczej są problemy z praca urządzenia typu agregat.
    Od tamtej pory zmieniło się coś?
    Pozdrawiam.
  • #15 21163359
    jack63
    Poziom 43  
    napisał:
    dostosować instalacje do pracy z agregatem.

Ciekawe na czym to dostosowanie ma polegać???
    Czyżby na przeróbce instalacji budynku z TNC-S/TNS na IT? Przecież praktycznie żaden agregat poniżej ok 25kW nie wyda tyle prądu na fazę aby wyzwolić wyłącznik nadprądowy B16 w dopuszczalnym czasie.
    Czyli nie będzie spełniony warunek SWZ, a przez to będzie brak ochrony p-porażeniowej dla układu TNS/TNC-S. Chodzi o gniazda i ich zabezpieczenia.

Michał_74 napisał:
    3f dla domu się nie nadaje. Z racji tego że wszystkie 3 fazy musza być równomiernie obciążone inaczej są problemy z praca urządzenia typu agregat.

Autor tematu ma pompę z silnikiem 3f, ... więc jest bez wyjścia. Ew. może zakupić nową pompę z silnikiem 1F.
  • #16 21163452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21163533
    elektro16
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Autor tematu ma pompę z silnikiem 3f, ... więc jest bez wyjścia. Ew. może zakupić nową pompę z silnikiem 1F.

Ma wyjście - falownik
  • #18 21163654
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam
    Tak silnik 3f to to. ale w momencie użycia np czajnika do zagotowania wody o mocy przypuszczalnej 1,2kW agregat ma już problem.
    A co do modernizacji swojej "skrzynki" tam ważny jest przełącznik sieć - zero - agregat
    Pozdrawiam.
  • #19 21163665
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21163809
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    To nie tak że ja twierdzę.
    To napisali inni ważni w innych postach gdzie sam szukałem wyjaśnień co i jak z agregatem.
    A przełącznik nie 1-0-2 tylko konkretny z odpowiednimi opisami.
    Nie chcę mi się teraz kopiować tamtych postów. Ale ważne jest które bieguny rozłącza, jak uziemiony agregat a i wiele innych poważnych spraw z tym związanych.
    P.S. Ktoś nawet napisał żeby użyć przedłużacza z dwoma wtyczkami. Jak co to to nie mój pomysł ale odpowiednio zastosowany dał by radę.
    Pozdrawiam.
  • #21 21164810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje 3-fazowego agregatu prądotwórczego inwerterowego z czystym sinusem, ponieważ obecnie używany model z AVR nie spełnia jego oczekiwań. W dyskusji poruszono różnice między agregatami inwerterowymi a inwerterowymi, a także znaczenie czystego sinusa dla zasilania wrażliwych urządzeń, takich jak pompy i silniki. Uczestnicy sugerują, że agregaty profesjonalne, takie jak Pramac, Honda i SDMO, oferują czysty przebieg sinusoidalny. Wskazano również na model Kipor ID10, jednak jest on 1-fazowy. Użytkownik zadał pytania dotyczące mocy potrzebnej do zasilania całego domu oraz obaw związanych z równomiernym obciążeniem faz. Wskazano na konieczność dostosowania instalacji elektrycznej do pracy z agregatem oraz na problemy związane z podłączaniem urządzeń o różnej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA